Ο ελληνικός τελικός της Eurovision και οι... τελευταίες ανάσες της ελληνικής mainstream pop

Τι είδαμε (αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να δουν οι τηλεθεατές!) στη βραδιά για την επιλογή της συμμετοχής μας στη Eurovision.

Ο ελληνικός τελικός της Eurovision και οι... τελευταίες ανάσες της ελληνικής mainstream pop

Δύο ώρες μετά τη λήξη της εκδήλωσης για την επιλογή του τραγουδιού που θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision, δεν μπορούσα να σιγοτραγουδήσω από μέσα μου το «One last breath». Αλλά δεν είχα μπορέσει να το ανακαλέσω ούτε ένα λεπτό μετά τις δύο παρουσιάσεις του στη σκηνή του «Έναστρον» – κανείς απ’ όσους έχω μιλήσει δεν μπορεί να το κάνει. Η μπαλάντα της Μαρίας Έλενας Κυριάκου, σε μουσική της ίδιας και του Ευθύβουλου Θεοχάρους (δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία στο Internet πέρα από το ότι είναι «γνωστός Κύπριος συνθέτης») και στίχους των Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και Εβελίνας Τζιώρα (τέσσερις άνθρωποι για ένα τραγούδι χωρίς αποτύπωμα!) πάσχει από το σύνδρομο «δέος-που-παθαίνουν-οι-κριτές-σε-talent-show-όταν-ακούν-μια-καλή-φωνή». Οι δημιουργοί του και όσοι το υποστήριξαν θεωρούν ίσως ότι φέτος μπορεί να είναι η χρονιά της μπαλάντας, η οποία –ξεχνούν– ότι ήταν πέρυσι και χρειάστηκε μούσια για να συμβεί. Ακούστε το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει στον 60ό Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού στη Βιέννη και δοκιμάστε να το σιγοτραγουδήσετε μόλις τελειώσει.



Τα βλέπετε; Τίποτα! Αλλά και τα υπόλοιπα τραγούδια, με την αγωνιώδη τους προσπάθεια να ενσωματώσουν ελληνικά στοιχεία, ήταν μια ανέμπνευστη επανάληψη της συνταγής «My number one»: το «Sunshine» της Shaya Hansen με το κλαρίνο ήταν βγαλμένο από το soundtrack μιας Ηπειρώτισσας Ποκαχόντας, το «Ela» του Barrice ήταν ένα τυπικό eurodance κομμάτι γραμμένο μετά από μερικά ουζάκια παραπάνω, ενώ το «Jazz και συρτάκι» της Απέργη ελπίζουμε να μη βάλει ιδέες σε κάποιους να προτείνουν του χρόνου ένα «Dubstep και μπάλος».



Η βραδιά που οργάνωσε η ΝΕΡΙΤ και το MAD TV ήταν μια επανάληψη των μοτίβων που ενθουσιάζουν μόνο τους σκληροπυρηνικούς fans της Eurovision και δημοσιογράφους των πρωινομεσημεριανών εκπομπών: μερικά trivia (σ’ ένα παιχνίδι γνώσεων που συντόνισε ο Φώτης Σεργουλόπουλος), μερικά βίντεο, μερικά πρόσωπα (τα ίδια και τα ίδια) που έχουν συνδεθεί με τη Eurovision. Και μερικές ατραξιόν που δεν ενδιαφέρουν κανέναν – ευτυχώς: οι One επανασυνδέθηκαν για να πουν το «Gimme», οι Boys + Noise τραγούδησαν το «Die for you» για να τσιρίξουν μερικά δωδεκάχρονα και να δικαιολογηθεί κάπως το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στα βραβεία του MAD, και η Έλενα Παπαρίζου ήταν το τιμώμενο πρόσωπο λόγω των δέκα χρόνων από τη νίκη του «My number one», φανερώνοντας την πικρή, πανευρωπαϊκή αλήθεια ότι μια νίκη στη Eurovision δεν υπόσχεται καλλιτεχνική συνέχεια. Highlights της βραδιάς η απάντηση του Barrice στην ερώτηση από πού ήρθε η μητέρα του για να τον δει («Από το σπίτι της!»), η εμφάνιση του Λούκα Γιώρκα (γιατί δεν τον βλέπουμε να τραγουδάει συχνότερα;), το εντελώς ανορθόγραφο autocue, που παρακολουθούσαμε από επαγγελματική διαστροφή, οι αγγλικές σφήνες της Συνατσάκη (πόσο περήφανος πρέπει να αισθάνθηκε ο δάσκαλός της στο φροντιστήριο όταν την άκουσε να λέει «Bear with me») και η χαμηλή τηλεθέαση, η οποία αποδεικνύει ότι το mainstream/lifestyle/teenage star system δεν είναι πια… number one. Σε δέκα χρόνια από τότε έχουν αλλάξει πολλά:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.