Η διονυσιακή αύρα του τρύγου, η μυθική θέση του φρέσκου σταφυλιού στο διατροφικό σύμπαν και η μαγική του ιδιότητα να μετουσιώνεται σε κρασί, φαίνεται πως έχουν παίξει ρόλο για την περιορισμένη του παρουσία στη ζαχαροπλαστική. Παρ΄ όλα αυτά, η τραγανή υφή του που αντέχει στα ψησίματα και στα βρασίματα και η γλυκιά και ελαφρά όξινη γεύση του, δίνει φινέτσα και δροσιά στα γλυκίσματα που θα τολμήσουν την παρουσία του. Φυσικά, δική μας, αποκλειστικά ελληνική πατέντα το γλυκό του κουταλιού σταφύλι, ένα από τα πιο δημοφιλή και πιο ωραία γλυκά του κουταλιού –μια ενδιαφέρουσα συνταγή θα βρείτε εδώ - ενώ άλλες δύο συνταγές για γλυκά με σταφύλια εκτός από αυτές που θα βρείτε παρακάτω, μπορείτε να βρείτε και εδώ .