Follow us

Είναι η φέτα το πιο υγιεινό τυρί;

Με αφορμή ένα ξένο δημοσίευμα, ανακαλύπτουμε τα οφέλη της φέτας στον ανθρώπινο οργανισμό, που ίσως δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ως τώρα…

Είναι η φέτα το πιο υγιεινό τυρί;

Η φέτα (και αναφερόμαστε φυσικά στη φέτα Π.Ο.Π., μόνον αυτή ονομάζεται "φέτα"), πρωταγωνιστεί κάθε εποχή στο τραπέζι συνοδεύοντας ένα λαδερό της εποχής, πάνω στη χωριάτικη, σε έναν ντάκο, στη γέμιση μιας τυρόπιτας ή κάποιου άλλου ορεκτικού. Οι Έλληνες την έχουμε κάτι σαν το εθνικό μας τυρί, την αγαπούμε πολύ και την καταναλώνουμε κάθε στιγμή της ημέρας ενώ η δημοφιλία της έχει απλωθεί σε όλο τον κόσμο, για την ιδιαίτερη, πλούσια γεύση της. Πόσα όμως γνωρίζουμε για τα οφέλη της στον οργανισμό μας;
Πρόσφατα έπεσα πάνω σε ένα άρθρο της καναδικής ιστοσελίδας υγιεινής διατροφής “The hearty soul”, με τον τίτλο: “Φέτα: το πιο υγιεινό τυρί του κόσμου, για το οποίο κανείς δεν μιλάει”. Ιντριγκαδόρικος ο τίτλος, γι’ αυτό διάβασα ολόκληρο το άρθρο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την καναδή διατροφολόγο Τζούλι Χάμπλετον, όσοι έχουν δοκιμάσει ελληνική κουζίνα γνωρίζουν πως η φέτα μπορεί να απογειώσει τη γεύση ενός πιάτου, ωστόσο το μοναδικό διατροφικό προφίλ του τυριού αυτού μπορεί να δικαιολογήσει επιπλέον και τον τίτλο του "πιο υγιεινού τυριού στον κόσμο".

Θρεπτική αξία: τα καλά και τα κακά

Καλά
Καλή πηγή:
Πρωτεΐνης
Ριβοφλαβίνης
Βιταμίνης Β12
Βιταμίνης 6
Ασβεστίου
Φωσφόρου
Σεληνίου
Ψευδαργύρου
Βιταμίνης Α
Βιταμίνης Κ
Φολικού οξέως
Παντοθενικού οξέως
Σιδήρου
Μαγνησίου

Είναι η φέτα το πιο υγιεινό τυρί;

Κακά
Χοληστερόλη
Νάτριο

Ωστόσο, πέρα από το κομμάτι της θρεπτικής αξίας, υπάρχουν πέντε εκπληκτικά οφέλη στην υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση της φέτας, που θα σας κάνουν να επιλέξετε "ναι" την επόμενη φορά που θα διστάσετε να προσθέσετε φέτα στη σαλάτα ή το γεύμα σας.

Είναι κατάλληλη για όσους δεν μπορούν να χωνέψουν τα προϊόντα που προέρχονται από αγελαδινό γάλα..
Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν χρειάζεται να απαρνηθούν τελείως το τυρί, αφού η ΠΟΠ φέτα παράγεται κυρίως από πρόβειο γάλα και μερικές φορές μια ποσότητα κατσικίσιου, που είναι πιο φιλικό στο στομάχι.

Ο συνδυασμός βιταμίνης Β6 και ιστιδίνης
Η φέτα είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό μας, ιδίως αν καταναλωθεί με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Ιδού γιατί: η βιταμίνη Β6 είναι κρίσιμη για την μετατροπή του φαγητού σε ενέργεια, για τον μεταβολισμό λιπαρών και πρωτεϊνών και ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των ματιών, των μαλλιών, του δέρματος και του ήπατος. Η ιστιδίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, το οποίο δεν παράγεται από το σώμα μας, επομένως πρέπει να το παίρνουμε από τη διατροφή μας. Όταν συνδυάζεις ιστιδίνη με βιταμίνη Β6, δημιουργούνται οι ισταμίνες, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε τραυματισμό ή ασθένεια.

Υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης
Κάθε κύτταρο του οργανισμού μας περιέχει πρωτεΐνη. Τη χρειαζόμαστε για να επιδιορθώνουμε κύτταρα και να φτιάχνουμε καινούρια, καθώς και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Με λίγα λόγια, δεν θα ζούσαμε χωρίς πρωτεΐνη!
Η φέτα έχει 4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα 28 γραμμαρίων. Μάλιστα, μελέτη δείχνει πόσο αποτελεσματική είναι η πρωτεΐνη που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Οφείλεται στον συνδυασμό ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου με τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που έχει ευεργετική επίδραση στον έλεγχο της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ασβέστιο και υγεία των οστών
Είναι γνωστό ότι η φέτα είναι καλή πηγή ασβεστίου, του μετάλλου που παίζει πρωταρχικό ρόλο στην υγεία των οστών μας. Αυτό που ίσως δεν έχουμε υπόψη μας είναι ότι καθημερινά χάνουμε ασβέστιο μέσω του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών, του ιδρώτα και άλλων στοιχείων που αποβάλλονται από τον οργανισμό μας. Δυστυχώς, το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει νέο ασβέστιο για να το αναπληρώσει, οπότε είτε το παίρνει από τη διατροφή, είτε το σώμα «κλέβει» ασβέστιο από τα κόκαλα, με αποτέλεσμα κατάγματα, σπασίματα και οστεοπόρωση.

Η βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη κρίσιμη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, της όρασης, της αναπαραγωγής και της επικοινωνίας μεταξύ δύο κυττάρων. Η φέτα είναι άριστη πηγή βιταμίνης Α και το λίπος που περιέχει το τυρί την κάνει ακόμα πιο εύκολα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό μας.

Πέρα από όσα αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο, υπάρχουν επίσης κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να γνωρίζουμε για το «εθνικό» μας τυρί.

Η φέτα σε σχέση με τα υπόλοιπα τυριά

Συγκριτικά, η φέτα (και μιλάμε πάντα για τη φέτα Π.Ο.Π. που παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα) περιέχει περισσότερο ασβέστιο και φώσφορο από τα τυριά από αγελαδινό γάλα.
Είναι χαμηλότερη σε λιπαρά και θερμίδες από τα παλαιωμένα τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα ή μια παλαιωμένη γραβιέρα.
Περιέχει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ασβέστιο από ό,τι άλλα φρέσκα τυριά, όπως η μοτσαρέλα, η ρικότα, το κότατζ και το κατσικίσιο (σεβρ).
Έχει 2 φορές περισσότερη βιταμίνη B12 από το αγγλικό τσένταρ.
Περιέχει 4 φορές περισσότερη βιταμίνη D από την ιταλική παρμεζάνα.
Έχει 3 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γαλλικό μπρι.
Περιέχει 2 φορές περισσότερο σίδηρο από το μπλε τυρί.
Αποδίδει 70% λιγότερες θερμίδες από τη μοτσαρέλα.

Για ένα τυρί μιλάμε, όμως!

Παρά τα παραπάνω, δεν ξεχνάμε ότι η φέτα είναι ένα τυρί και μάλιστα αλμυρό, άρα για να ωφεληθούμε από όσα μας προσφέρει θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Πιθανοί κίνδυνοι από κατανάλωση φέτας

Επειδή λόγω του τρόπου παρασκευής της έχει αρκετό νάτριο, αν θέλουμε να περιορίσουμε το αλάτι της μπορούμε να την ξεπλύνουμε κάτω από νερό πριν τη σερβίρουμε.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη, ως φρέσκο τυρί, θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με δυσανεξία σε αυτή.

Επίσης...

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Περισσότερα από

Τυρί

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.