Κεφτέδες με λαχανικά

Άρτεμις Τζίτζη

Κεφτέδες με λαχανικά

Υπάρχει ένα γενικό όνομα για αυτά τα ωραία, καλοκαιρινά κεφτεδάκια με λαχανικά: ψευτοκεφτέδες. Προφανώς, το «ψεύτικο» στοιχείο τους, είναι που δεν έχουν κρέας, όπως οι "αληθινοί" κεφτέδες, αλλά μόνο το σχήμα και το ότι τηγανίζονται όπως κι αυτοί. Φθηνά και λίγα τα υλικά τους, λαχανικά και αλεύρι ή φρυγανιά συν κάποια αρωματικά χόρτα ή μπαχαρικά και πιο σπάνια αβγά ή τυρί, ετοιμάζονται με το τίποτα. Η μαστοριά όμως για την επιτυχία τους βρίσκεται στην αναλογία του αλευριού και του λαχανικού, έτσι ώστε το τελευταίο να δίνει τον τόνο και να μην καταλήγεις να έχεις στο πιάτο κάτι σαν αλευροτηγανίτα μάλλον, παρά ένα νόστιμο κεφτέ.

Ένα πρώτο βήμα για να πετύχει ο ψευτοκεφτές, είναι να αφαιρεθούν όσο γίνεται περισσότερο τα υγρά από το λαχανικό για να μην χρειαστεί πολύ αλεύρι ή φρυγανιά μέχρι να δημιουργηθεί ο πηχτός χυλός, που είναι συνήθως η βάση του. Επομένως, οι ντομάτες ξεσποριάζονται, τα κολοκυθάκια μένουν αρκετά στο σουρωτήρι, τα μανιτάρια σοτάρονται να χάσουν τα υγρά τους, κλπ. Ένα δεύτερο βήμα, είναι να μην περνάμε τα λαχανικά από το μπλέντερ ή τη μουλινέτα, διότι έτσι, γίνονται «νιανιά» ενώ στόχος είναι να τα αισθανόμαστε στο στόμα, και επί πλέον υγροποιούνται, απαιτώντας μεγάλη ποσότητα αλευριού για να δέσει το μείγμα. Όσον αφορά το τηγάνισμα, η μέτρια προς δυνατή φωτιά είναι η πιο κατάλληλη, αλλιώς καίγονται απ΄ έξω και μένουν ωμοί από μέσα, ενώ το προσεκτικό γύρισμα για να μην τους τρυπήσουμε και πάρουν λάδι, προσθέτει πόντους στην επιτυχημένη ετοιμασία τους. 

Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen