Follow us

Ένα τυρί για… βουτιές

Όταν φτάνει η εποχή του Mont d’ Or οι “τυρόφιλοι” προσκυνούν. Είναι ένα τυρί μοναδικό σε όλα του, που οι γνώστες αποκαλούν “το Ιερό Δισκοπότηρο των απαστερίωτων τυριών”…

Ένα τυρί για… βουτιές

Το μαλακό εσωτερικό του συγκρατείται από σκληρό περίβλημα και όλο μαζί συσκευάζεται σε στρογγυλό κουτάκι από φλούδα ξύλου. Αφαιρείς το “καπέλο” του και το τρως με το κουτάλι -το απλούστερο. Συχνότερα, όμως, το ζεσταίνεις στο φούρνο μέσα στη συσκευασία του. Αφαιρείς πάλι το περίβλημα από πάνω και… γεύεσαι τη ρευστή πανδαισία βουτώντας ψωμάκια, όπως στο fondue. Ακόμα, μπορείς πριν το ζεστάνεις να τρίψεις μέσα σκόρδο, να προσθέσεις δυο κουταλιές κρασί, λίγο ξεροψημένο μπέικον, πιπέρι, ακόμα και να το κάνεις όπως είναι, σάλτσα για ζυμαρικά. Η γεύση του δεν παίζεται ενώ είναι και κατ’ εξοχήν παρεΐστικο, συντροφιά με το κατάλληλο κρασί.

Ένα τυρί για… βουτιές

Το Mont d’ Or (ή vacherin du Haut-Doubs) γίνεται από αγελαδινό μη παστεριωμένο γάλα και είναι εποχικό τυρί. Το φτιάχνουν στη Γαλλία στην περιοχή Franche-Comté (γίνεται όμως και στην Ελβετία) τους κρύους μήνες, τότε που οι αγελάδες της ράτσας montbeliarde κατεβαίνουν από τις Άλπεις και δεν έχουν αρκετό γάλα για τα άλλα τυριά, όπως το Comté. Ωριμάζει συνήθως 6-12 εβδομάδες και είναι τυρί ΑOP (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Σκεφτείτε το για τα κρύα βράδια που έρχονται, με παρέα ή και μόνοι. Γιατί είναι από μόνο του παρέα.

Θα το βρείτε στο Provence, Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 8981435.

Επίσης...

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Περισσότερα από

Τυρί

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.