Follow us

Τρία νέα τυριά που θα συζητηθούν

Οι γευστικά απρόσμενες νέες δημιουργίες της τυροκομίας Καϊδαντζή μας άρεσαν πολύ…

Τρία νέα τυριά που θα συζητηθούν

Θα μπορούσατε να φανταστείτε πώς είναι ένα αλειφώδες, πρόβειο τυρί με μελάνι σουπιάς, με μάνγκο ή με παντζάρι, καρύδι και σκόρδο; Ο τυροκόμος Ηρακλής Καϊδαντζής είχε αυτές τις τολμηρές εμπνεύσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν αποκλειστικά για πρώτη φορά στο περίπτερό του στο φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις». Λίγες μέρες πριν την έναρξη του φεστιβάλ (5-7 Μαΐου στην Τεχνόπολη) είχαμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε και οι εντυπώσεις μας ήταν πολύ καλές.

Τρία νέα τυριά που θα συζητηθούν

Το σταμνοτύρι είναι ένα επιτυχημένο προϊόν του τυροκομείου της Kaidancheese, που βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Αττικής εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι φρέσκο, ελαφρύ και αλειφόμενο και παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα. Έχει μόνο 15% λιπαρά και λιγότερο από 1 % αλάτι. Μετά την πολύ καλή εκδοχή του με μαστίχα που άρεσε πολύ, τώρα το σταμνοτύρι, σε νέα συσκευασία, βγήκε και σε τρεις πρωτότυπες εκδοχές: με μελάνι σουπιάς, με παντζάρι και καρύδι και με μάνγκο. Και τα τρία αυτά τυριά έχουν ακόμη λιγότερα λιπαρά 13,1% και 0,7% αλάτι, έχουν βελούδινη υφή και μας άρεσαν πολύ.

Το σταμνοτύρι με μελάνι σουπιάς, με το συννεφένιο γκρίζο χρώμα του έχει μέσα και οστρακοειδή και βγάζει μια θαλασσινή νοστιμιά, που θα μας ταίριαζε πολύ πάνω σε μια μπρουσκέτα ως τσιπουρομεζεδάκι.

Το σταμνοτύρι με παντζάρι και καρύδι είναι πολύ νόστιμο, παραπέμπει σε παντζαροσαλάτα κι έχει μια διακριτική γεύση σκόρδου, που του πάει πολύ.
Το σταμνοτύρι με μάνγκο είναι πρωτότυπο, πιο δροσερό, θυμίζει ελαφρώς γιαούρτι με φρούτα και θα το βάζαμε στην κατηγορία του επιδόρπιου, χωρίς να είναι γλυκό. Βγάζει πολύ ωραία αίσθηση μάνγκο.

Το τυροκομείο παρασκευάζει όλα τα κλασικά τυριά, από φέτα και γραβιέρα, μέχρι μυζήθρα, αλλά και γιαούρτι και βούτυρο. Έγινε γνωστό τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης επιτυχίας των εξαιρετικών φρέσκων πρόβειων τυριών του, σκέτα ή συνδυασμένα με μπαχαρικά και μυρωδικά βότανα.

Ηρακλής Καϊδαντζής, Kaidancheese, 32ο χλμ. Λεωφ. Σουνίου, Μαρκόπουλο, τηλ. 22990 25102, http://kaidancheese.com/

Επίσης...

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Περισσότερα από

Τυρί

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.