Σνακ για το σχολείο
Σνακ για το σχολείο

Το τυλιγμένο σάντουιτς που βγαίνει με λαχτάρα από τη σχολική τσάντα μόλις χτυπήσει το κουδούνι για το διάλειμμα, κοντεύει να γίνει εικόνα μιας άλλης εποχής - ειδικά για τα αγγελούδια που έχουν πατήσει τα 9. Διαφήμιση, συσκευασίες με παιδικούς ήρωες και ανθυγιεινό περιεχόμενο, έτοιμα αρτοποιήματα με ελκυστική γεύση, που έχουν περισσότερα συντηρητικά από... υλικά, σε συνδυασμό με μαμάδες που επιστρέφουν στο σπίτι το βράδυ, είναι κάποιες αιτίες για την παρακμή του σπιτικού σνακ. Συνήθως, το μόνο που παίρνει το πιτσιρίκι φεύγοντας για το σχολείο είναι... λεφτά για την καντίνα. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Το θέμα: Τα έτοιμα σνακ έχουν περιττό αλάτι και ζάχαρη κι ένα σωρό βελτιωτικά για να αρέσουν στα παιδιά, με αποτέλεσμα να τα φορτώνουν θερμίδες χωρίς να ωφελούν. Το σπιτικό σνακ με τα διαλεγμένα υλικά χορταίνει με σωστότερο τρόπο.
Το πρόβλημα: Τα παιδιά προτιμούν τα έτοιμα σνακ για τους λόγους που είπαμε και γιατί έχουν "εύκολη" νοστιμιά. Τα λίγο μεγαλύτερα, εξάλλου, ακολουθούν ένα ρεύμα που... κοιτάζει ειρωνικά το αλουμινόχαρτο που βγαίνει από την τσάντα. Πώς θα πείσουμε το σπλάχνο μας να παίρνει σνακ από το σπίτι;
Η στρατηγική: Τα όπλα μας είναι τρία: γευστικές προτιμήσεις, σωστά υλικά, προσεγμένη εμφάνιση. Φτιάχνουμε αυτό που συγκινεί γευστικά το παιδί μας, όσο "ανορθόδοξο" κι αν ακούγεται για την περίσταση. Μπορεί να είναι τονοσαλάτα, καπνιστός σολομός, hot dog, ομελέτα με μπέικον σε αραβική πιτούλα ή τα κρεατοπιτάκια της γιαγιάς. Οτιδήποτε του αρέσει, αρκεί να μπορεί να μπει σε ψωμάκι. Τα υλικά παίζουν τεράστιο ρόλο, ακριβώς όπως θα έπαιζαν αν το σνακ προοριζόταν για εμάς. Δεν έχουν άδικο τα παιδιά που αφήνουν στην άκρη ένα σάντουιτς από άνοστο ψωμί, άγευστο "τυρί του τοστ" και ένα αμφίβολης ποιότητας αλλαντικό σε φέτες. Θα διαλέξουμε νόστιμα ψωμάκια για σάντουιτς, κατά προτίμηση φρέσκα, από φούρνο. Θα προτιμήσουμε γραβιέρα ή κασέρι ή ένα επώνυμο γκούντα, που είναι νοστιμότερα από τα κοινά τυριά για τοστ σε φέτες. Θα βάλουμε στο σάντουιτς κανονικό ζαμπόν (δηλαδή από μπούτι ) ή γαλοπούλα ή σαλάμι και θα αποφύγουμε τα παρασκευάσματα αλλαντικών με τα περίεργα ονόματα. Ναι, θα κοστίσει κάτι παραπάνω -λιγότερο πάντως από το σάντουιτς της καντίνας-, αλλά δεν θα γυρίσει πίσω ζουλιγμένο στην τσάντα. Κι επιπλέον, θα συνηθίσει το παιδί στις σωστές γεύσεις, κάτι καθόλου αμελητέο...
Η εμφάνιση: Μετράει περισσότερο απ' όσο νομίζουμε για τα παιδιά. Στρογγυλά ψωμάκια με σουσάμι, ψωμάκια μπριός, αραβικές πιτούλες που γεμίζονται ή τα πολύ πρακτικά wraps, θα κάνουν το σνακ μας να θυμίζει το έτοιμο. Φτιάχνουμε το σάντουιτς με επιμέλεια και το συσκευάζουμε στα πολύχρωμα πλαστικά κουτάκια για σνακ, που κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη.
Υπάρχει και κάτι τελευταίο, που δεν πρέπει να παραλείψουμε με τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά: μια μικρή κουβέντα για το junk food και τις συνέπειές του - τα παιδιά ακούν κι ας μην το δείχνουν.
Ακολουθούν μερικές ιδέες για νόστιμα σνακ, μαζί με τις ευχές μας να πετύχετε το στόχο!

Ντίνα Γκρουμούτη dgroumouti@athinorama.gr

Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen