Η «οδύσσεια» της τηλεοπτικής συνωμοσιολογίας

Η αμερικανική σειρά «Odyssey», που κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 13/5 αποκλειστικά στον OTE TV, είναι ένα πολιτικό θρίλερ που θίγει φλέγοντα ζητήματα της αμερικανικής πολιτικής... αλλά δεν θέλει να λέμε ότι μοιάζει στο «Homeland»!

Η «οδύσσεια» της τηλεοπτικής συνωμοσιολογίας

Κάποτε κάναμε θεωρίες για τους εξωγήινους του «X-Files» και το «έχω-δική-μου-προσωπικότητα-και-αράζω-σε-όποια-θάλασσα-θέλω» νησί του «Lost». Τώρα, τη συνωμοσιολαγνεία του τηλεοπτικού κοινού τρέφουν οι παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις. Κι ο απαραίτητος συνδετικός κρίκος του μυθοπλαστικού συνδυασμού τρομοκρατίας, πολιτικής ίντριγκας, συμφερόντων και άλλων σκοτεινών δυνάμεων είναι μια δυναμική γυναίκα. Στο «Madam Secretary», η Tea Leoni υποδύεται μία πρώην αναλύτρια της CIA, η οποία ορίζεται υπουργός Εξωτερικών και σαν να μην της έφταναν οι ευθύνες της υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά με το θάνατο του προκατόχου της. Στο δε «State of Affairs», η Katherine Heigl είναι υπεύθυνη για το προεδρικό μπρίφινγκ σχετικά με θέματα εθνικής ασφάλειας κι επιπλέον μπλέκει ανάμεσα σε εξωτερικές και εσωτερικές απειλές. Αυτές οι σειρές οφείλουν πολλά στη «Δυτική πτέρυγα», το «24» και, βέβαια, στο «Homeland».

Η «οδύσσεια» της τηλεοπτικής συνωμοσιολογίας - εικόνα 1

Στο «Homeland» μοιάζει το «Odyssey», η σειρά του NBC που κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά στο OTE Cinema1HD του OTE TV την Τετάρτη 13/5. Οι δημιουργοί του, Adam Armus και Nora Kay Foster («Heroes», «The Following»), θεωρούν όμως ότι η σύγκριση είναι «βιαστική». Στο «Odyssey», η Odelle (μια Anna Friel που καλύπτει κι αυτή το κεφάλι της με μαντίλα, αλλά δεν είναι διπολική) βρίσκεται με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Μάλι για μια αντιτρομοκρατική αποστολή. Τυχαία ανακαλύπτει στον υπολογιστή ενός τρομοκράτη αποδείξεις ότι μια αμερικανική εταιρεία εξόρυξης χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ –καθόλου τυχαία– την ίδια στιγμή μισθοφόροι μιας ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας «καθαρίζουν» όλη την ομάδα της. Εκείνη σώζεται από έναν μικρό Μουσουλμάνο (η απεικόνιση των Μουσουλμάνων είναι ζυγισμένη στη σειρά) και η «οδύσσεια» της μυστικής επιστροφής της στην πατρίδα διασταυρώνεται με την ιστορία ενός χάκερ (Nate Mooney), ενός ακτιβιστή (Jake Robinson, «The Carrie Diaries») κι ενός δικηγόρου (Peter Facinelli, «The Twilight Saga», «Nurse Jackie») που δεν χάφτουν το παραμύθι ότι η Odelle έχει πεθάνει. Σαν να ’χουν δίκιο, λοιπόν, οι δημιουργοί της σειράς που δυσφορούν με την εύκολη σύγκριση με το «Homeland». Οι Adam Armus και Nora Kay Foster, οι οποίοι ξεκίνησαν το project ως μια ελεύθερη διασκευή της ομηρικής «Οδύσσειας», αναφέρουν ότι «η ιδέα να πληρώνονται άνθρωποι από αμερικανικές εταιρείες για να πολεμούν σε ξένο έδαφος είναι τρομακτική», καθώς και ότι «η ψήφος των Αμερικανών πολιτών δεν έχει ουσιαστική δύναμη, γιατί οι υποψήφιοι είναι όσοι χρηματοδοτούνται από μεγάλες εταιρείες». Η προβληματική ιδιωτικοποίηση των πολεμικών επεμβάσεων της Αμερικής που διεξάγονται από εταιρείες μισθοφόρων, η αμφιλεγόμενη νομοθεσία Citizens United για την προεκλογική χρηματοδότηση που βρίσκει αντίθετο και τον ίδιο τον πρόεδρο Barack Obama, αλλά και το δραστήριο ακτιβιστικό δίκτυο που ασκεί υπόγεια έλεγχο και αντεπιτίθεται στο σύστημα («Οποιοσδήποτε με ένα tablet ή ένα κινητό μπορεί να κάνει τη διαφορά», λένε οι δημιουργοί της σειράς), είναι μερικά από τα εντελώς πραγματικά θέματα που θίγονται στο «Odyssey» – κι αυτή είναι η «αλήθεια εκεί έξω».

Το «Odyssey» κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά στο OTE Cinema1HD του ΟΤΕ TV την Τετάρτη 13/5 στις 22:00 και θα προβάλλεται κάθε εβδομάδα σε πρώτη τηλεοπτική προβολή, λίγο μετά την Αμερική. Δείτε ένα trailer και making of της σειράς:



Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.