Γλυκά με άρωμα εσπεριδοειδών

Άρτεμις Τζίτζη

Γλυκά με άρωμα εσπεριδοειδών

Τα εσπεριδοειδή βρίσκονται σε στιγμές δόξας και η δριμεία αλλά γλυκιά γεύση τους και το φρέσκο δυνατό άρωμά τους ανεβάζουν τη διάθεση και ζωντανεύουν τις αισθήσεις μέσα στο καταχείμωνο. Σε ένα κέικ, μια τάρτα, μια γλυκιά πίτα ή κάτι πιο σύνθετο και μοντέρνο, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το μοσχολέμονο (λάιμ) ακόμα και τα κουμκουάτ ή το γκρέιπ φρουτ –πιο σπάνια αυτά εκτός κι αν μιλάμε για γλυκά του κουταλιού-, έχουν όλα τη θέση τους. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε/να τολμήσουμε, για να έχουμε καλό αποτέλεσμα:
-Χρησιμοποιούμε πάντα φρέσκα φρούτα. Δεν αξίζει να είμαστε περικυκλωμένοι από εσπεριδοειδή και να χρησιμοποιούμε χυμό από μπουκάλι ή κουτάκι…

-Πλένουμε τα φρούτα σχολαστικά. Καλύτερα να τα σαπουνίζουμε, ιδιαίτερα αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε και τη φλούδα. Σε αυτήν την περίπτωση μάλιστα, ιδανικά χρησιμοποιούμε βιολογικά φρούτα.
-Δεύτερη καλύτερη λύση μετά τα βιολογικά πορτοκάλια, λεμόνια και λάιμ είναι τα ακέρωτα εσπεριδοειδή. Τι είναι το κέρωμα; Πολλές φορές τα εσπεριδοειδή, κυρίως αυτά που είναι εισαγωγής –ναι, εισάγουμε στην πατρίδα της «φαιδράς πορτοκαλέας» εσπεριδοειδή-, επικαλύπτονται με παραφίνη για να επιμηκύνεται ο χρόνος συντήρησής τους, αφού μεταφέρονται από τη μια γωνιά της γης στην άλλη και για να έχουν πιο ελκυστική εμφάνιση.  Ό,τι γυαλίζει και λάμπει, λοιπόν, υπερβολικά, δεν έχει θέση στα γλυκά μας.
-Το ξύσμα είναι καλύτερα να το φτιάχνουμε τη στιγμή που θα το βάλουμε στο γλυκό και όχι εκ των προτέρων. Όσο περισσότερο μένει τόσο περισσότερο ξεραίνεται, τα αιθέρια έλαια εξατμίζονται και χάνει την έντασή του.
-Ας μην διστάζουμε να χρησιμοποιήσουμε  ολόκληρο το φρούτο στα γλυκά. Εννοούμε, με τη φλούδα και το λευκό εσωτερικό μέρος. Θα δώσει κάποιες πολύ ελαφριές πικρές νότες, που μαζί με τη χαρακτηριστική σπιρτάδα του αρώματος και της γεύσης φτάνει σε ένα πολύ κομψό αποτέλεσμα. Φυσικά, αφαιρούμε τα πολύ χοντρά μέρη του λευκού εσωτερικού της φλούδας, όπως και το κεντρικό λευκό σημείο που βρίσκεται ανάμεσα στις φέτες του. Αφαιρούμε φυσικά και τους σπόρους. 
-Αν θέλουμε τις φλούδες για την υφή που προσδίδουν στο γλυκό αλλά φοβόμαστε την έντονη γεύση τους, μπορούμε να τις ζεματίσουμε 2 -3 φορές από 5 λεπτά κάθε φορά και να τις στραγγίξουμε. Αποκτούν έτσι πολύ πιο ήπια γεύση. Μερικές συνταγές προτείνουν να βράσουμε ολόκληρο το φρούτο. Εδώ δεν έχουμε τέτοια συνταγή, διότι θεωρούμε ότι αφαιρούν κατά πολύ την επιθετική γοητεία της χαρακτηριστικής γεύσης και του αρώματος του φρούτου.
-Η χρησιμοποίηση ολόκληρου του φρέσκου φρούτου δίνει υφή υγρή και κάπως μαστιχωτή στο γλυκό, ιδιαίτερα αν πρόκειται για κέικ, που δεν επιτυγχάνεται με τη χρήση του χυμού μόνο.
-Καθώς επεξεργαζόμαστε τα υλικά, ας προσέξουμε να μην ενώσουμε απευθείας το γιαούρτι ή το γάλα που ίσως περιλαμβάνεται στη συνταγή με τον χυμό του λεμονιού ή του πορτοκαλιού. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, έως και βεβαιότητα, πως θα κόψει.
-Αν αισθανόμαστε τολμηροί, μπορούμε να προσθέσουμε στον χυμό που προτείνει η συνταγή, μια κουταλιά μηλόξυδο ή ξύδι από ρύζι ή ξύδι από φράουλες ή κάποιο άλλο αρωματισμένο ξύδι. Πραγματικά, κάνει τη διαφορά.

Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Γλυκό

Κατηγορίες

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος