Μαγειρεύουμε μανιτάρια
Μαγειρεύουμε μανιτάρια

Περίεργη περίπτωση φυτού χωρίς χλωροφύλλη, χωρίς ρίζα αλλά με μια γεύση μοναδική, ακόμα περισσότερο αν είναι άγριο. Γνωστά από τα βάθη των αιώνων, τα μανιτάρια -της τρούφας περιλαμβανομένης- ήταν πολύ αγαπητά στους προγόνους μας. Αν και βρίσκονται δίπλα μας όλο το χρόνο -τουλάχιστον τα καλλιεργημένα- τα καταναλώνουμε περισσότερο το φθινόπωρο και το χειμώνα, που είναι και η εποχή των περισσότερων άγριων. Ακόμα και τα πιο κοινά λευκά όμως, σε όποιο φαγητό και να προστεθούν θα το κάνουν πιο πλούσιο με τη βαθιά, γήινη γεύση τους. Επιπλέον, δεν φοβόμαστε τις θερμίδες τους, καθώς έχουν μόνο 14 ανά 100 γρ. ωμών μανιταριών! Το κοινό λευκό μανιτάρι (agaricus bisporus ή champignon de Paris, όπως λέγεται, γιατί πριν 200 χρόνια τα καλλιεργούσαν στις γειτονιές του Παρισιού) περιέχει πάνω από 90% νερό, μόλις 0,2g λιπαρά, 3g πρωτείνη, ενώ είναι πλούσιο σε ποτάσσιο και μια καλή πηγή ριβοφλαβίνης.

Τα πολύ φρέσκα και σφιχτά λευκά ή brown μανιτάρια τρώγονται ωμά σε μια πολύ ορεκτική και απόλυτα υγιεινή σαλάτα: τα κόβουμε σε πολύ λεπτά φετάκια και τα απλώνουμε σε σχετικά ρηχή πιατέλα. Τα περιχύνουμε με αρκετή σάλτσα που θα φτιάξουμε με καλό ελαιόλαδο, πολύ λεμόνι, μια κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν, μια σκ. σκόρδο και αρκετό μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, χτυπημένα στο μούλτι. 

Για μια πλούσια και πολύ νόστιμη σάλτσα μανιταριών, κατάλληλη για ζυμαρικά ή για ψητά κρέατα, σοτάρουμε για 2' 150 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φετάκια, με λίγο βούτυρο. Κατόπιν τα μισοσκεπάζουμε με νερό, και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν 12'-15'. Προσθέτουμε 1/2 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και τα χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν αραιός πολτός. Ζεσταίνουμε τη σάλτσα τη στιγμή που θα τη σερβίρουμε ή, αν πρόκειται για ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στη ζεστή σάλτσα, αφήνοντας 2' στη φωτιά. Η σάλτσα θα γίνει πολύ νοστιμότερη αν προσθέσουμε μερικά αποξηραμένα άγρια μανιτάρια, που έχουμε προηγουμένως μουλιάσει για 35' σε χλιαρό νερό.

Ντίνα Γκρουμούτη dgroumouti@athinorama.gr

  
Εκτύπωση
Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Ταλαγάνι - Δημιούργημα της φύσης και της ανθρώπινης αξιοσύνης

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Η Μαρινόπουλος δροσίζει τα καλοκαιρινά μας βράδια και μας προτείνει...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen