Follow us

Πανετόνε & κορμοί, η ευρωπαϊκή παράδοση

Το ιταλικό αφράτο και αρωματικό "τσουρέκι", το πανετόνε, και το απόλυτο γαλλικό εορταστικό επιδόρπιο, η τούρτα-κορμός (συνήθως σοκολατένιος ή από κάστανο), ανήκουν στην ευρωπαϊκή χριστουγεννιάτικη παράδοση, έχουν όμως μπει εδώ και αρκετά χρόνια στις καρδιές και στο γιορτινό μας τραπέζι και τα βρίσκουμε πλέον σε πολλά ζαχαροπλαστεία. Η φετινή εορταστική μας δοκιμή εστιάζεται σε μερικά από τα καλύτερα του είδους, που φτιάχνονται σε αθηναϊκά εργαστήρια και θα σας βοηθήσει στις επιλογές για το

Πανετόνε & κορμοί, η ευρωπαϊκή παράδοση

Τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, αναζητούμε τα καλύτερα παραδοσιακά γλυκά, δηλαδή τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, γλυκά συνυφασμένα με τα ελληνικά Χριστούγεννα, για να κεράσουμε αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και να μπούμε και οι ίδιοι σε εορταστικό κλίμα. Όπως φαίνεται, όμως, από τις βιτρίνες αρτοζαχαροπλαστείων και ζαχαροπλαστείων, τα τελευταία κυρίως χρόνια, μας αρέσουν και άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα παραδοσιακά ευρωπαϊκά γλυκά των Χριστουγέννων, το ιταλικό πανετόνε (panettone) και ο γαλλικής προέλευσης κορμός των Χριστουγέννων («Buche de Noel»), που είναι πλέον "παγκοσμιοποιημένα" γιορτινά γλυκά.

Πανετόνε & κορμοί, η ευρωπαϊκή παράδοση

Πρόκειται για δύο τελείως ξεχωριστές εορταστικές προτάσεις. Από τη μία έχουμε μια αρωματική, γλυκιά, αφράτη ζύμη, ένα είδος τσουρεκιού με κομματάκια ξηρών ή γκλασέ φρούτων. Από την άλλη, ένα επιδόρπιο για το τέλος ενός εορταστικού γεύματος που, στην κλασική του μορφή, αποτελείται από ένα λεπτό παντεσπάνι, τυλιγμένο ρολό, που κλείνει μέσα του κρέμα σοκολάτας ή κάστανου ή κρέμας και είναι καλυμμένο με παχειά κρέμα, με τις ραβδώσεις ενός "κορμού δέντρου", διακοσμημένου γιορτινά. Απευθυνθήκαμε σε αθηναϊκές γωνιές, που είτε έχουν παράδοση στο καθένα από αυτά, είτε πρωτοτυπούν με τις δικές τους εκδοχές, και καταλήξαμε ότι αξίζουν αναφοράς. Μάθαμε την ιστορία πίσω από την παρασκευή τους, δοκιμάσαμε, ανταλλάξαμε σημειώσεις και απόψεις και σας τα παρουσιάζουμε ένα - ένα.

Πριν φτάσουμε, όμως, στη γευστική δοκιμή, ας μάθουμε λίγα πράγματα, που ίσως δεν γνωρίζαμε, για την ιστορία αυτών των γιορτινών γλυκών.

Πανετόνε (panettone)

