Follow us

Κωδικός: γλυκά Temptation!

Σιροπιαστά και μυρωδάτα, τα γλυκά των Χριστουγέννων είναι o μεγαλύτερος πειρασμός του γιορτινού παραδείσου – κι εμείς είμαστε έτοιμοι να θυσιαστούμε χωρίς να φωνάξουμε «ήμαρτον»…

Κωδικός: γλυκά Temptation!

Κουραμπιέδες που τρώγονται από το ταψί, αφράτα μελομακάρονα με τριμμένο καρύδι που λιώνουν στην πρώτη μπουκιά και πολίτικες βασιλόπιτες με το άρωμα μιας ξεχασμένης ιστορίας (πειράζει που θέλουμε και το κομμάτι του διπλανού;). Σε κάθε περιοχή έχουν το δικό τους όνομα και γεύση – ροδόνερο, μαχλέπι, μαστίχα, κανέλα, γαρίφαλο και πορτοκάλι. Με παιδικές αναμνήσεις και συνταγές στα τετράδια των μαμάδων σβησμένες από τις δεκάδες φορές που τις ακούμπησαν λαδωμένα δάχτυλα, φτιάχνονται από τα καλύτερα υλικά: αγνό βούτυρο, καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και αλεύρι πρώτης ποιότητας για δυνατή απόλαυση. Στη συλλογή με τα «σκανδαλιστικά» της σεζόν ανήκουν και όλα τα σιροπιαστά –γαλακτομπούρεκο, μπαλκαβαδάκια και κανταΐφι– που έρχονται καυτά στο πιάτο, με το σιρόπι να τρέχει πάνω στο κουτάλι (πάλι κόλλησα!).

Βέβαια, στον γιορτινό μαραθώνιο κανένα τους δεν μπορεί να πάρει την πρωτοκαθεδρία από τη σοκολάτα: αριστοκρατική, με άψογο βιογραφικό, κόβει το νήμα της χρονιάς επιβεβαιώνοντας τη σταθερή και απροκάλυπτη εξάρτησή μας από αυτή (μας κακομαθαίνετε, κύριε πρέσβη μου…).

Feliz navidad όμως χωρίς το γύρο του γλυκού κόσμου δεν γίνεται και κάθε χώρα έχει τη δική της προσφορά στο πνεύμα των Χριστουγέννων: οι Ιταλοί το ονομάζουν panettone και είναι ένα αφράτο,
μαστιχωτό τσουρεκάκι σκέτο μεγαλείο. οι Γάλλοι λένε bu^che de Noe¨l και εννοούν ένα ζαχαρένιο κορμό από παντεσπάνι, που κρύβει στην καρδιά του μια φρουτένια έκπληξη και δημιουργεί κύματα ενθουσιασμού. Εμείς τα δοκιμάσαμε όλα, φτιαγμένα από μαέστρους γλυκιάς τέχνης, χωρίς ίχνος φόβου και πάθους (για τα κιλά μας). Σας τα παραδίδουμε έτοιμα, του κουτιού, για να γλιτώσετε τον κόπο και να υμνήσετε με ανάλογη γιορτινή διάθεση τα sweet Christmas!

Κουραμπιέδες

Οι πιατέλες αδειάζουν στο λεπτό! Με πολίτικη συνταγή, έχουν πρακτικό σχήμα μπουκίτσας, για να καταναλώνετε… περισσότερους. Μυρωδάτη γεύση μπισκότου, κομμάτια καβουρντισμένου αμύγδαλου κι ένα πέπλο από ζάχαρη άχνη που ολοκληρώνει την ικανοποίηση (Karavan).

Κορμός λευκής σοκολάτας με κρέμα φράουλας

Κωδικός: γλυκά Temptation!

Το όνομά του είναι ταυτισμένο με τη μαγεία της γαλλικής patisserie. Για μία ακόμα φορά ο διάσημος σεφ Alain Chartier έκανε το θαύμα των Χριστουγέννων: προτείνει έναν κορμό με κρέμα λευκής σοκολάτας και καρδιά φράουλας, η οποία δίνει όλη τη δροσιά και το φινετσάτο άρωμά της στο γλυκό (Fresh).

Πολίτικη βασιλόπιτα

Με οικογενειακή συνταγή που έρχεται από την Κωνσταντινούπολη, φτιάχνεται με αγνά υλικά και την απαραίτητη υπομονή… Κάθε χρονιά γίνεται το αδιαχώρητο εδώ, γι αυτό κάντε νωρίς τις προμήθειές σας. Δοκιμάστε ακόμη τις σπεσιαλιτέ τους προφιτερόλ και μιλφέιγ (Palet).

Μπακλαβαδάκια

Με την αρχοντιά του φρέσκου βούτυρου, έρχονται απευθείας από το φημισμένο εργαστήριο του Seyidoglu, που έχει ιστορία 50 χρόνων. Κυκλοφορούν σε διάφορες παραλλαγές –με πορτοκάλι, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς– και στη συλλογή θα βρείτε ακόμα αυθεντικό σαραγλί και καζάν ντιπί (Από την Πόλη έρχομαι…).

Μελομακάρονα

Με την κανέλα να σπάει τη μύτη, θα μπορούσαν να κερδίσουν χρυσό στην κατηγορία της καλύτερης χριστουγεννιάτικης απόλαυσης. Οι πυραμίδες με τα αφράτα μελομακάρονα είναι το hot spot της σεζόν και, αν είστε από τους τυχερούς, μπορείτε να τα δοκιμάσετε και με σοκολάτα. Προσοχή: εξαφανίζονται γρήγορα (Αφοί Ασημακόπουλοι).

Σοκολατάκια

Σοκολάτα υψηλής ποιότητας, η οποία δουλεύεται αργά, σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς, λικέρ και φρούτα, για ένα αποτέλεσμα που ανήκει στην κατηγορία της βιρτουοζιτέ. Από τα καλύτερα είναι τα βραχάκια, τα κοχύλια και τα βελανίδια, τα οποία προσφέρονται σε ποσότητες – για εξαρτημένους και μη (Emelys).

Mους σοκολάτας με λεμόνι

Χριστουγεννιάτικη απόλαυση υψηλών απαιτήσεων. Αφράτη μους σοκολάτας, με μια δροσερή φρεσκάδα λεμονιού που κάνει το συνδυασμό ακόμα πιο εντυπωσιακό. Ελαφριά, σχεδόν βελούδινη, τρώγεται με το κουτάλι της σούπας, αφού συγκεντρώνει την εκτίμηση μικρών και μεγάλων (Desserts).

Σοκολατένιο δέντρο

Από εξαιρετική σοκολάτα Valrhona, με συνδυασμούς bitter, γάλακτος και λευκής, κερδίζει με την πρώτη ματιά την εκτίμησή μας. Σοκολατένιο δέντρο σε μίνι και κανονικό μέγεθος, συνοδεύεται από τις μπάλες του, οι οποίες αποτελούνται συνήθως από ξηρούς καρπούς, αν και μπορείτε να τις παραγγείλετε όπως θέλετε εσείς (Μέλισσα).

Γαλακτομπούρεκο

Στα επτά καταστήματά του υπάρχει λίστα αναμονής για τα ταψιά που βγαίνουν από το φούρνο, αφού έχει το πιο πιστό… fan club. Τραγανό φύλλο, αρωματική κρέμα που γεμίζει το στόμα και απολαυστικό σιρόπι. Το καλό είναι ότι κάνουν και delivery, οπότε δεν έχετε άλλοθι για απιστίες (Γαλυφιανάκης)

Τούρτα chocolate cookies

Η αποθέωση του μπισκότου. Bitter σοκολάτα, τραγανά μπισκότα και κρέμα cookies σ ένα συνδυασμό-μεγαλείο. Ταιριάζει στους εξαρτημένους από τις λατρεμένες γεύσεις και τρώγεται σε χρόνο dt, αφού είναι λεπτή και ραφινάτη. Απολαυστικό τελείωμα για το χριστουγεννιάτικο δείπνο… (Nouvelle Patisserie).

Πολίτικη βασιλόπιτα

Η μυρωδιά της σπάει τη μύτη. Κάθε χρόνο γίνεται προσκύνημα στην καλύτερη διεύθυνση της βασιλόπιτας, αφού το φρεσκοαλεσμένο μαχλέπι και η μαστίχα δίνουν το σινιάλο γι αυτό που θ ακολουθήσει. Φτιαγμένη σύμφωνα με πολίτικη συνταγή, έχει το πιο φανατικό κοινό. Προσοχή: κάντε νωρίς τις παραγγελίες σας, για να προλάβετε (Εύη).

Panettone

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι Ιταλοί κάνουν ουρά για να αποκτήσουν το χρυσαφένιο Panettone Artisanale, στο ειδικό πανί που το κρατάει φρέσκο. Το συγκεκριμένο έρχεται από το Μιλάνο, φτιάχνεται με σταφίδες και γλασαρισμένο πορτοκάλι, ενώ διατηρεί όλη την αυθεντικότητά του (Αφοί Βασιλόπουλοι, Il Salumaio di Montenapoleone).

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…