Πιάτα της Δυτικής Μακεδονίας

Άρτεμις Τζίτζη

Πιάτα της Δυτικής Μακεδονίας

Στη Δυτική Μακεδονία συγκεντρώνονται ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα ολόκληρης της Ελλάδας: οι διάσημες πιπεριές Φλωρίνης, τα μοναδικά φασόλια γίγαντες Πρεσπών και Καστοριάς, τα πάμπολλα μανιτάρια Γρεβενών, ο κρόκος Κοζάνης, τα λιμνίσια ψάρια (σκεφθείτε -μία  η λίμνη της Καστοριάς και τέσσερις οι λίμνες της Φλώρινας Βεγορίτιδα, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, λίμνη Πετρών- τι ψάρια υπάρχουν ή έστω υπήρχαν, εκεί πάνω), το κυνήγι με τόσα και τόσο ψηλά βουνά -Καϊμακτσαλάν, Βέρμιο, Βαρνούντας, Βίτσι. Με βασικό καμβά την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπου εδώ μοιράζεται πιάτα και τρόπους με τους βαλκάνιους γείτονες (όπως άλλωστε και σε ολόκληρη τη Μακεδονία), οι συνταγές της περιοχής φέρουν τη σφραγίδα των πολλών λαών και εθνοτήτων που πέρασαν. Και κάποιοι έμειναν εκεί και πρόσθεσαν ο καθένας το δικό του στίγμα στη γευστική της βεντάλια –Έλληνες σλαβόφωνοι, Αλβανοί, Τούρκοι, Βούλγαροι, οι δικοί μας Πόντιοι και Μικρασιάτες, οι Έλληνες Βλάχοι, όλοι έχουν βάλει κάτι δικό τους στη μεγάλη μαρμίτα της περιοχής. Μια πολύ μικρή συλλογή συνταγών της περιοχής από την απίστευτη ποικιλία της σας προτείνουμε παρακάτω.

Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen