Όρεξη για ψάρι

Άρτεμις Τζίτζη

Όρεξη για ψάρι

Όπως και να το μαγειρέψουμε, το ψάρι είναι το καλοκαιρινό hit της γεύσης. Αν και έχουμε γράψει και ξαναγράψει πώς να ξεχωρίζουμε τα φρέσκα ψάρια, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για δύσκολο σπορ και ο ασφαλέστερος τρόπος είναι εμπιστευόμαστε τον ψαρά. Κατά τα λοιπά, ένα μόνο μπορούμε να πούμε με σιγουριά: η σάρκα του φρέσκου ψαριού είναι σφιχτή και δεν μυρίζει ψαρίλα.  Συνεχίζοντας με τα κλασικά, έχουμε εμπεδώσει πια ότι τα καλύτερα ψάρια είναι τα φρέσκα και όχι αναγκαστικά τα μεγαλύτερα ή τα ακριβότερα –μιλάμε πάντα για τα νωπά ψάρια διότι για τα κατεψυγμένα ο κανόνας είναι άλλος: πρέπει να κοιτάμε πρωτίστως την ημερομηνία που καταψύχθηκαν και όχι την ημερομηνία λήξης.

Αν έχουμε κατεψυγμένα ψάρια, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν σιγά –σιγά στη συντήρηση του ψυγείου. Αν βιαζόμαστε, τα βάζουμε με τη συσκευασία τους (τα αγοράζουμε πάντα συσκευασμένα) σε μια λεκάνη με ζεστό νερό. Αλατίζουμε πάντα τα ψάρια πριν τα μαγειρέψουμε, τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και τα αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά –5 ώρες ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το ψάρι ή πόσο χοντρά είναι τα φιλέτα ή οι φέτες. Δεν υπάρχει πιο σίγουρος τρόπος να καταστρέψουμε το φαγητό( ιδιαιτέρως αν πρόκειται να ψήσουμε ή να τηγανίσουμε τα ψάρια μας) από το να έχουν υγρά.
Εδώ, μερικοί όχι και τόσο συνηθισμένοι τρόποι να χαρούμε πεντανόστιμα ψάρια.

Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen