60 χρόνια Eurovision: Η δεκαετία 1966-1975 και τα πρώτα 10 τραγούδια της

Η δεύτερη δεκαετία του διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision είναι σαφώς πιο κοντά στα ποπ στάνταρντς εκείνου του καιρού και χαμηλώνει τον πήχη σε ότι αφορά τις ηλικίες που απευθύνεται.

60 χρόνια Eurovision: Η δεκαετία 1966-1975 και τα πρώτα 10 τραγούδια της

Η δεύτερη δεκαετία του διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision είναι σαφώς πιο κοντά στα ποπ στάνταρντς εκείνου του καιρού και χαμηλώνει τον πήχη σε ότι αφορά τις ηλικίες που απευθύνεται. Βιώνουμε πια μια εποχή όπου κυριαρχεί έντονα η νεανική κουλτούρα οπότε η Eurovision τείνει να προσαρμοστεί αναλόγως...

60 χρόνια Eurovision: Η δεκαετία 1966-1975 και τα πρώτα 10 τραγούδια της - εικόνα 1

Σε συνέχεια του χθεσινού μας θέματος για την πρώτη δεκαετία της Eurovision συνεχίζουμε σήμερα με τη δεύτερη δεκαετία του διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού που είναι σαφώς πιο κοντά στα ποπ στάνταρντς εκείνου του καιρού και χαμηλώνει τον πήχη σε ότι αφορά τις ηλικίες που απευθύνεται. Βιώνουμε πια μια εποχή όπου κυριαρχεί έντονα η νεανική κουλτούρα οπότε η Eurovision τείνει να προσαρμοστεί αναλόγως...

1966 Αυστρία – Udo Jurgens: Merci, cherie

Πολυγραφότατος και δημοφιλέστατος τραγουδιστής και συνθέτης ευρείας γκάμας, ο Jurgens έμεινε έτσι μέχρι τον θάνατό του, πέρυσι στα 80 του. Βοήθησε όσο κανείς άλλος στη διεθνοποίηση και εξομάλυνση της άχαρης γερμανόφωνης ποπ. Εδώ είναι εμφανής η διάθεσή του να προσεγγίσει το γαλλικό chanson.

1967 Μεγάλη Βρετανία – Sandie Shaw: Puppet on a String

Ήδη καθιερωμένη ποπ σταρ και αντιπροσωπευτικότατη μορφή του Swingin’ London των sixties, η «ξυπόλητη πριγκίπισσα» είχε ισχυρές επιφυλάξεις όταν της πρότειναν να συμμετάσχει στη Eurovision μ’ αυτό το τραγούδι. Ήρθε όμως πρώτη και πρόσθεσε άλλη μια μεγάλη επιτυχία στο ενεργητικό της.

1968 Ισπανία – Massiel: La, la, la

Αυτή η εξαιρετική ισπανίδα τραγουδίστρια (αξίζει να την ψάξει κανείς) έκοψε τη «φόρα» για πρωτιά που είχε πάρει το Ηνωμένο Βασίλειο με τη Sandie Shaw και μπήκε μπροστά από τον Cliff Richard. Θυμάμαι και μια ελληνική διασκευή αυτού του τραγουδιού: «Ένα αγόρι (ή κορίτσι, δεν είμαι σίγουρος) για πάρτι ζητώ / ένα αγόρι για πάρτι»!

1969 Τέσσερις στην πρώτη θέση! Πρώτη – και τελευταία – φορά που υπάρχει ισοψηφία – και μάλιστα τόσο πολυπρόσωπη! And the winners are...

1969 Τέσσερις στην πρώτη θέση!
Πρώτη – και τελευταία – φορά που υπάρχει ισοψηφία – και μάλιστα τόσο πολυπρόσωπη! And the winners are...

Μεγάλη Βρετανία – Lulu: Boom Bang-a-Bang Χαρακτηριστικό «girl pop» μουτράκι – αν και η Lulu έδειχνε πάντα μεγαλύτερη από την πραγματική της ηλικία. Έχει πει πολύ καλύτερα τραγούδια...

Ολλανδία – Lenny Kuhr: De troubadour Σημαντική τραγουδίστρια της τοπικής σκηνής με αξιόλογη παρουσία και στη Γαλλία. Τραγούδι με αναγεννησιακή αίσθηση – και η ισπανική κιθάρα ήταν κάπως της μόδας τότε!

Γαλλία – Frida Boccara: Un jour, un enfant (Franck Pourcel) Αν και άγνωστη σχετικά σ’ εμάς, έχει αξιόλογη πορεία και δισκογραφική παρουσία. Θα άξιζε την πρώτη θέση εδώ...

1970 Ιρλανδία – Dana: All Kinds of Everything

Ένα όμορφο τραγούδι και μια όμορφη παρουσία. Η Dana Rosemary Scallon ήταν ακόμα μαθήτρια εδώ – και μπήκε μπροστά από τη Mary Hopkin και τον Julio Iglesias εκείνη τη χρονιά. Ασχολείται με την πολιτική – υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και έχει διεκδικήσει και την Ιρλανδική προεδρία.

1971 Μονακό – Severine: Un banc, un arbre, une rue

Πολύ ωραίο τραγούδι και εξαιρετική τραγουδίστρια που όμως ήταν και έμεινε τοπικής εμβέλειας. Αυτό το κομμάτι όμως σημείωσε μεγάλη διεθνή επιτυχία.

1972 Λουξεμβούργο – Vicky Leandros: Apres toi

Η Βίκυ είχε ήδη αξιόλογη διεθνή καριέρα – και μια μεγάλη επιτυχία με το «Love Is Blue», αν και το τραγούδι ήρθε τέταρτο στη Eurovision το 1967. Έτσι, αυτή πρωτιά ήταν μάλλον αναμενόμενη – και ιδιαίτερα καλοδεχούμενη από εμάς, τότε...

1973 Λουξεμβούργο – Anne-Marie David: Tu te reconnaitras

Με το τραγούδι αυτό η Γαλλίδα τραγουδίστρια έρχεται να κλείσει ένα σερί πολύ καλών γυναικείων παρουσιών στη Eurovision πριν αλλάξουν τα πράγματα...

1974 Σουηδία – ABBA: Waterloo

Μ’ αυτό ανοίγει ένα ολόκληρο νέο κεφάλαιο για την euro-pop και, φυσικά, αν ο διαγωνισμός της Eurovision έχει κάποια ιστορική χρησιμότητα είναι το ότι απετέλεσε το σημείο εκκίνησης για το δημοφιλέστατο σουηδικό γκρουπ. [Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά αυτή τη χρονιά με το «(λίγο) Κρασί, (λίγο) θάλασσα και τ’ αγόρι μου». Φέξε μου...]

1975 Ολλανδία – Teach-in: Ding-a-dong

Κάποιοι την είδαν να συνεχίσουν στα βήματα των ΑΒΒΑ. Δεν είναι κακό, δεν είναι καθόλου κακό!

Συνεχίζουμε αύριο με την δεκαετία 1976-1985. Stay tuned!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.