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για το πώς δημιουργήθηκε το πανετόνε, ένα ευγενικό γλύκισμα ζύμης με καταγωγή από το Μιλάνο, που έχει συνδεθεί απόλυτα με τα Χριστούγεννα σε όλη την Ιταλία, αλλά τώρα πια και εκτός αυτής. Σύμφωνα με μία από τις επικρατέστερες εκδοχές, τον 15ο αιώνα, ο Ουγκέτο, φύλακας των γερακιών του Δούκα του Μιλάνου Λουδοβίκου Μαρία Σφόρτσα, ερωτεύτηκε την κόρη ενός φούρναρη και δοκίμασε να φτιάξει γι' αυτήν, στο αρτοποιείο του πατέρα της ένα γλυκό με το καλύτερο αλεύρι του μύλου, το οποίο ζύμωσε με αβγά, βούτυρο, μέλι και σταφίδες και το έψησε στο φούρνο. Η επιτυχία του γλυκού ήταν μεγάλη και φυσικά… το ζευγάρι αργότερα παντρεύτηκε. Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, ο μάγειρας που βρισκόταν στις υπηρεσίες του Λουδοβίκου Μαρία Σφόρτσα, ετοιμάζοντας ένα επίσημο χριστουγεννιάτικο γεύμα συνειδητοποίησε ότι το γλυκό του κάηκε. Τότε, ένας παραγιός, ο Τόνι προσφέρθηκε να φτιάξει κάτι με ό,τι είχε εκείνη την ώρα στη διάθεσή του, δηλαδή λίγο αλεύρι, βούτυρο, αβγά, λίγο ξύσμα κίτρου και μερικές σταφίδες. Οι καλεσμένοι ενθουσιάστηκαν από το αποτέλεσμα και το pane di Toni (δηλαδή το ψωμί του Τόνι) έγινε το Panettone που γνωρίζουμε.

Η διαδικασία παραγωγής της τυπικής μιλανέζικης συνταγής είναι αρκετά χρονοβόρα, αφού περιλαμβάνει προετοιμασία φυσικής μαγιάς, προετοιμασία της ζύμης και ξεκούραση για να διογκωθεί, στη συνέχεια σχηματισμό, τελική διόγκωση, ψήσιμο και χρόνο για να κρυώσει.
Το τυπικό πανετόνε έχει ψηλό, κυλινδρικό σχήμα, που παίρνει από το χαρτί ψησίματος, στο οποίο είναι τυλιγμένο και το οποίο παραμένει κολλημένο στο τελικό προϊόν. Η ζύμη του είναι αφράτη, με χαρακτηριστικά τα αρώματα του βουτύρου και των γλασαρισμένων φρούτων και της σταφίδας που περιέχει. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν και παραλλαγές με σταγόνες σοκολάτας ή άλλα πρόσθετα υλικά.

Χριστουγεννιάτικος κορμός (Buche de Noel)

Γλυκό που σερβίρεται παραδοσιακά την περίοδο των Χριστουγέννων στη Γαλλία, το Κεμπέκ και άλλες γαλλόφωνες χώρες, αλλά πλέον έχει καθιερωθεί παγκοσμίως. Ο πιο συνηθισμένος τύπος περιλαμβάνει ένα παντεσπάνι που γεμίζεται με σοκολατένια βουτυρόκρεμα, αλλά έχουν επικρατήσει και αρκετές παραλλαγές, με κρέμα κάστανου, σοκολατένιο παντεσπάνι, ζεστή σοκολατένια σος, γκανάς, ακόμα και γεύση εσπρέσο και διαφορετικές ακόμη γεμίσεις ή επικαλύψεις. Το σχήμα τους θυμίζει κομμένο ξύλινο κορμό, συχνά, μάλιστα με μια διακλάδωση, αφού ένα μέρος του κόβεται και μπαίνει στο πλάι, ενώ η επιφάνεια πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη (για να παραπέμπει σε χιόνι) και διακοσμείται με δεντράκια, φρέσκα φρούτα του δάσους ή διακοσμητικά από μαρέγκα.

Η σημερινή συνταγή του γλυκού χρονολογείται από τον 19ο αιώνα αλλά ξεκίνησε πολύ παλιότερα. Η παράδοση μιλάει για ένα έθιμο που ξεκίνησε από τη Γαλλία, με καταγωγή από τα βάθη του Μεσαίωνα, όταν ένας τεράστιος κορμός από μεγάλο (κατά προτίμηση οπωροφόρο) δέντρο έμπαινε στην εστία του σπιτιού τα Χριστούγεννα και σιγοκαιγόταν μέρες πολλές, ιδανικά μέχρι την Πρωτοχρονιά. Τον ραντίζανε με κρασί για να πάει καλά ο τρύγος της χρονιάς, με αλάτι για να μην πλησιάζουν οι μάγισσες, κράταγαν τη στάχτη του όλο το χρόνο γιατί προστάτευε το σπίτι από τους κεραυνούς και το κακό πνεύμα κι ένα σωρό άλλα έθιμα γύρω από το μαγικό κούτσουρο, που κατέληξε…γλυκό!

Η γευστική δοκιμή

Πανετόνε

Το πανετόνε δεν είναι και τόσο συνηθισμένο στην ελληνική αρτοποιία, τελευταία, όμως, άρχισε δειλά να εμφανίζεται όλο και περισσότερο. Αναζητήσαμε όλα όσα παρασκευάζονται στην Αθήνα, αλλά πήραμε κι ένα γνήσιο ιταλικό, από ιστορική φίρμα, για να το έχουμε ως… μέτρο σύγκρισης.

Chryssinas

Από τις εκδοχές των πανετόνε που δημιουργούν δοκιμάσαμε το κλασικό, με πορτοκάλι και σταφίδα, με επικάλυψη γλάσου βανίλιας. Στη μύτη κυριαρχεί αρωματικά το βούτυρο, η σταφίδα και νότες καλής ζύμης, ενώ στο στόμα τα αρώματά του είναι πιο διακριτικά και είναι αρκετά αφράτο. Στη γκάμα των πανετόνε του υπάρχει και με γεύση cranberry – σοκολάτα.

Ο κομψός φούρνος της Ρούλας και του Άκη Χρυσίνα σε κεντρικό σημείο της Κηφισιάς, έχει ήδη ξεχωρίσει στον ένα χρόνο λειτουργίας του, αφού πίσω από τη μεγάλη ποικιλία των αρτοσκευασμάτων του κρύβεται μακρά οικογενειακή παράδοση στην αρτοποιία. Είναι από τους ελάχιστους αθηναϊκούς φούρνους που φτιάχνουν πανετόνε όλο το χρόνο, με εντυπωσιακή μάλιστα εμφάνιση τώρα τα Χριστούγεννα, αφού φοράει ένα λευκό "καπέλο" από γκλάσο.

Λεβίδου 2 & Κασσαβέτη, Κηφισιά, τηλ. 210 6231588.

Frank Ze Paul

Το πανετόνε τους είναι αρκετά αφράτο στο στόμα, με καλή αίσθηση της σταφίδας και αισθητά τα αρώματα βανίλιας, σταφίδας, αλλά και αβγού, σχετικά στεγνό. Θυμίζει περισσότερο κάτι μεταξύ τσουρεκιού και κέικ.

Η αλυσίδα φούρνων Frank Ze Paul διαθέτει καθημερινά ποικιλία φρέσκου ψωμιού και μεγάλης ποικιλίας αρτοπαρασκευασμάτων, καθώς και τούρτες, γλυκά Βηρυττού και αρωματικούς καφέδες. Επιπλέον, λειτουργεί τμήμα catering για κάθε περίσταση, αλλά και υπηρεσία delivery.

Καταστήματα: Πανεπιστημίου 29, Αθήνα, τηλ. 210 3211600, Βασ. Παύλου 82, Βούλα, τηλ. 210 9658250, Πατρ. Ιωακείμ 15, Κολωνάκι, τηλ. 210 7232423, Δημ. Βασιλείου 18, Ν. Ψυχικό, τηλ. 210 6776514, frankzepaul.com

La Mole

Μας άρεσε το παραδοσιακό τους πανετόνε με γκλασαρισμένα φρούτα, για τα έντονα αρώματα των φρούτων, αλλά και της βανίλιας, που κυριαρχούν στη μύτη. Η υφή του ήταν πολύ καλή, με ισορροπία στην υγρασία της, ούτε πολύ υγρή, αλλά ούτε στεγνή, όπως πρέπει στο σωστό πανετόνε.

Ένα ιταλικό ζαχαροπλαστείο που άνοιξε στην Πεύκη πριν 15 χρόνια, από οικογένεια Ιταλών του Τορίνο, που ζει στη χώρα μας τρεις δεκαετίες. Εδώ, εκτός από γλυκίσματα ιταλικής ζαχαροπλαστικής και ονομαστά παγωτά, παρασκευάζουν αυθεντικό ιταλικό πανετόνε όλο το χρόνο, είτε την παραδοσιακή συνταγή με σταφίδες, πορτοκάλι και κίτρο, που δοκιμάσαμε, είτε με κομμάτια σοκολάτας, σε μια σύγχρονη παραλλαγή.

Δημοκρατίας 3, Πεύκη, τηλ. 210 8062594.www.lamole.gr

Ζιάπας

Το παραδοσιακό πανετόνε που δοκιμάσαμε έχει τονισμένο το άρωμα και την αίσθηση των φρουί γλασέ, με καλή υγρασία στη μεστή υφή του και ευχάριστες νότες αλκοόλ.

Ζαχαροπλαστείο της Άνω Γλυφάδας από το 2008, που έχει προκαλέσει αίσθηση με τα γλυκά του και φημίζεται για την τούρτα St Honore και τα γαλλικού τύπου μιλφέιγ του. Όπως μας είπε ο κ. Ζιάπας, χρησιμοποιούν φρουί γλασέ που φτιάχνει ο ίδιος από φλούδες πορτοκαλιού, νεραντζιού και λάιμ. Αυτές τις ημέρες θα βρείτε τρεις τύπους πανετόνε: το παραδοσιακό με φρούτα γκλασέ και σταφίδες, με σοκολάτα και με κάστανο.

Γούναρη 176, Ά. Γλυφάδα, τηλ. 210 9609480, www.ziapas.gr

Λυκαβηττός

Το πανετόνε του μας άρεσε πολύ για τα αρώματα πικραμύγδαλου, βανίλιας και γλυκάνισου. Το στόμα είναι πλούσιο, με καλή ισορροπία και ελαφρά γλυκές νότες. Έχει ποικιλία ξερών φρούτων, που δίνουν μια ιδιαίτερη γευστική παλέτα.

Ο φούρνος του Σταύρου Ισκιδάκη και της συζύγου του, ήταν ο πρώτος που έφερε στην Αθήνα το γερμανικό τύπου ψωμί. Έχει μεγάλη ποικιλία σε ειδικού τύπου ψωμιά, που παρασκευάζονται με αλεύρια από γερμανικούς σπόρους βιολογικής καλλιέργειας και αυστριακά, αλλά και χωρίς γλουτένη. Είναι από τα λίγα σημεία που μπορεί να βρει κανείς στην πόλη χειροποίητο πανετόνε όλο το χρόνο. Το φτιάχνουν σε εβδομαδιαία βάση τα τελευταία είκοσι χρόνια, με παραδοσιακή ιταλική συνταγή. Αυτές τις ημέρες, βέβαια, το πανετόνε παράγεται καθημερινά και προσφέρεται ολόκληρο αλλά και κομμένο στη μέση.

Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, τηλ. 210 7211348

Rustichella d’ Abruzzo

Θέλοντας να έχουμε και ένα "δείγμα αναφοράς" από ένα ιταλικό αυθεντικό πανετόνε, δοκιμάσαμε αυτό της παλιάς και γνωστής ιταλικής φίρμας, από την ομώνυμη περιοχή του Abruzzo. Εξαιρετική, μεστή και λαστιχωτή υφή, ευχάριστο άρωμα, ισορροπημένη γλυκύτητα. Μας άρεσε πολύ για το τονισμένο άρωμα της σταφίδας, του αλκοόλ, αλλά και του βουτύρου στο φόντο. Τα αρωματικά στοιχεία συνυπάρχουν αρμονικά. Άρεσε ομόφωνα σε όλους.

Εισαγωγή: De Gustibus, Αγ. Θεοδώρων 21, Μεταμόρφωση, τηλ. 210 2848915 (πληροφορηθείτε για τα σημεία διανομής).

Κορμοί

Ο κορμός-τούρτα συγκαταλέγεται πλέον στα "στάνταρ" και του μικρότερου συνοικιακού ζαχαροπλαστείου. Παλαιότερα, τον έφτιαχναν πιο κοντά στο αυθεντικό γαλλικό πρότυπο, με το παντεσπάνι-ρολό εσωτερικά και τη μορφή "κορμού" εξωτερικά, από κρέμα σοκολάτας ή κάστανου. Τα τελευταία χρόνια, τον βρίσκουμε σε όποια μορφή φανταστείτε, ακόμα και την πιο αφαιρετική. Ουσιαστικά, όλα τα γλυκίσματα με μακρόστενο σχήμα, βαφτίζονται κορμοί. Συναντήσαμε πολλούς "κορμούς", που δεν ήταν παρά τούρτες μους (σοκολάτας, πορτοκαλιού και άλλες) με ελάχιστο ή καθόλου παντεσπάνι, αλλά και κορμούς-κέικ! Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι παραδοσιακοί.

Αλέα

Ο κορμός κάστανο «Mont Blanc» μας άρεσε για την πολύ καλή αίσθηση φρέσκου κάστανου της κρέμας, την ισοροπημένη παρουσία καλού παντεσπανιού και τα ολόκληρα μαρόν γλασέ. Η παρουσία καλών υλικών παραπέμπει σε σπιτική γεύση με επαγγελματική τεχνική. Στα συν η εμφάνισή του, ενός κλασικού χριστουγεννιάτικου κορμού. Δοκιμάσαμε κι έναν δροσερό και αρωματικό κορμό mousseline πορτοκάλι με λευκό παντεσπάνι, τον οποίο συνοδεύουν χωριστά με coulis φρεσκοστυμμένου πορτοκαλιού και ψιλοκομμένο αμύγδαλο κροκάν.

Το 1985 η Όλια Ελευθεροπούλου άνοιξε μια γλυκιά γωνιά στο Φάρο Ψυχικού, όταν ακόμη δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην περιοχή, με όραμα να προσφέρει γλυκά υψηλής ποιότητας, που φτιάχνονται σαν τα σπιτικά, δηλαδή χωρίς έτοιμα μείγματα, αλλά μόνο πολύ καλές πρώτες ύλες και σε περιορισμένη παραγωγή. Ήταν από τα πρώτα ζαχαροπλαστεία που έγιναν γνωστά για το cheesecake τους, ενώ αρκετά της γλυκά (όπως ο κορμός παγωτό σοκολάτα – butterscotch) βραβεύτηκαν για τη γεύση και την ποιότητά τους στις Βρυξέλλες.

Λεωφ. Κηφισίας 258, Φάρος Ψυχικού, τηλ. 210 6748510

Au delicieux

Κομψή εμφάνιση με λιτό φινίρισμα και επιφάνεια πασπαλισμένη με κακάο, για τον κορμό κάστανο με την τονισμένη αίσθηση ρουμιού και την απαλή κρέμα με πολύ διακριτικό το άρωμα και τη γεύση του κάστανου.

Η φημισμένη αθηναϊκή φίρμα γαλλικής patisserie, με ιστορία από το 1921 στο Κολωνάκι, βρίσκεται τώρα υπό την εποπτεία του κ. Πλατή και τη βρίσκουμε στο κατάστημα Au Delicieux cafe – bar patisserie στο Golden Hall, αλλά και στο café – wine bar- restaurant και delicatessen Menoo All About Taste, της Κηφισιάς.

Golden Hall, Λ. Κηφισίας 37Α & Σπύρου Λούη, Μαρούσι.

