Οι 10 καλύτερες αγγλικές αστυνομικές σειρές

Το «Broadchurch» που προβάλλεται στη ΝΕΡΙΤ μας θυμίζει ότι η αγγλική τηλεόραση έχει μεγάλη παράδοση στις αστυνομικές σειρές. Αυτές είναι οι καλύτερες.

Οι 10 καλύτερες αγγλικές αστυνομικές σειρές

Με ανανεωμένο το ενδιαφέρον για το αστυνομικό είδος χάρη στη σκανδιναβική τηλεόραση, αλλά και την πολυμορφία του στην αμερικανική (από τα clean-cut «CSI» μέχρι το «True Detective»), δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγγλική τηλεόραση, πατώντας στη σχετική λογοτεχνική παράδοση, έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές με αστυνομικό μυστήριο και δαιμόνιους ντετέκτιβ. Με αφορμή την προβολή του «Broadchurch» στη ΝΕΡΙΤ, αυτές είναι οι καλύτερες βρετανικές αστυνομικές σειρές – με μια προφανή επιλογή στην κορυφή.

10. Midsomer Murders (1997-)

Οι 10 καλύτερες αγγλικές αστυνομικές σειρές - εικόνα 1

Στην Αγγλία υπάρχει μια επαρχία, εκείνη του Midsomer, που υποτίθεται ότι έχει υψηλότερο δείκτη εγκληματικότητας από το Λονδίνο. Εκεί, οι δύο Barnabys, ο Tom (τον υποδυόταν μέχρι το 2011 ο John Nettles του «Bergerac») και ο ξάδερφός του John (Neil Dudgeon) αναλαμβάνουν δράση σε μία «αγροτική» εκδοχή του «Νόμος και Τάξη», όπως διαφημίζεται η σειρά. Η αλήθεια είναι ότι το «Midsomer Murders» θα μπορούσε να λείπει απ’ αυτήν τη λίστα, αλλά επειδή δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά (πολλές φορές νομίζεις ότι παρακολουθείς μια παρωδία) και επειδή o χαρακτήρας του είναι απόλυτα βρετανικός (σαν να βλέπεις την Ευτυχία Φράγκου να ερευνά εγκλήματα στην «επιστροφή στο Χωριό»), αξίζει να το δουν οι αγγλόφιλοι και όχι μόνο.

Δείτε ένα βίντεο για τη δημιουργία του βασικού μουσικού θέματος της σειράς:

9. «Taggart» (1983-2010)

Οι 10 καλύτερες αγγλικές αστυνομικές σειρές - εικόνα 2

«There’s been a murder» έλεγαν επί 27 σεζόν και 110 επεισόδια οι αστυνομικοί της μακροβιότερης αστυνομικής σειράς στα τηλεοπτικά χρονικά και ξεκινούσαν την εξιχνίαση εγκλημάτων που έκαναν τη Γλασκώβη να μοιάζει με μία από τις πιο δυσοίωνες πόλεις για να ζεις. Εκτός από το ρεκόρ της μακροβιότητας που κατέχει, το «Taggart» του ITV είναι η σειρά που κινούσε την οικονομία της μεγαλύτερης σκοτσέζικης πόλης (στις καλές εποχές της, την έβλεπαν 14 εκατομμύρια τηλεθεατές), και επίσης εκείνη που «κήδεψε» το χαρακτήρα από τον οποίο πήρε το όνομά της, όταν πέθανε από πνευμονία ο πρώτος πρωταγωνιστής Mark McManus. Το «Taggart» υπήρξε ένας τηλεοπτικός θεσμός (κάτι σαν τον Παπαδάκη, ας πούμε) που μπορεί να παρουσίασε έντονα σημάδια φθοράς (27 σεζόν ήταν αυτές!), αλλά είχε μαύρο χιούμορ, βαριά ατμόσφαιρα πολύ πριν εμφανιστούν τα σκανδιναβικά θρίλερ και έναν «ζωντανό» δεύτερο πρωταγωνιστή, τη Γλασκόβη, της οποίας η μεταμόρφωση αποτυπώθηκε με έξυπνο τρόπο στο πέρασμα των χρόνων.

Δείτε δύο ντοκιμαντέρ της εταιρείας παραγωγής με αφορμή τα 20 και τα 25 χρόνια του «Taggart»:



8. «Suspects» (2014-)

Οι 10 καλύτερες αγγλικές αστυνομικές σειρές - εικόνα 3

Οι ηθοποιοί αυτής της σειράς του Channel 5 δεν παίρνουν στα χέρια τους ολοκληρωμένο σενάριο παρά μία σύνοψη πάνω στην οποία αυτοσχεδιάζουν – οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές (Clare-Hope Ashitey, Damien Molony, ο βρικόλακας Hal από το «Being Human», και Fay Ripley) παρακολούθησαν επιπλέον ειδικό σεμινάριο για να εκπαιδευτούν στις αστυνομικές πρακτικές και την αργκό. Ο αυτοσχεδιασμός των ηθοποιών δεν είναι το μόνο στοιχείο που δίνει στο «Suspects» την αίσθηση ενός real-life προγράμματος: η κάμερα ακολουθεί ασφυκτικά κοντά τους τρεις αστυνομικούς καθώς διερευνούν διάφορα εγκλήματα στο Λονδίνο, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον υβρίδιο ανάμεσα στο reality «Cops» και την αστυνομική τηλεοπτική μυθοπλασία. Ο τρίτος κύκλος του «Suspects» θα προβληθεί στη Μεγάλη Βρετανία τον Ιανουάριο.

Δείτε ένα preview του πρώτου επεισοδίου και συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές:



7. «Bergerac»

Οι 10 καλύτερες αγγλικές αστυνομικές σειρές - εικόνα 4

Το «Miami Vice» στη Μάγχη! Ο πρώην αλκοολικός αστυνομικός Jim Bergerac (John Nettles) είναι ο ήρωας μιας αστυνομικής σειράς που εκτυλίσσεται στη νήσο Τζέρσεϊ, ο οποίος προτιμά να καταπιάνεται με τις υποθέσεις του αψηφώντας τους κανόνες – ο ατίθασος χαρακτήρας του και το μπορντό Triumph Roadster του ’47 που οδηγεί του δίνει αρκετή γοητεία για να αλλάξει πολλές ερωμένες στις εννιά σεζόν που προβλήθηκαν στο BBC. Το «Bergerac» θα μπορούσε λόγω vintage στιλ να χαρακτηριστεί απλώς cult, αλλά υπάρχουν αρκετά «περίεργα» επεισόδια που το κάνουν μία πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση.

Ακούστε το μουσικό θέμα τίτλων έναρξης, που έχει συνθέσει ο George Fenton:

6. «Luther» (2010-)

Οι 10 καλύτερες αγγλικές αστυνομικές σειρές - εικόνα 5

Οτιδήποτε με τον Idris Elba πρωταγωνιστή αξίζει να το δεις – εντάξει, όχι το «Ghost Rider: Το Πνεύμα της Εκδίκησης». Ο Nelson Mandela τού «Mandela: Ο Δρόμος προς την Ελευθερία» υποδύεται σ’ αυτό το ψυχολογικό δράμα τον αστυνομικό John Luther, στον οποίο οι παρατηρητικοί θα αναγνωρίσουν στοιχεία της Jane Tennison τού «Prime Suspect» ή του επιθεωρητή Wallander. Εδώ σταματούν οι συγκρίσεις, γιατί ο χαρακτήρας που έχει γράψει ο (σχεδόν άπειρος δημιουργός της σειράς) Neil Cross είναι ένα καινούργιο κεφάλαιο στην αστυνομική τηλεόραση, καθώς αναμετράται με το έγκλημα όχι μόνο στον επαγγελματικό, αλλά και στον προσωπικό του χώρο – στο πλευρό του βρίσκεται η δολοφόνος Alice Morgan (Ruth Wilson), η οποία λειτουργεί ως σύμβουλός του σε ένα δάνειο από τη «Σιωπή των Αμνών». Σκοτεινό, προκλητικό και γοητευτικό, το «Luther» χάρισε στον πρωταγωνιστή του μία Χρυσή Σφαίρα και θα επιστρέψει στο BBC το 2015 ως μίνι σειρά δύο επεισοδίων. (Οι τρεις κύκλοι προβλήθηκαν στον OTE TV και θα επαναληφθούν σε μαραθώνιο που ξεκινά στις 15/12, στις 18:00 στο OTE Cinema2)

Δείτε το trailer του πρώτου κύκλου:

5. «Inspector Morse» (1987-2000)

Οι 10 καλύτερες αγγλικές αστυνομικές σειρές - εικόνα 6

Ένας επιθεωρητής που ακούει Mozart και Wagner (σ’ ένα στιλάτο Roksan Xerxes), διαβάζει ποίηση, αγαπάει τα αυτοκίνητα αντίκες και δεν πέφτει πάντα μέσα στην εξιχνίαση των δολοφονιών που αναλαμβάνει. Ο ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου John Thaw υποδύεται έναν επιθεωρητή που πάει κόντρα στα στερεότυπα, σε μια σειρά για την οποία έχει γράψει σενάρια ο Anthony Minghella («Ο Άγγλος Ασθενής») και έχουν σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων ο Danny Boyle («Slumdog Millionaire») και ο John Madden («Ερωτευμένος Σαίξπηρ»)

4. «Cracker» (1993-1995)

Οι 10 καλύτερες αγγλικές αστυνομικές σειρές - εικόνα 7

Ο Δρ. Eddie «Fitz» Fitzgerald (Robbie Coltrane, o Rubeus Hagrid του Harry Potter) ήταν ένας αντιήρωας πολύ πριν η τηλεόραση γεμίσει με ένα σωρό απ’ αυτούς: κάπνιζε μανιωδώς, έπαιζε τυχερά παιχνίδια, ήταν παχύσαρκος κι όλα αυτά μπορούν να εξηγηθούν από τη μανιακή προσωπικότητά του. Ήταν επίσης ένας λαμπρός ψυχολόγος, ο οποίος βοηθούσε την αστυνομία του Μάντσεστερ στην εξιχνίαση δολοφονιών. Γι’ αυτή την αστυνομική εκδοχή του Δρ. House που ήταν μία δημιουργία του Jimmy McGovern (ο σεναριογράφος του «Ιερέα»), ο Robbie Coltrane βραβεύτηκε τρεις διαδοχικές χρονιές με BAFTA, ενώ το 2006 γυρίστηκε ένα δεύτερο special επεισόδιο σε σκηνοθεσία της Antonia Bird («Ο Ιερέας», «Τα Αρπακτικά»). Το αμερικανικό ριμέικ με πρωταγωνιστή τον Robert Pastorelli ήταν μια αποτυχία…

Δείτε ένα crossover του «Cracker» και του «Prime Suspect» για τη φιλανθρωπική οργάνωση Comic Relief:

3. «The Fall» (2013-)

Οι 10 καλύτερες αγγλικές αστυνομικές σειρές - εικόνα 8

Η γοητευτική Gillian Anderson αναλαμβάνει να βοηθήσει την αστυνομία του Μπέλφαστ να συλλάβει έναν κατά συρροή δολοφόνο ο οποίος επιλέγει για θύματά του δυναμικές γυναίκες καριέρας (τον υποδύεται ο Jamie Dornan που θα κάνει εκατομμύρια γυναίκες να αναστενάξουν στην κινηματογραφική μεταφορά των «50 Αποχρώσεων του Γκρι»). Αυτή η σειρά του BBC που διανύει τον δεύτερο κύκλο της, κατάγεται κατευθείαν από το «Prime Suspect» (ο δημιουργός της Allan Cubitt είχε γράψει μερικά επεισόδια της σειράς με τη Miren), ενώ διαφοροποιείται ξεκάθαρα από τα υπερβίαια δείγματα του είδους που έχουν πέραση στην αμερικανική τηλεόραση («The Following», «Hannibal» κ.λπ.). Προετοιμαστείτε για μία καθηλωτική εναρκτήρια σκηνή και για μια εκπληκτική ερμηνεία της Anderson.

Δείτε το trailer του πρώτου κύκλου:

2. «Sherlock» (2010-)

Οι 10 καλύτερες αγγλικές αστυνομικές σειρές - εικόνα 9

Υπόδειγμα μεταφοράς στη σύγχρονη εποχή ενός κλασικού λογοτεχνικού χαρακτήρα που έχει κάνει πάρα πολλά περάσματα από την οθόνη και τη θεατρική σκηνή, το «Sherlock» των Steven Moffat και Mark Gatiss έχει κατακτήσει τον κόσμο όχι μόνο χάρη στην ανανέωση του ήρωα και των ιστοριών του Sir Arthur Conan Doyle αλλά και στον πρωταγωνιστή Benedict Cumberbatch – μαζί με τον Martin Freeman ως Δρ. John Watson μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε τη χημεία του πρωταγωνιστικού ζεύγους στις ταινίες του Guy Ritchie. Αλλά κι ο Cumberbatch χρωστάει πολλά σ’ αυτήν τη μοντέρνα σειρά του BBC που έχει πλέον καταγραφεί ως κλασική και σάρωσε στα τελευταία Emmy. Η σειρά προβάλλεται στη ΝΕΡΙΤ (πρώτη προβολή στον OTE TV), ενώ η αναμονή για καινούργια επεισόδια θα είναι μεγάλη: ένα ειδικό χριστουγεννιάτικο επεισόδιο έχει προγραμματιστεί για το 2015 κι ο τέταρτος κύκλος για το 2016.

Δείτε ένα Q&A με τον συνδημιουργό του «Sherlock» Mark Gatiss:

1. «Prime Suspect» (1991-2006)

Οι 10 καλύτερες αγγλικές αστυνομικές σειρές - εικόνα 10

Η βραβευμένη με Emmy και BAFTA σειρά του ITV με την Helen Mirren στο ρόλο της Jane Tennison, μίας αστυνομικού στο Λονδίνο, ξεχωρίζει όχι μόνο στο είδος της, αλλά και ως μία σειρά με έναν από τους πιο ολοκληρωμένους τηλεοπτικούς γυναικείους χαρακτήρες. Το «Prime Suspect» έχει συναρπαστική αστυνομική δράση, ενώ επίσης θίγει κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα καθώς χτίζει το ψυχολογικό πορτρέτο μίας γυναίκας σ’ ένα σκληροτράχηλο ανδροκρατούμενο περιβάλλον (μία από τις ελάχιστες υψηλόβαθμες αστυνομικούς του Λονδίνου βοήθησε τη Mirren στην προετοιμασία του ρόλου). Χωρίς το «Prime Suspect» δεν θα υπήρχε το «The Closer» και το «The Fall» (βλ. παρακάτω) – αλλά ούτε ένα εντελώς αποτυχημένο αμερικανικό ριμέικ με τη Maria Bello!

Δείτε το trailer:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.