Το θέμα "ελληνικά τυριά" παίζει πολύ, αρκεί να περιλάβετε και ορισμένα πιο σπάνια. Θα τα συνοδέψετε με κυδωνόπαστο, ξερά σύκα, δαμάσκηνα, συκομαΐδες, μαρμελάδα κάστανου ή κόκκινων φρούτων, ελληνικά τσάτνεϋ, καρύδια, κριτσίνια, λεπτά φετάκια ψωμιού ολικής άλεσης. Σας προτείνουμε: για ένα μικρό πλατό, γραβιέρα Κρήτης (Αμάρι, Τζουρμπάκη κ.α.), Μετσοβόνε (Ίδρυμα Τοσίτσα), κασέρι παλαιωμένο (Προίκας), μαλακό κατσικίσιο με κράνα (Ερίφι), ανθότυρο Κρήτης (Βογιατζιδάκη). Για ένα μεσαίο πλατό, τα προηγούμενα και μαζί: αρσενικό Νάξου (Κουφόπουλος), καπνιστό τυρί πλεξούδα Ξάνθης (Φαρμάκης), τυρομπαλίτσες με πιπεριά και πιπέρι (Ερίφι), Σαν Μιχάλη Σύρου. Για ένα μεγάλο πλατό, σε μια βραδυά τυριών και αλλαντικών, μπορείτε να προσθέσετε στα προηγούμενα: γραβιέρα 4ετίας Άνδρου (Κρεβασάρα), κατσικίσιο τυρί με πιπέρια Σέλιανη (Ίναχος) ή το σεβρ Μετσόβου (ίδρυμα Τοσίτσα), μαλακό λευκό Γκερεμέζι Γκαϊτατζή, με βότανα, κρασοτύρι Κω, κασκαβάλι Λήμνου (Χρυσάφη) ή ορισμένα από αυτά.
Τα περισσότερα θα τα βρείτε στα μεγάλα σουπερμάρκετ, τα πιο σπάνια σε ειδικευμένα τυροπωλεία, όπως ο Κουκάς (Πατησίων 104), το Έγγαλο (Τρίτωνος 47 Π.Φάληρο), ο Αλεξανδρής (Ηρ. Πολυτεχνείου 30Α Ηλιούπολη), το Παραδοσιακό Μπακάλικο (Πλ.Βαρνάβα Παγκράτι και 28ης Οκτωβρίου Ηλιούπολη) ο Κουφόπουλος (Εθν. Αντιστάσεως 18 Χαλάνδρι).