Βενέτη

Ο πιο χαρακτηριστικός φετινός κορμός του φούρνου Βενέτη είναι ο κορμός κάστανο, με την κλασική διακλάδωση σαν σχήμα και το χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά γκι και κουκουνάρια. Στη μύτη βγάζει αρώματα καφέ και κακάο, ενώ γευστικά η κρέμα του παραπέμπει περισσότερο σε φουντούκι, με μια διακριτική νότα κάστανου. Στη φετινή χριστουγεννιάτικη σειρά υπάρχουν επίσης δύο πιο πρωτότυποι κορμοί σε μορφή κέικ, που ξεφεύγουν από την κλασική συνταγή, ο ένας με φρούτα και ο άλλος, που αποκαλούν «σμυρνέικο», με παραδοσιακή συνταγή.

Από το 1948 που άνοιξε ο πρώτος φούρνος Βενέτη στην Κηφισιά ως σήμερα, η εταιρεία συνδυάζει την πίστη στην παράδοση με την εξέλιξη, έχει δημιουργήσει περισσότερα από 70 σημεία διάθεσης ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων. Τα Βενέτη 1948 -με πιο εντυπωσιακό εκείνο στο ιστορικό κτίριο του Νέον της Ομόνοιας- και τα Βενέτη Food Halls (όπου εκτός των άλλων παρασκευάζεται καθημερινά και μια σειρά μαγειρευτών φαγητών) είναι τα νέα καινοτόμα concepts της φίρμας.

Για τη λίστα των καταστημάτων: www.fournosveneti.gr

Desire

Κλασικό ζαχαροπλαστείο από το 1962, το θρυλικό Ντεζιρέ έχει διατηρήσει τον παλιάς κοπής χαρακτήρα του, τόσο στην εμφάνιση του χώρου, με τα τραπεζάκια όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ένα γλύκισμα ή ρόφημα, όπως παλιά, αλλά και με το εργαστήριο που λειτουργεί στον ίδιο χώρο. Γλυκίσματα με το παλιό γαλλικό στυλ ζαχαροπλαστικής, αλλά και ελληνικά παραδοσιακά.

Ο κορμός κάστανου που δοκιμάσαμε, είναι ίδιος με εκείνον που έβρισκες μερικές δεκαετίες πριν στα καλά αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία, τόσο στην εμφάνιση, όσο και στη γεύση: με τονισμένη γλυκύτητα, κλασική γεύση κρέμας κάστανου, παντεσπάνι σιροπιασμένο, ολόκληρα κάστανα γκλασέ. Η εμφάνιση πολύ χριστουγεννιάτικη, σε απομίμηση κορμού δέντρου.

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, τηλ. 210 3632333, www.desire.gr

Fresh

Ο κορμό μπαχαρικών που δοκιμάσαμε, έχει το χαρακτηριστικό σχήμα και τις διακλαδώσεις που παραπέμπουν σε κομμένο κορμό, από καλή σοκολατένια κρέμα mousse με έντονη αίσθηση κανέλας, που της δίνει έναν χριστουγεννιάτικο τόνο. Στο κέντρο της, bitter σοκολάτα, που σπάει τη γλύκα, ενώ η παρουσία του παντεσπανιού είναι αρκετά διακριτική.

Τα ζαχαροπλαστεία Fresh δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, αφού είναι γνωστά εδώ και χρόνια για τα ελαφριά γλυκά με γαλλικό φινίρισμα, που δεν σε απογοητεύουν ποτέ και τις κομψές, ιδιαίτερες συσκευασίες.

Κριεζώτου 12, Κολωνάκι, τηλ. 210 3642948 και άλλα καταστήματα σε όλη την Αθήνα, www.wearefresh.gr

Kayak

Ο κορμός 5 spices που δοκιμάσαμε αποτελεί τη νέα, ιδιαίτερη πρόταση της εταιρείας για αυτά τα Χριστούγεννα. Στο εξωτερικό του, ένα ενδιαφέρον, τραγανό περίβλημα σουσαμιού με μέλι. Στο εσωτερικό του, μια καλή αναλογία κρέμας με παντεσπάνι με μια σύνθετη γευστική παλέτα, με το χαρακτηριστικό άρωμα του γνωστού μείγματος 5 μπαχαρικών (5 epices). Μπορείτε να το συνδυάσετε με το αντίστοιχο ομώνυμο παγωτό της εταιρείας, με την ίδια αρωματική παλέτα. Το σχετικά μικρό του μέγεθος βολεύει για πολλές περιστάσεις.

