Πριν λίγα χρόνια ήταν το "γκερεμέζι", ένα φρέσκο πρόβειο τυρί με πλούσια γεύση αλλά χαμηλά λιπαρά. Η τελευταία επιτυχία του Ηρακλή Καϊδαντζή ονομάστηκε "σταμνοτύρι" κι έχει αρκετά κοινά με το σούπερ χιτ γκερεμέζι: είναι φρέσκο και ελαφρύ, παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα (όπως όλα, εξ άλλου, τα τυριά του Καϊδαντζή), δεν έχει πολλά λιπαρά. Για την ακρίβεια, έχει μόνο 15% λιπαρά και λιγότερο από 1% αλάτι! Κι όμως, όταν το τρως το στόμα γεμίζει νοστιμιά. Απαλή υφή και αρώματα από φρέσκο γάλα έρχονται να ενωθούν με το διακριτικό άρωμα της μαστίχας Χίου -στην εκδοχή με μαστίχα. Ένα έδεσμα που σερβίρεται σκέτο ακόμα και στο τραπέζι του πρωινού με μέλι ή μαζί με φρούτα (καρπούζι), ακόμα και με γλυκό του κουταλιού. Ταιριάζει όμως και σαν γαρνίρισμα σε πιάτα με όσπρια αλλά και σε μπρουσκέτες για σνακ. Δοκιμάστε το πάνω σε μια δροσερή σαλάτα από φακές ή επάνω σε φάβα, θα κάνει τη διαφορά!
Το τυροκομείο της Kaidancheese βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Αττικής εδώ και πολλές δεκαετίες. Παρασκευάζει όλα τα κλασικά τυριά, από φέτα και γραβιέρα μέχρι μυζήθρα, αλλά και γιαούρτι και βούτυρο. Έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια από τα εξαιρετικά πρόβεια φρέσκα τυριά της, σκέτα ή συνδυασμένα με μπαχαρικά και μυρωδικά.
Τα βρίσκουμε στα s/m Θανόπουλος, Μασούτης, Μπαλάσκας και ΑΒ Βασιλόπουλος. Όλα τα προϊόντα τα βρίσκουμε, εξ άλλου, στο πρατήριο του τυροκομείου, Γκίνη 3 Χαλάνδρι (τηλ. 210 6819423).
Ηρακλής Καϊδαντζής, Kaidancheese 32ο χλμ λεωφ. Σουνίου, Μαρκόπουλο τηλ. 22990 25102