Ανάλαφρα πιάτα με νουντλς

Άρτεμις Τζίτζη

Ανάλαφρα πιάτα με νουντλς

Δεν είναι πολύς καιρός που τα νουντλς τα βρίσκαμε μόνο στα ειδικά μαγαζιά που πουλούσαν ασιατικά τρόφιμα. Τώρα, με την άνοδο των... μετοχών των έθνικ φαγητών, τα βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα ειδικά τμήματα των μεγάλων σουπερμάρκετ. Και είναι μια μεγάλη ευκολία για ένα καθημερινό, γρήγορο και ελαφρύ πιάτο, εν πολλοίς υγιεινό, αφού με πολλά λαχανικά, λίγο κρέας ή ψάρι ή θαλασσινά και μια σάλτσα ή ένα καρύκευμα της ασιατικής κουζίνας, έχεις κάτι ασυνήθιστο και γευστικό. Τολμούμε να πούμε, πως τα πιάτα με νουντλς είναι μια καλή εναλλακτική λύση στις κλασικές σαλάτες ενώ το εξωτικό στοιχείο που τα χαρακτηρίζει, μπορεί να μας ανεβάσει το κέφι. Δεν υπάρχει μόνο ένα είδος νουντλς και εδώ θα δούμε κάποια από τα πιο συνηθισμένα είδη τους:

Soba noodles: φτιάχνονται από φαγόπυρο και έχουν γεύση που θυμίζει τη γεύση ξηρών καρπών. Το χρώμα τους είναι συνήθως ανοιχτό μπεζ και φθάνει μέχρι το σκούρο καφέ-γκρι.
Udon noodles: φτιάχνονται από σιτάρι,  είναι παχιά, έχουν ουδέτερη γεύση, οπότε συνεργάζονται καλά με έντονα υλικά, και μαστιχωτή αλλά μαλακή υφή. 
Ramen noodles: φτιάχνονται και αυτά από σιτάρι, είναι πιο λεπτά και μακριά από τα udon και έχουν επίσης μαστιχωτή υφή. Σερβίρονται σε ζωμό.
Cellophane noodles ή glass noodles: φτιάχνοντας από το άμυλο των φασολιών mung και είναι σχεδόν διαφανή. Δεν χρειάζονται βράσιμο, απλώς πρέπει να μουσκέψουν σε βραστό νερό για ελάχιστο χρόνο. Ταιριάζουν ωραία σε χοντροφαγικές ή vegan συνταγές και στα ελαφρά, αρωματικά καρυκεύματα (lemongrass, μέντα, δυόσμο).
Rice noodles: φτιάχνονται από αλεύρι ρυζιού και μοιάζουν στην όψη με τα δικά μας «μαλλιά αγγέλου». Είναι λευκά, πολύ λεπτά, έχουν ουδέτερη γεύση και δεν χρειάζονται βράσιμο, πρέπει απλώς να μουσκέψουν σε βραστό νερό για ελάχιστο χρόνο. Μπορούν να υποκαταστήσουν τα glass noodles.
 
Δεν έχουμε να πούμε πολλά «μυστικά» για το μαγείρεμα των νουντλς. Το μόνο που έχει δείξει η εμπειρία είναι να ετοιμάζουμε πρώτα όλα τα υλικά και το dressing που θα χρησιμοποιήσουμε και να αφήνουμε για το τέλος το βράσιμο ή το μούσκεμά τους σε καυτό νερό: είναι πολύ εύκολο να μαλακώσουν και να γίνουν πολτός αν τα αφήσουμε να περιμένουν μέχρι να φτιάξουμε τα υπόλοιπα υλικά. Στις συνταγές που σας προτείνουμε χρησιμοποιούμε κυρίως soba νουντλς επειδή είναι πιο ανθεκτικά, προσθέτουν ενδιαφέρον στη γεύση και «σηκώνουν» όμορφα πυκνά υλικά, όπως το κοτόπουλο, οι γαρίδες, τα αβγά, ώστε να έχουμε ένα πλήρες πιάτο, ενώ χρησιμοποιούμε τα rice νουντλς για μια vegan, ανάλαφρη συνταγή.

Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen