Follow us

Sweet alchemy

Σοκολατένια γλειφιτζούρια και μαλλί της γριάς δίπλα σε τσέρκια και ζυγαριές. Ο εθνικός patissier Στέλιος Παρλιάρος μας εξηγεί γιατί η υψηλή ζαχαροπλαστική της καθημερινότητας περνάει μέσα από τη νέα του boutique Sweet Alchemy…

Sweet alchemy

Το σκεφτόταν καιρό. Και κάθε φορά το ανέβαλλε. Ένα εργαστήρι με όλο τον εξοπλισμό για φοβερές γεύσεις: θερμόμετρα, φόρμες, σοκολάτες, πούλπες φρούτων και γλυκά εκτός ψυγείου για επίδοξους καλλιτέχνες της ζάχαρης. Ναι, ο Στέλιος Παρλιάρος ξέρει να φτιάχνει ωραίες ιστορίες. Και τις κάνει να φαίνονται τόσο απλές όσο και οι μους σοκολάτας που ετοιμάζει στο λεπτό στα εβδομαδιαία σεμινάριά του…


Τελικά, η υψηλή ζαχαροπλαστική ανήκει στο λαό;
Εννοείται! Είναι μύθος ότι πρόκειται για πολύπλοκη επιστήμη για λίγους και εκλεκτούς. Η ζαχαροπλαστική είναι χημεία. Μια ζυγαριά, καλά υλικά –κυρίως αυτά– και σωστές δόσεις. Από κει και πέρα έρχεται το πάθος, οι αναμνήσεις, οι παρεκτροπές που θα κάνουν κάθε γλυκό μοναδικό. Αυτός είναι και ο στόχος με τα μαθήματα: να επιστρέψει η ζαχαροπλαστική εκεί που ανήκει, στο ζωτικό της χώρο!

Γιατί, όμως, μια boutique και όχι ζαχαροπλαστείο;
Γιατί έχει μεγαλύτερη αξία να μαθαίνεις στον άλλο πώς να μαθαίνει. Το κατάλαβα τελευταία και γι’ αυτό νιώθω τόσο ενθουσιασμό για το Sweet Alchemy. Θυμάμαι τις ατέλειωτες ώρες που παρακολουθούσα τους maitre patissiers ν’ ανακατεύουν τη ζύμη, να δοκιμάζουν τη μαρέγκα, να κεντούν τη σοκολάτα. Κάπου πρέπει να ξαναπιάσουμε αυτή τη γνώση, να την κάνουμε δική μας.

Τα κόλπα του σωστού ζαχαροπλάστη:

Αν πρέπει να διαλέξει κανείς τρία εργαλεία, αυτά είναι μια ελαστική μαρίζ, ένα θερμόμετρο και μια ζυγαριά.

Στη ζαχαροπλαστική σημασία έχει η ακρίβεια – οι patissiers δεν δοκιμάζουν τα γλυκά, γιατί ξέρουν το αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχει συνταγή που δεν μπορεί να σωθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και σωστά εργαλεία.

Sweet Alchemy Hροδότου 24, Κολωνάκι, 2107240205

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.