O μάραθος ταιριάζει στην άνοιξη

Άρτεμις Τζίτζη

O μάραθος ταιριάζει στην άνοιξη

Αναφορές στον μάραθο -Fennel - Foeniculum graveolens ή officinalis ο καλλιεργημένος και Foeniculum piperata ο άγριος μάραθος είναι το επιστημονικό του όνομα-, βρίσκονται στις πινακίδες της Γραμμικής Β γραφής, της αρχαιότερης αναγνωσμένης γραφής της ελληνικής γλώσσας (1450 – 1100 πΧ) και από τον μάραθο πήρε το όνομά του και ο Μαραθώνας. Το χαρακτηριστικό, απαλό και γλυκό του άρωμα, οφείλεται στην «ανηθόλη», το κύριο πτητικό του έλαιο, ενώ η λεπτή γεύση του, τον κάνει εξαιρετική πρώτη ύλη για μια ολόκληρη σειρά φαγητών είτε ως πρωταγωνιστή είτε μαζί με άλλα υλικά: ωμός σε σαλάτες ή μαγειρεμένος με κοτόπουλο, αλλά κυρίως με ψάρια και θαλασσινά καθώς και σε χορτόπιτες, μόνος του ή μαζί με άλλα χόρτα. Κάνει καλή παρέα με τη ντομάτα και το αβγολέμονο και ταιριάζει με τη φέτα, τα κίτρινα τυριά (γραβιέρα, παρμεζάνα), τις ελιές και την κάπαρη.  Τα λεπτά φυλλαράκια του τον κάνουν να μοιάζει με τον άνηθο –άλλωστε ανήκουν βοτανικά στην ίδια οικογένεια- και τόσο οι σπόροι του όσο και η μαραθόριζα, που την ξέρουμε περισσότερο με το ιταλικό όνομά της, φινόκιο, προσθέτουν δροσιά και  κομψότητα στα φαγητά όπου συμμετέχουν.  Η διατροφική αξία του είναι σημαντική, καθώς περιέχει αρκετή βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο, έχει  υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τέλος, σημειώνουμε και ορισμένες άλλες ιδιότητες του μάραθου, που θα εκτιμήσουμε ιδιαίτερα μετά από μεγάλα τραπέζια του: διουρητικό, χωνευτικό –ιδιαίτερα όσον αφορά την πέψη των λιπαρών τροφών,  σπασμολυτικό και αντιμετεωρητικό, δηλαδή καταπραΰνει τον τυμπανισμό της κοιλιάς και των εντέρων καθώς και την αεροφαγία.
Η άνοιξη είναι η εποχή του και οι συνταγές που σας προτείνουμε αναδεικνύουν την ιδιαίτερη γεύση και τα αρώματά του…

Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen