Η Τυρινή ή Μακαρονού και τα φαγητά της

Άρτεμις Τζίτζη

Η Τυρινή ή Μακαρονού και τα φαγητά της

H τρίτη εβδομάδα των Απόκρεω ονομάζεται Τυροφάγος ή Τυρινή ή Μακαρονού. Παραδοσιακά, όλη αυτή την εβδομάδα, μέχρι δηλαδή των Κυριακή της Τυροφάγου, παραμονή της Καθαρής Δευτέρας, μπορούμε να φάμε ό, τι θέλουμε, εκτός από κρέας. Είναι δηλαδή μια εβδομάδα «λευκής νηστείας», πριν μπούμε στη μεγάλη Σαρακοστή πριν το Πάσχα. Αν και επιτρέπονται τα ψάρια, αυτήν την εβδομάδα τρώμε, σύμφωνα με το έθιμο, κυρίως γαλακτοκομικά -γάλα, τυρί, αβγά, γιαούρτι και όλα τα φαγητά και τα γλυκά που φτιάχνονται με αυτά τα υλικά: τυρόπιτες, μπουγάτσες, αλμυρά κέικ με τυρί, τυρόψωμο, σαγανάκια, ομελέτες με τυρί, σούπες με τυρί, αλλά και οι γαλατόπιτες, το γαλακτομπούρεκο, το ρυζόγαλο και όλα τα γλυκά με βάση το γάλα και το τυρί. Τρώμε, όμως, και ζυμαρικά. Γιατί ζυμαρικά; Όπως γράφει ο μέγας λαογράφος Γ.Α. Μέγας στο βιβλίο του «Ελληνικές Γιορτές και Έθιμα της Λαϊκής Λατρείας», από την πρώτη εβδομάδα των Απόκρεω οι ψυχές ανεβαίνουν στη γη. Τόσο το Σάββατο πριν την Κυριακή της Αποκριάς, δηλαδή της Κυριακής που ακολουθεί την Τσικνοπέμπτη, όσο και το Σάββατο της Τυροφάγου, πριν δηλαδή την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς,  είναι Ψυχοσάββατα. Και επειδή στο επιμνημόσυνο δείπνο, τη λεγόμενη μακαριά, εκτός από κόλυβα προσφέρονται και ζυμαρικά, από τις λέξεις «μακαρία» και «αιωνία» ονομάστηκαν μακαρόνια και μια και το τυρί ταιριάζει με τα μακαρόνια, ιδού η Μακαρονού -και κατ΄ επέκταση οι μακαρονόπιτες, οι μακαρονάδες και τα συναφή που σας προτείνουμε εδώ.

Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen