Τυριά με τη γεύση της παράδοσης

Μια νόστιμη γευσιγνωσία ελληνικών λευκών και κίτρινων τυριών

Εύη Σκλατινιώτη 21/06/2017

Με ερέθισμα τον ανθότυρο δοκιμάσαμε ποιοτικά παραδοσιακά ελληνικά λευκά και κίτρινα τυριά.

Σ’ ένα φιλικό τραπέζι, στο οποίο ήμουν προ ημερών καλεσμένη, δοκίμασα ένα πολύ καλό ανθότυρο και μπορώ να πω ότι με έκπληξη άκουσα ότι επρόκειτο για ένα τυποποιημένο, συσκευασμένο τυρί. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν τα αρώματα και η νοστιμιά του, που μου θύμισε καλό, παραδοσιακό φρέσκο τυρί. Αυτό ήταν η αφορμή για να ψάξω λίγο περισσότερο τα τυροκομικά προϊόντα Ήπειρος, δημιούργημα της οποίας ήταν ο ανθότυρος και την εταιρεία Optima A.E., η οποία όπως διαπίστωσα είναι η ηγέτιδα εταιρεία στα τυροκομικά της Ελλάδος, αφού στο portfolio της έχει μια μεγάλη γκάμα από γνωστά και επιτυχημένα brands, τόσο εγχώρια, όσο και εισαγωγής. Ναυαρχίδα της εταιρείας είναι κατά κύριο λόγο το ελληνικό τυρί με τα brands Ήπειρος, Λεβέτι, Λογάδι και Ταλαγάνι. Δίπλα σε αυτά υπάρχει και μια σειρά γνωστών ξένων τυριών, όπως για παράδειγμα το Kerrygold, το Dirollo και το Adoro. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία και καταλήξαμε στην απόφαση να ψάξουμε καλύτερα τα προϊόντα της Optima, για να διαπιστώσουμε αν ο ανθότυρος ήταν ένα τυχαίο γεγονός ή αν είναι τμήμα μιας συνολικής προσπάθειας, που συνδυάζει την ποσότητα και την τυποποίηση με την ποιότητα.

Οι ρίζες και η εξέλιξη της Optima
Το εργοστάσιο της Ήπειρος

Το εργοστάσιο της Ήπειρος

Από το 1974 όταν ο Παντελής Παντελιάδης και η σύζυγός του Ουρανία ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία με αισιοδοξία για το μέλλον (εξού και το όνομα Optima που σημαίνει καλύτερη στα λατινικά) ως σήμερα, η εταιρεία αναπτύχθηκε μεθοδικά και με όραμα να γίνει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων της χώρας. Εισήλθε δυναμικά στο χώρο του τυριού το 1979 φέροντας στην Ελλάδα το Adoro και το Kerrygold, που έμελλε να γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα τυριά του Έλληνα καταναλωτή. Μάλιστα το 1983 για αυτό το τυρί δημιούργησε και την πρώτη διαφήμιση για τυρί στην ελληνική αγορά. Αργότερα ανέλαβε τη διακίνηση των προϊόντων Ήπειρος, εταιρεία που στη συνέχεια εντάχθηκε στην ιδιοκτησία της Όπτιμα, ενώ το 2005 λάνσαρε το Dirollo, τυρί με χαμηλά λιπαρά. Ακολούθησε το Λογάδι, (παραδοσιακό τυρί με μόνο 17% λιπαρά) και το Ήπειρος οικογενειακό, ενώ από το 2012, στο εργοστάσιο της Ήπειρος παράγεται και το χειροποίητο τυρί σχάρας «Ταλαγάνι». Εκτός από τα ελληνικά λευκά τυριά Ήπειρος στη γκάμα της Optima (ως διακινητής) υπάρχει και το brand Λεβέτι, το οποίο επίσης δοκιμάσαμε για να έχουμε μια πλήρη εικόνα των επιδόσεων της εταιρείας σε ότι αφορά το ελληνικό τυρί. 


Ήπειρος

Τα προϊόντα της Ήπειρος παράγονται σε μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, με εγκαταστάσεις στην Ήπειρο, στον Αμμότοπο Άρτας. Το εργοστάσιο της Ήπειρος ΑΕΒΕ επεξεργάζεται περίπου 25.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος το χρόνο και διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις συσκευασίας. Κύριο χαρακτηριστικό της μονάδας εκτός από την παραγωγική δυνατότητα, είναι οι τεχνικές, το πρωτοποριακό πνεύμα και οι συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογία, έρευνα και ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την εμπειρία και τη γνώση της παράδοσης.


Λεβέτι

Το Λεβέτι είναι το πιο πρόσφατο απόκτημα της ΟΠΤΙΜΑ. Για την παραγωγή της γκάμας των τυριών που δοκιμάσαμε επιλέγονται περιοχές με παράδοση σε συγκεκριμένους τύπους τυριών και ισορροπώντας ανάμεσα στην παράδοση, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες, εξασφαλίζεται αυθεντική γεύση και υψηλή ποιότητα.


Ταλαγάνι

Το ταλαγάνι είναι χειροποίητο παραδοσιακό τυρί σχάρας, που παράγεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα. Προτείνεται κυρίως για ψήσιμο στη σχάρα, ενώ μπορεί και να μαγειρευτεί με πολλούς, δημιουργικούς τρόπους. Πήρε το όνομά του από την παραδοσιακή, χειμερινή κάπα των βοσκών, το ταλαγάνι.
Αυτό που διαπιστώσαμε ψήνοντάς το είναι ότι δεν λιώνει, ούτε χάνει το σχήμα του, αλλά αποκτά μαστιχωτή υφή. Καταναλώνεται είτε μόνο του, ως μεζές του ούζου και του τσίπουρου, είτε σε σαλάτες, . Έχει κερδίσει ήδη 3 βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Η δοκιμή:

Λευκά τυριά

Ανθότυρος΄Ηπειρος: ευχάριστη μύτη με τονισμένα γαλακτικά αρώματα και υπόξινες νότες. Το στόμα είναι ελαφρώς υπόξινο. Η επίγευση έχει καλή διάρκεια και βγάζει μια γλυκύτητα. Καλό

Φέτα Ήπειρος μαλακή: μύτη με γαλακτική αίσθηση και νότες που παραπέμπουν σε γρασίδι. Στο στόμα είναι μαλακή, αλλά όχι κρεμώδης. Έχει μέτρια πικάντικη γεύση και τελείωμα με διάρκεια. Καλό

Φέτα Ήπειρος: όχι ιδιαίτερα σκληρή φέτα, με τονισμένα αρώματα γάλακτος. Το στόμα της είναι ισορροπημένα ξινό,  αλμυρό και πικάντικο, με ικανοποιητικό όγκο. Πολύ καλή επίγευση και με διάρκεια. Καλό

Γιδοτύρι Ήπειρος: στη μύτη βγάζει βοτανικές και πιπεράτες νότες με ικανοποιητική ένταση. Το στόμα είναι μεστό, με αίσθηση λιπαρότητας. Ευγενική επίγευση. Μας άρεσε περισσότερο από όλα τα λευκά τυριά. Καλό προς πολύ καλό



Κίτρινα τυριά

Γραβιέρα Λεβέτι: αρκετά τονισμένα αρώματα με γαλακτικές νότες και στοιχεία ξηρού καρπού. Στόμα αρκετά ξηρό με λίγη υγρασία. Αρκετά τονισμένη γεύση και λίγο αλμυρή επίγευση με καλή διάρκεια. Ενδιαφέρον

Κεφαλογραβιέρα Λεβέτι: ήπια αρώματα, βουτυράτη αίσθηση με νότες γάλακτος. Στόμα ήπιο και γευστικό και επίγευση με διάρκεια. Καλό

Κεφαλοτύρι Λεβέτι: αρώματα μεσαίας έντασης, κυρίως γαλακτικά, με λιγότερο εμφανείς νότες ξηρού καρπού. Στόμα ελαφρώς μαλακό, με τονισμένη αλμύρα, που είναι και το στοιχείο που το διαφοροποιεί από την κεφαλογραβιέρα. Ενδιαφέρον

Κασέρι Λεβέτι: γευστικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε κασέρι με σχετικά ήπιο στόμα. Ενδιαφέρον προς καλό

Ταλαγάνι: αν και τρώγεται και ως έχει, το ταλαγάνι βρίσκει τον καλύτερο εαυτό του αν το περάσετε από γκριλ ή από το τηγάνι. Αρώματα γαλακτώδη με ευγενικές, φυσικές νότες. Στόμα μαστιχωτό με ευχάριστη γαλακτική αίσθηση. Καλό προς πολύ καλό

Σχετικοί σύνδεσμοι: https://www.epirus.gr/el/, http://www.optima.gr/

 





Γράψε την άποψή σου
Τυρί

Ελληνικά τυριά

Επιλέξτε τυρί...

Ξένα τυριά

Επιλέξτε τυρί...

Πρώτη ύλη βάσης

Υφή

Αναζήτηση Τυριού

Αναζητήστε τυρία από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος