Ανοιχτός «Ορίζοντας» στην ενημέρωση

Ο Σωτήρης Δανέζης και η ομάδα του ξεκινούν με διαφορετικό όνομα, αλλά ίδια ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση τις δημοσιογραφικές τους έρευνες στο MEGA.

Ανοιχτός «Ορίζοντας» στην ενημέρωση

Όταν το καλοκαίρι του ’12 οι περικοπές «έφαγαν» την «Εμπόλεμη ζώνη», το προφίλ του MEGA δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα. Χωρίς εξειδικευμένες ενημερωτικές εκπομπές, που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις πολλές ενστάσεις για το δελτίο ειδήσεων, οι συνέπειες δεν άργησαν να φανούν. Άμεσα, δημιουργήθηκε μια τρύπα την οποία έσπευσαν να γεμίσουν ο ΑΝΤ1 και ο ALPHA, συμπληρώνοντας τα κομμάτια του δικού τους προφίλ. Κατά την προσωπική μας εκτίμηση, επίσης, η απώλεια αυτής της αναγνωρισμένης εκπομπής έκανε πιο ολισθηρή την πτώση του δελτίου ειδήσεων του άλλοτε κυρίαρχου στον ενημερωτικό τομέα καναλιού. Μια εκπομπή εμπεριστατωμένη (και «ετοιμοπόλεμη») δημοσιογραφικά και προσεγμένη καλλιτεχνικά (ξέρετε εσείς πολλές τέτοιου είδους εκπομπές που έχουν πρωτότυπη μουσική;) όπως η «Εμπόλεμη ζώνη» πρέπει να το σκεφτείς διπλά προτού την αποχωριστείς. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως.

Ο Σωτήρης Δανέζης επιστρέφει με τον «Ορίζοντα», όπου θα παρουσιάζει ανά δεκαπενθήμερο μια δημοσιογραφική έρευνα με όλα τα στοιχεία του ντοκιμαντέρ. Αυτός ο συνδυασμός είχε κάνει την «Εμπόλεμη ζώνη» απαραίτητη συνήθεια όσων αναζητούσαν άγνωστες πλευρές της πραγματικότητας και της επικαιρότητας ή προσπαθούσαν να «κυκλώσουν» γνωστά γεγονότα και καταστάσεις. «Στον ορίζοντα πρέπει να είναι στραμμένο το βλέμμα μας αν θέλουμε να δούμε μια εικόνα για το αύριο» μας είπε ο Δανέζης για την αλλαγή του τίτλου, και πρόσθεσε: «Για την ομάδα μας πάντα θα υπάρχει μια νέα ημέρα, ένας νέος ορίζοντας, μια νέα ιστορία που μπορείς να αφηγηθείς. Και μόνο αυτός που κρατά το βλέμμα του σταθερά στον ορίζοντα μπορεί να βρει το σωστό δρόμο· στη δική μας περίπτωση, τη σωστή πληροφορία». Συνδέοντας την προηγούμενη με την τωρινή εκπομπή, ο Δανέζης εισάγει την έννοια της «εμπόλεμης ζώνης» στην ελληνική θεματολογία (άμεση ή έμμεση), ξεκινώντας με ένα καυτό διεθνώς θέμα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπισε η Δύση τα τελευταία 30-40 χρόνια.

Στην πρώτη έρευνα, με τίτλο «Οι τρελοί του Θεού», «παρουσιάζεται η πολύκροτη υπόθεση ενός “Έλληνα” 29χρονου τζιχαντιστή που έχει σημάνει συναγερμό στις διωκτικές αρχές, και έρχονται στο φως οι διαδρομές ισλαμιστών από την Αθήνα προς την Ευρώπη και τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής». Για το πώς μπορεί να θωρακιστεί ο δυτικός κόσμος, για το αν είναι αποτελεσματικοί οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και σε άλλα ερωτήματα απαντούν ο διευθυντής της Europol, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, βραβευμένος δημοσιογράφος της βρετανικής Independent, Έλληνες αναλυτές, πρώην στελέχη ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών αλλά κι ένας ισλαμιστής ιμάμης, οι οποίοι σκιαγραφούν το προφίλ του Ισλαμικού Κράτους και των υποστηρικτών του. Τώρα ξέρετε προς τα πού να κοιτάζετε!

Ο «Ορίζοντας» κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 1/3 στις 23:30 στο MEGA. Δείτε το teaser:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.