Η γνωστή ελληνική βιοτεχνία παγωτού –και άλλων γλυκισμάτων- με τη μικρή παραγωγή οικογενειακού χαρακτήρα, έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό της την ποικιλία των γεύσεων, που καινοτομούν και αιφνιδιάζουν όσον αφορά στους συνδυασμούς των υλικών, τις φρέσκες πρώτες ύλες, τις δουλεμένες γεύσεις.

Βoutique Kayak Ν. Ερυθραίας, Λ.Κηφισίας 361 τηλ. 210 7000268, Boutique Kayak Κηφισιάς Κασσαβέτη 10 τηλ. 210 8014329, Kayak All Day Cafe Boutique Γλυφάδας, Ι.Μεταξά 24-26 τηλ. 210 8949130, www.kayak.gr

Louisa Pastry Boutique

Η στενόμακρη τούρτα κρέμα -μους δεν έχει τη συνηθισμένη μορφή κορμού με το παντεσπάνι-ρολό. Ο συγκεκριμένος κορμός έχει καλή υφή κρέμας με λευκή σοκολάτα και νότες βανίλιας. Μας άρεσε το μπισκότο στη βάση και η γεμάτη, με διάρκεια επίγευση.

Η φημισμένη γλυκιά γωνιά με τους πιστούς πελάτες, μετακόμισε πρόσφατα στη Δροσιά, σε πιο ευρύχωρο κατάστημα κι έτσι εμπλούτισε ακόμη περισσότερο τη γκάμα των γλυκών της, που βασίζονται κυρίως στη γαλλική patisserie, ενώ ειδικεύεται και στις αυθεντικές, πολίτικες γεύσεις.

Λ. Σταμάτας & Σολωμού 1, Δροσιά, τηλ. 210 8014101, www.louisa.gr

Paul

Μία από τις πολλές φετινές προτάσεις χριστουγεννιάτικων κορμών της γνωστής γαλλικής αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής, είναι ο κορμός amande abricot, ένας πρωτότυπος λευκός κορμός με mousse αμυγδάλου, παντεσπάνι, κρυσταλλιζέ compote βερίκοκο και αμύγδαλα. Έχει ευγενική συνολική αίσθηση, ελαφριά γλυκύτητα και διακριτή γεύση αμυγδάλου. Μια άλλη εκδοχή εορταστικού κορμού είναι και ο κορμός poire chocolat με σοκολατένια μους και διακριτική παρουσία από κομμάτια compote αχλαδιού, τραγανή πραλίνα και επικάλυψη μαύρης σοκολάτας.

Η γνωστή γαλλική αλυσίδα boulangerie – patisserie, με αφετηρία το 1889, με τρία πλέον καταστήματα στη χώρα μας σε Σύνταγμα, Γλυφάδα και πρόσφατα στην Κηφισιά, που ξεχωρίζει για τις αυθεντικές, γαλλικές συνταγές, δεν θέλει πολλές συστάσεις, αφού είναι ήδη δημοφιλής στους Αθηναίους, που περνούν για να πάρουν αλμυρές ή γλυκές λιχουδιές για το σπίτι ή το γραφείο, ή τις απολαμβάνουν επί τόπου στους κομψούς χώρους της.

Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα, τηλ. 210 3636352, Κύπρου 70 & Πλ. Εσπερίδων, Γλυφάδα, τηλ. 210 8947169, Λεβίδου 5, Κηφισιά, τηλ. 210 8084288.

Slim Bites

Κομψός, λιτά στολισμένος με σοκολατένια διακοσμητικά, λίγα εδώδιμα φύλλα χρυσού και σοκολατένιες ευχές ο σοκολατένιος αυτός κορμός έχει δύο στρώσεις παντεσπάνι, γι’ αυτό και παραπέμπει περισσότερο σε τούρτα. Το σοκολατένιο γκλάσο του τονίζει περισσότερο το γευστικό σύνολο, που δεν υπολείπεται σε γλυκύτητα. Στις επιλογές υπάρχει και κορμός -προφιτερόλ, με ολόκληρα σου να στολίζουν την επιφάνεια.

Ένα κομψό ζαχαροπλαστείο, σαν μικρή γλυκιά boutique, στο Ψυχικό και το εργαστήριο και κατάστημα στην Παιανία, που ειδικεύεται στα ελαφριά γλυκά με στέβια (αντί ζάχαρης), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και επιλογές με ζάχαρη. Σίγουρα, όμως, φροντίζουν ώστε όλα τα προϊόντα τους να είναι με λιγότερη ποσότητα ζάχαρης, χαμηλά λιπαρά, λίγους υδατάνθρακες και θερμίδες.

Σολωμού 9, Ν. Ψυχικό, τηλ. 210 6776764, Λ. Λαυρίου 109, Παιανία, τηλ. 210 6646716, www.slimbites.gr

Troufa Chocolate Bar

Εντυπωσιακός σε εμφάνιση ο κορμός pave au chocolat, με γυαλιστερή επικάλυψη bitter σοκολάτας και βάφλα γάλακτος στο εσωτερικό. Τα σοκολατένια διακοσμητικά στην επιφάνεια, που μοιάζουν με χάλκινα κουδουνάκια, τρώγονται μαζί με το γλυκό. Η σοκολατένια μους γίνεται πιο ενδιαφέρουσα με την ύπαρξη του τραγανού στοιχείου της βάφλας. Αυτές τις γιορτές δημιουργούν και κορμούς κάστανο, cookies, ανάμεικτο (βανίλια/σοκολάτα) και gianduja.

Το Troufa είναι μια κομψή boutique, γνωστή στους σοκολατομανείς της Ν. Ερυθραίας. Τρούφες κάθε είδους, χειροποίητες σοκολάτες, τάρτες, τούρτες και αμέτρητοι σοκολατένιοι πειρασμοί παρασκευάζονται καθημερινά στο ανοιχτό εργαστήριό της. Όσο καλαίσθητος είναι ο χώρος του καταστήματος, τόσο προσεγμένα σε εμφάνιση είναι και τα γλυκά του, κάτι που διαπιστώσαμε και με τον κορμό που επέλεξε να μας στείλει η κ. Βάσω Λιανού, από τις φετινές τους προτάσεις.

Χαρ. Τρικούπη 146, Ν. Ερυθραία, 210 8000950, Βασ. Παύλου 80, Βούλα, τηλ. 211 0120004, www.troufachocolatebar.com

Φύσις

Ο κορμός πραλίνα με καραμελωμένα φουντούκια που δοκιμάσαμε, έχει παντεσπάνι σε σωστή αναλογία, ενώ η μους βγάζει νότες καφέ και καραμέλας κι έχει ανάλαφρη, αέρινη υφή με πολύ καλή διάρκεια και επίγευση. Μπορείτε να βρείτε αυτή την περίοδο στα «Φύσις» και κορμό- προφιτερόλ και έναν με ακατέργαστη σοκολάτα και κακάο, που είναι χωρίς ζάχαρη, έχει χαμηλά λιπαρά και απουσία αλευριού.

Τα «γλυκά με ήθος», όπως είναι το slogan των αδερφών Νταλιάνη, είναι γλυκά με όσο το δυνατόν λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη και παρασκευάζονται με γνήσια υλικά, ως επί το πλείστον βιολογικά, ενώ υπάρχει και η κατηγορία χωρίς ζάχαρη, με σιρόπι αγαύης. Άνοιξαν το πρώτο «Φύσις» στην Αγ. Παρασκευή από μεράκι για γλυκά με γαλλικές συνταγές και ελαφρύ αποτέλεσμα ενώ πολύ πρόσφατα άνοιξε και το «αδερφάκι» του στο Μαρούσι.

Λ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210 6090740, Λ. Κηφισίας 98, Μαρούσι (τηλ. 211 4069267),www.fisis.eu

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.