Πατάτες από τη βόρεια Ευρώπη

Άρτεμις Τζίτζη

Πατάτες από τη βόρεια Ευρώπη

Κλασικό θέμα για συνταγές οι πατάτες, κλασική επιλογή για το τραπέζι, κλασική και μεγάλη αγάπη της γαστρονομικής comfort zone σχεδόν όλων μας. Προφανώς, δεν μας περνάει εύκολα από τον νου, πως η πατατούλα που ξεκίνησε την καριέρα της στην Ευρώπη σαν τροφή των γουρουνιών (όταν την έφεραν στη γηραιά Ήπειρο οι Ισπανοί μετά την ανακάλυψη της Αμερικής), έγινε αποδεκτή μετά κόπων και βασάνων, τάισε τους φτωχούς και αποτέλεσε βασικό τρόφιμο της κεντροευρωπαϊκής, βόρειας και ανατολικής ευρωπαϊκής κουζίνας. Ακόμα, έγινε η βάση για διάσημα εδέσματα της γαλλικής κουζίνας –οφειλή στον πολύ δημιουργικό γάλλο φαρμακοποιό Σαρλ Παρμαντιέ, που πίστεψε στις δυνατότητες του καινούργιου τροφίμου και ενέπνευσε υπέροχους πίνακες (όπως οι Πατατοφάγοι του Βαν Γκογκ). Τέλος, οδήγησε σε κατάρρευση εθνικές  οικονομίες με απροσδόκητες συνέπειες, που φθάνουν στον… Λευκό Οίκο: η μυκητίαση της πατάτας,  που οδήγησε σε καταστροφή της ιρλανδικής σοδειάς το 1840 και ο λιμός που ακολούθησε, οδήγησε εκατομμύρια Ιρλανδούς να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο και επιστρέφοντας στο σημείο που η πατάτα έγινε η βάση της διατροφής των φτωχών και η καρδιά της ευρωπαϊκής κουζίνας, και με δεδομένο πως κάνει αρκετό κρύο για να ευχαριστιόμαστε πολύ θέρμιδα φαγητά, προτείνουμε ορισμένες συνταγές από τις κουζίνες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, από τις πιο απλές, χορταστικές και εύκολες που υπάρχουν. Περισσότερα για την πατάτα, εδώ.

Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen