Game of Thrones 4: Αποκλειστικές συνεντεύξεις

Ο τέταρτος κύκλος της υπερπαραγωγής φαντασίας του HBO «Game of Thrones» φέρνει νέες αιματοβαμμένες ίντριγκες και σοκαριστικές εξελίξεις, αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema. Το «αθηνόραμα» βρέθηκε αποκλειστικά στο Λονδίνο και συνομίλησε με τους πρωταγωνιστές. 

Game of Thrones 4: Αποκλειστικές συνεντεύξεις

Μόλις 48 ώρες μετά από την αμερικανική πρεμιέρα (όπου έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ τηλεθέασης με 6,6 εκατομμύρια τηλεθεατές και μπλόκαρε την on demand υπηρεσία του HBO), ο τέταρτος κύκλος της υπερπαραγωγής φαντασίας «Game of Thrones» φέρνει νέες αιματοβαμμένες ίντριγκες και σοκαριστικές εξελίξεις, κάνοντας πρεμιέρα την Τρίτη 8/4 αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema (σε υψηλή ευκρίνεια με Nova HD, αλλά και με τις υπηρεσίες Nova on Demand και Nova GO ώστε να βλέπετε τα επεισόδια οποτεδήποτε και οπουδήποτε). Το «αθηνόραμα» βρέθηκε αποκλειστικά στο Λονδίνο και συνομίλησε με τους πρωταγωνιστές αποσπώντας τους πληροφορίες για όσα θα συμβούν στους ήρωες, αλλά και εντυπώσεις από τις προηγούμενες σεζόν.

Σιμπέλ Κεκιλί (Σέι)

Game of Thrones 4: Αποκλειστικές συνεντεύξεις - εικόνα 1
HBO © and related service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Περιγράψτε μας τη Σέι στην αρχή αυτής της σεζόν.
Η προηγούμενη σεζόν τελείωσε με τον Βάρυς να λέει στη Σέι να πάρει ένα πουγκί με διαμάντια και να φύγει μακριά. Αυτό που εννοούσε είναι να εγκαταλείψει το Κινγκς Λάντινγκ και τον Τύριον, γιατί αποτελούσε κίνδυνο για εκείνον. Έτσι, νομίζω ότι η Σέι θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες, γιατί ξέρει ότι αυτή η ιδέα δεν ήταν του Βάρυς, αλλά του Τύριον. Τώρα πρέπει να σκεφτεί το εξής: αυτός ο άνθρωπος την αγαπά ή φοβάται τόσο πολύ τον πατέρα του ώστε να θέλει να τη διώξει μακριά;

Ποιος είναι ο στόχος της Σέι;
Στην αρχή, ήταν μια πόρνη και ήθελε να δουλέψει. Το μόνο που την απασχολούσε ήταν η δουλειά. Αλλά ακόμη και στο τέλος της δεύτερης σεζόν, είχε αλλάξει: Σκεφτόταν για τον Τύριον: «Δεν θα πάω πουθενά αν δεν έρθεις μαζί μου.» Τώρα πια σκέφτεται το εξής: «Ακόμη κι αν δεν είσαι τίποτα στο Κινγκς Λάντινγκ, εγώ θα μείνω εδώ. Είμαι δική σου.» Αυτό είναι πραγματική αγάπη. Δεν δίνει δεκάρα για την εξουσία και τέτοιου είδους πράγματα.

Δεν πρέπει όμως να είναι ρεαλίστρια μέσα σ’ έναν κόσμο όπου η αγάπη ευδοκιμεί σπάνια;
Είναι, όμως βλέπει κάτι, βλέπει μια πραγματική καρδιά στον Τύριον. Και ξέρει ότι ο Τύριον την αγαπάει πραγματικά. Ξέρει ότι ο Τύριον δεν είναι σαν τον Τάιγουιν ή κάποιον άλλο από τους σκληρούς ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Έτσι, υπάρχει ελπίδα γι’ αυτήν.

Όλο και συχνότερα εμφανίζεστε σε σκηνές με άλλους χαρακτήρες…
Ναι, αυτό συμβαίνει συχνότερα από τη μετακίνηση στο Κινγκς Λάντινγκ στη δεύτερη σεζόν. Αρχικά όμως ήταν πολύ δύσκολο για μένα να γυρίζω σκηνές χωρίς τον Πίτερ. Στην πρώτη σκηνή που γύρισα με κάποιον άλλο, αναρωτιόμουν πού είναι ο Πίτερ. Ένιωσα γυμνή! Αλλά ήταν μια θαυμάσια εμπειρία οι σκηνές με τη Σερσέι, τον Βάρυς και φυσικά με τη Σάνσα.

Περιγράψτε μας τη σχέση της Σέι και της Σάνσα.
Η Σάνσα είναι σαν μια μικρή αδερφή της Σέι. Η Σέι αγαπάει πραγματικά τη Σάνσα και αισθάνεται ότι είναι υπεύθυνη για εκείνη, γιατί η Σέι είχε μια τόσο δύσκολη ζωή, ώστε δεν θέλει να συμβεί το ίδιο στη Σάνσα. Είδε τον πατέρα της να πεθαίνει. Έασε την οικογένειά της. Έτσι, η Σέι σκέφτεται ότι «τώρα είμαι εδώ και θα κάνω το παν για να σε προστατέψω, ακόμη και φόνο». Η Σέι θα έκανε οτιδήποτε ώστε να μη βιώσει η Σάνσα άλλες άσχημες εμπειρίες.

Τι γνωρίζετε για το παρελθόν της Σέι;
Δεν τα ξέρω όλα, αλλά το προτιμώ έτσι, να υπάρχουν κάποια μυστικά. Το κοινό θα βαριόταν αν μπορούσε να τη διαβάσει σαν ένα ανοιχτό βιβλίο, γι’ αυτό είναι ενδιαφέρον να μη γνωρίζουμε ποια είναι η Σέι και τι έχει κάνει. Τέλος πάντων, δεν χρειάζεται να τα γνωρίζουμε όλα αυτά: μπορούμε να διακρίνουμε τον πόνο στα μάτια και στο πρόσωπό της. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες νύξεις, όπως όταν είπε στον Βάρυς ότι στα εννιά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της. Αλλά για μένα είναι χρήσιμο να μην αποκαλυφθεί ολόκληρη η ιστορία της ζωής της. Είναι απαραίτητο να έχει τα μικρά μυστικά της, τα οποία να μη γνωρίζω ούτε εγώ.

Η Σέι ξεκίνησε ως πόρνη. Αλλά προφανώς βλέπει τον εαυτό της ως κάτι περισσότερο απ’ αυτό.
Απολύτως! Ποτέ δεν σκέφτηκε τον εαυτό της μόνο ως πόρνη. Και ποτέ δεν λυπήθηκε τον εαυτό της σαν να λέει «Ω, είμαι ένα φτωχό κορίτσι, είμαι μια πόρνη». Ήταν πάντα περήφανη και μαχητική, κι αυτός είναι ο λόγος που δεν φοβάται κανέναν. Έτσι αντιμετώπισε και τον Τύριον: «Δεν με νοιάζει αν οι άνθρωποι σε φοβούνται. Εγώ δεν σε φοβάμαι.» Αυτός ήταν επίσης ο λόγος που συμπεριφέρθηκε σκληρά όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά: «Λοιπόν, θέλεις κάτι από μένα; Εγώ τι θα κερδίσω από σένα;»

Όπως λέτε, η Σέι είναι ρεαλίστρια. Πιστεύει πραγματικά ότι μπορεί να είναι με τον Τύριον;
Ξέρετε, αν αγαπάς κάποιον, η ελπίδα δεν τελειώνει ποτέ. Η ελπίδα της Σέι δεν εξαντλείται, γιατί διακρίνει ότι εκείνος την αγαπάει και τον αγαπάει κι εκείνη. Ακόμη κι αν παντρευτεί τη Σάνσα, υπάρχει μια μικρή ελπίδα ότι μπορεί να είναι μαζί.

Πώς αισθάνεστε που συμμετέχετε σε μια σειρά-υπερπαραγωγή με τεράστια επιτυχία;
Είναι λίγο τρομακτικό! Αυτός ήταν ο λόγος που δεν ήθελα να παρακολουθήσω τη σειρά τα δύο πρώτα χρόνια. Ο Νταν και ο Ντέιβιντ, μου είπαν: «Ζίμπελ, πρέπει να δεις τη σειρά.» Κι εγώ τους απαντούσα ότι δεν μπορώ, γιατί μου προκαλεί δέος το μέγεθός της. Δεν θέλω να αισθάνομαι ότι είμαι μόνο ένα πολύ πολύ μικρό κομμάτι αυτού του κόσμου. Τελικά, βέβαια, έπρεπε να την παρακολουθήσω.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των fans της σειράς;
Ας πούμε απλώς ότι είμαι πραγματικά χαρούμενη που δεν υποδύομαι τη Σερσέι ή τον Τζόφρι. Οι fans λατρεύουν να μισούν αυτούς τους δύο χαρακτήρες. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο, γιατί δεν είχα διαβάσει τα βιβλία και οι φίλοι μου έλεγαν: «Ζίμπελ, οι fans δεν σε εμπιστεύονται, δεν εμπιστεύονται τη Σέι, γιατί αγαπούν τον Πίτερ, οπότε φοβούνται ότι μπορεί να τον πληγώσεις.» Τώρα πια νομίζω ότι βλέπουν πόσο καλόκαρδη είναι και τη συμπαθούν όλο και περισσότερο.

Ο Πίτερ εμφανίζεται πολύ βλοσυρός στην κάμερα. Πώς είναι στην πραγματικότητα;
Έμαθα μια καινούργια λέξη… Είναι πνευματώδης! Το λατρεύω αυτό. Υπάρχουν δύο ειδών ηθοποιοί. Οι εγωιστές που φροντίζουν μόνο τον εαυτό τους και εκείνοι, όπως ο Πίτερ, που σε κοιτάζουν στα μάτια. Αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο παίζεις εσύ. Σε ακούν. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο δώρο όταν είσαι συνάδελφός τους, γιατί δείχνουν να το απολαμβάνουν, να σε παίρνουν στα σοβαρά και να σε σέβονται, να σέβονται τη δουλειά σου.

Πώς είναι γενικά τα γυρίσματα;
Είναι πολύ χαλαρά. Αστειεύονται διαρκώς με τα αγγλικά μου. Κι όταν το κάνουν, εγώ τους ζητώ να επαναλάβουν το αστείο σαν να μην το έχω καταλάβει.

Υπάρχουν άλλοι χαρακτήρες που θα θέλατε να παίξετε;
Θα ήθελα πολύ να παίξω τη Σερσέι. Είναι ένας πολυεπίπεδος χαρακτήρας, όπως όλοι οι γυναικείοι χαρακτήρες. Της αρέσει να χειραγωγεί τους άλλους, ενώ μπορεί να είναι ταυτόχρονα κακή και καλή. Έχει πολλά διαφορετικά επίπεδα για να εξερευνήσει με την ερμηνεία της κι αυτό μου αρέσει πολύ.

Πώς αντιδράσατε στον Κόκκινο Γάμο;
Η πρώτη σκέψη μου ήταν πως δεν μπορεί να το κάνουν αυτό, αλλά τελικά το έκαναν! Πίστευα πως η Ταλίσα, που ήταν έγκυος, ίσως να γλίτωνε. Είχα την ελπίδα ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν όπως σε εκείνο το επεισόδιο του «Dallas» όπου ο Μπόμπι ξυπνούσε και έβγαινε από το ντους. Σαν ένα κακό όνειρο. Αλλά δεν ήταν. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα έχουμε κι άλλες στιγμές όπως ο Κόκκινος Γάμος στην τέταρτη σεζόν. Περισσότερες από μία φορές. Από τη μία σεζόν στην άλλη, οι δημιουργοί ξεπερνούν τον εαυτό τους. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η τέταρτη σεζόν θα είναι πιο συναρπαστική από την προηγούμενη.

Άιζακ Χέμπστεντ-Ράιτ (Μπραν Σταρκ)

Game of Thrones 4: Αποκλειστικές συνεντεύξεις - εικόνα 2
HBO © and related service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Περιγράψτε μας τον Μπραν στην αρχή αυτής της σεζόν.
Στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, ο Μπραν άρχισε να ακολουθεί την υψηλή αποστολή του, με τον Τζότζεν να τον βοηθά και να τον καθοδηγεί. Στην τέταρτη σεζόν, συνεχίζει να κάνει το ίδιο, αλλά μπορεί επιτέλους να φτάσει το σκοπό της αποστολής του.

Πώς το ανακαλύπτει;
Υπάρχει μια σκηνή στην τέταρτη σεζόν, όπου ακουμπά ένα δέντρο και ξαφνικά καταλαβαίνει τα πάντα. Ο Τζότζεν γνώριζε από την αρχή τι συνέβαινε και ποιος ήταν ο προορισμός του, αλλά ο Μπραν βρίσκεται ακόμη στη φάση της ανακάλυψης. Δεν είμαι σίγουρος ότι γνωρίζει τι θα συμβεί, ωστόσο αντιλαμβάνεται ποια είναι περίπου η μοίρα του.

Πώς τα αντιμετωπίζει όλα αυτά;
Ο Μπραν έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες μετά από την απώλεια της οικογένειας και του σπιτιού του, οπότε είναι μια ευπρόσδεκτη απασχόληση να μπορεί να ακολουθήσει τα όνειρά του, αν μου επιτρέπετε αυτήν τη γλυκανάλατη έκφραση. Μέχρι τώρα, απλώς συμμετείχε σε όσα συνέβαιναν χωρίς να κάνει κάτι άμεσα για τον εαυτό του. Τώρα, έχει πια ένα στόχο.

Πώς σας φάνηκαν τα γυρίσματα αυτής της σεζόν σε σχέση με τις τις προηγούμενες δεδομένου ότι πολλοί από το καστ έχουν φύγει;
Λόγω του είδους της σειράς, χάνουμε αρκετούς χαρακτήρες στην πορεία, οπότε σε κάθε σεζόν χάνουμε φίλους και συναδέλφους τους οποίους είχαμε συνηθίσει. Είναι αισθητή η απουσία τους.

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αποχαιρετισμός του ηθοποιού όταν ο χαρακτήρας του πρόκειται να πεθάνει;
Κάποιοι λένε ότι λαμβάνουν ένα μπουκάλι σαμπάνιας στο δωμάτιό τους ή κάτι τέτοιο. Είναι προτιμότερο, φυσικά, από το κεφάλι ενός αλόγου πάνω στο κρεβάτι!

Η προηγούμενη σεζόν ήταν ιδιαίτερα ωμή, σαν να κυριάρχησαν οι δυνάμεις του κακού. Μήπως τώρα θα είναι διαφορετικά τα πράγματα;
Καμία σεζόν δεν μπορεί να είναι ευχάριστη, ωστόσο σε κάθε σεζόν υπάρχει κάτι να προσμένεις. Όλα οδηγούν σε μια κορύφωση. Αυτή η σεζόν είναι ένα κουβάρι χάους και αναστάτωσης. Υπάρχουν μερικές πραγματικά συναρπαστικές θεματικές και φοβερές εναλλαγές.

Η εξέλιξη σ’ έναν πραγματικό Σταρκ είναι μέρος της ιστορίας του Μπραν;
Στο αίμα του Μπραν κυλάει τιμημένο αίμα, αλλά επειδή πετάχτηκε από το παράθυρο και έσπασε τα πόδια του, είναι αναγκασμένος να εξαρτάται από τους άλλους. Δεν μπορεί να είναι ένας μαχητής ή ένας ήρεμος, σεβαστός χαρακτήρας. Απλώς ελπίζει ότι όλοι οι άλλοι θα τον προστατεύσουν ώστε να μπορέσει να γίνει ένας σεβαστός χαρακτήρας.

Αν και είναι αναγκασμένος να εμπιστεύεται τους ανθρώπους, όλα του δείχνουν ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανέναν.
Πράγματι, όταν τον πλησιάζουν ο Τζότζεν και η Μίρα, εκείνος αναρωτιέται: «Μισό λεπτό, ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Θέλω πραγματικά να τους αφήσω να μου μάθουν όλα αυτά τα περίεργα πράγματα;»

Θα λέγατε ότι είναι φίλοι σας;
Ο Μπραν δεν έχει στην πραγματικότητα πολλούς φίλους. Δεν τον βλέπουμε ποτέ στη σειρά να αναφέρεται σε φίλους του. Υπήρχαν κάποτε δύο αγόρια με τα οποία έπαιζε, αλλά σκοτώθηκαν στη δεύτερη σεζόν. Τώρα που βρίσκεται στο δρόμο, τα πράγματα είναι δύσκολα. Η Όσα στέκεται δίπλα του σαν αδερφή και μητρική φιγούρα προστατεύοντάς τον. Αλλά είναι αδύνατο να μη συνδεθεί ο Μπραν με τον Τζότζεν, γιατί έχουν παρόμοια συμφέροντα και έχουν περάσει τα ίδια.

Πώς καταφέρνετε να υποκρίνεστε ότι βλέπετε ένα όραμα;
Το μόνο που κάνω είναι να γυρίζω τα μάτια πίσω προς το κεφάλι και αφήνω τα εφέ να κάνουν τα υπόλοιπα. Φαντάζομαι όσα συμβαίνουν, όπως το να περπατάω μέσα από ένα τοίχο. Αλλά το βασικό είναι το γύρισμα των ματιών. Μετά από τρεις σεζόν, το έχω πιάσει το νόημα!

Ποια είναι η δυσκολία να παίζετε κάποιον που δεν μπορεί να περπατήσει;
Είναι πολύ αστείο να βλέπεις όλους τους άλλους να διαμαρτύρονται επειδή είναι όρθιοι για τέσσερις ώρες! Είναι ευχάριστο να κάθεσαι συνέχεια, αλλά το ξεχνάς όταν ο σκηνοθέτης φωνάξει «Cut!» κι έπειτα μπορείς πάλι να σηκωθείς. Λυπάμαι ειλικρινά τον Χόντορ, γιατί είμαι πια πιο μεγαλόσωμος και ίσως να χρειαστεί σύντομα να τον κουβαλάω εγώ!

Ήταν δύσκολα τα γυρίσματα στη Βόρεια Ιρλανδία;
Ο καιρός δεν στάθηκε ιδιαίτερα ευνοϊκός. Υπάρχει μια έκφραση ότι αν θέλεις να δεις τον καιρό να αλλάζει κάθε πέντε λεπτά, τότε η Βόρεια Ιρλανδία είναι ο τόπος που αναζητάς. Ο άνεμος, η βροχή και το κρύο μπορεί να είναι αδυσώπητα. Γυρίζαμε μια σκηνή σε ένα φριχτό λασπωμένο λατομείο με ποτάμια νερού να κυλούν και εμάς να ξεπαγιάζουμε στις σκηνές, καθισμένοι στις λάσπες κρατώντας μια μικρή ομπρέλα. Υποθέτω ότι όλα αυτά βοηθούν στο ρεαλισμό! Θυμάμαι ένα σχόλιο για τον αποκεφαλισμό της πρώτης σεζόν, που έλεγε ότι ο Σον Μπιν φαινόταν να κρυώνει πάρα πολύ. Πράγματι, εκείνη ήταν η πιο κρύα μέρα που έχω ζήσει στη ζωή μου.

Είστε στη σειρά από την αρχή της. Πόσο έχει αλλάξει;
Η πλοκή έχει αλλάξει σε τεράστιο βαθμό, γιατί καθώς οι χαρακτήρες αναπτύσσονται, όλα αλλάζουν. Ποτέ δεν είσαι σίγουρος ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός. Εκτός από τον Τζόφρι, που μάλλον δεν είναι καλός τύπος. Καθώς, λοιπόν, ο χρόνος προχωρά, οι ιστορίες αλλάζουν δραματικά και οι δυναμικές μεταβάλλονται ριζικά.

Ο Μπραν μπορεί να γίνει κακός δεδομένου ότι είναι ένας Σταρκ;
Θα το ήθελα να γίνει. Θα είχε πλάκα να είναι ο διαβολικός βασιλιάς Λευκός Οδοιπόρος. Αν ο Μπραν τιθασεύσει τις κακές του δυνάμεις, μπορεί να κάνει πολύ μεγάλο καλό. Αν όμως τον υπερβούν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξει στη λάθος πλευρά.

Δώστε μας μια ιδέα για το μέγεθος της επιτυχίας της σειράς.
Ζω σε μία αγροτική περιοχή στο Κεντ, όπου κατοικούς ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν είναι και οι πιο φανατικοί θεατές της σειράς. Δηλαδή, όταν κυκλοφορώ έξω, δεν κάνουν σαν να βλέπουν τον Τζάστιν Μπίμπερ! Αλλά όταν βρίσκομαι στο Λονδίνο ή το Λος Άντζελες, ή όταν βλέπεις την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί το σλόγκαν «Ο χειμώνας έρχεται» ώστε να προετοιμάσει τους Νεοϋορκέζους για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τότε συνειδητοποιείς ότι συμμετέχεις σε μία απ’ αυτές τις σειρές με τεράστια επιτυχία που έβλεπες κάποτε στην τηλεόραση. Είναι επίσης φανταστικό να σε αναγνωρίζουν στο δρόμο. Όταν ήμουν 5 ή 6, παρίστανα τους ηθοποιούς του «Χάρι Πότερ» στο κόκκινο χαλί και τώρα όταν πηγαίνω εγώ σε μια πρεμιέρα όλοι μου ζητούν να φωτογραφηθούν μαζί μου. Είναι σουρεαλιστικό!

Οι συμμαθητές σας βλέπουν τη σειρά;
Όχι, κυρίως οι δάσκαλοι, πολλοί από τους οποίους μου ζητούν αυτόγραφα. Ο δάσκαλος των αγγλικών μου ζήτησε ένα αυτόγραφο από την Εμίλια Κλαρκ!

Μέισι Γουίλιαμς (Άρια Σταρκ)

Game of Thrones 4: Αποκλειστικές συνεντεύξεις - εικόνα 3
HBO © and related service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Περιγράψτε μας την Άρια στην αρχή αυτής της σεζόν.
Η Άρια είναι ακόμη με τον Χάουντ και ανακαλύπτουμε μία νέα πλευρά σ’ αυτήν. Το πρώτο επεισόδιο είναι πολύ σημαντικό για εκείνη, όπως και η πρεμιέρα της προηγούμενης σεζόν, όπου το κοινό συνδέθηκε με τον χαρακτήρα της. Η Άρια είναι πιο αδίστακτη, καθώς έχει μάθει πολλά από τον Χάουντ.

Στο τέλος της προηγούμενης σεζόν έκανε τον πρώτο φόνο της. Πώς άλλαξε αυτό την ηθική της;
Έτσι είναι το «Game of Thrones». Δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος αν ένας χαρακτήρας είναι καλός ή κακός. Ο φόνος που διέπραξε στην προηγούμενη σεζόν δεν ήταν απαραίτητα σωστός, αλλά εκείνη το έκανε για το καλό της. Αισθάνομαι ότι η Άρια γλιστρά αργά σε μια πιο εγωιστική πλευρά και σ’ αυτό το πλαίσιο διαπράττει φόνους περισσότερο για την προσωπική της ευχαρίστηση παρά γιατί αυτό είναι το σωστό. Συχνά βάζει τον εαυτό της σε κίνδυνο βγαίνοντας από την πορεία της για να δολοφονήσει κάποιον, αν και αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό των Σταρκ. Επηρεάζεται πάρα πολύ από τον Χάουντ και από την απάνθρωπη ωμότητά του. Μάλλον δεν είναι η καλύτερη επιρροή για ένα δωδεκάχρονο κορίτσι!

Έχει κάποιο μακροπρόθεσμο στόχο η Άρια;
Στις τρεις πρώτες σεζόν είχε ένα συγκεκριμένο προορισμό, το σπίτι της. Αισθάνεται όμως ότι στο παιχνίδι βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω, γιατί οτιδήποτε προσπαθεί να κάνει της στερείται η δυνατότητα να το κάνει. Γι’ αυτό σταματάει να προσπαθεί να ελέγξει οτιδήποτε, αλλά ελπίζει ότι μια μέρα θα στρίψει σε μια γωνία και θα βρεθεί στο σωστό μέρος.

Πώς είναι τώρα η σχέση της με τον Χάουντ;
Μερικές φορές τον χειραγωγεί. Αν πέσει στην αντίληψή της κάτι, όπως ότι κάποιος τους προσφέρει τούτο και κείνο ή ένα μικρό περιστατικό, εκείνη θα κάνει ένα διακριτικό σχόλιο που θα κεντρίσει το μυαλό του Χάουντ. Ξέρει πώς να τον τσιγκλήσει – άλλωστε βρίσκεται κοντά του πάρα πολύ καιρό και έχει καταλάβει πολλά γι’ αυτόν, ειδικά πώς να τον χειραγωγεί για να κάνει αυτά που εκείνη θέλει. Σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι ακόμη έτοιμη να τον αφήσει, γιατί παρόλο που δεν θέλει να το παραδεχτεί, είναι πολύ ασφαλής μαζί του. Εκείνος μπορεί να κάνει όσα δεν μπορεί εκείνη.

Κοιτάζοντας πίσω, τι έχετε να πείτε για τη σειρά στην οποία δουλεύετε πέντε χρόνια;
Είμαι πολύ ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να δουλέψω μ’ αυτούς τους ανθρώπους, γιατί στην αρχή δεν ήξερα τι μου γινόταν! Είναι πολύ όμορφο να βρίσκομαι μαζί μ’ αυτούς τους υπέροχους ηθοποιούς από τους οποίους μαθαίνω τόσα πολλά. Απλώς τους παρακολουθείτε ή τους ζητάτε συμβουλές; Αρκεί να τους παρακολουθώ… Όταν γνώρισα για πρώτη φορά τον Τσαρλς Ντανς, εκείνος ήρθε και μου συστήθηκε κι απέμεινα να τον κοιτάζω. Όταν εκείνος βρίσκεται στο γύρισμα, όλοι μένουν σιωπηλοί και το αξίζει. Έμαθα πολλά από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τα αντικείμενα ή κινείται στο χώρο. Έχει μια απίστευτη φυσικότητα στον τρόπο με τον οποίο λέει τα λόγια του, που με βοήθησε πολύ στο να λέω τα δικά μου λόγια, τα οποία δεν είναι και ό,τι πιο φυσικό για την ηλικία μου.

Με ποιους κάνετε παρέα στα γυρίσματα;
Έχω πολύ καλή σχέση με τη Σόφι [σ.σ. Τέρνερ] και τον Άιζακ [σ.σ. Χέμπστεντ Ράιτ] που είναι πολύ ευχάριστοι. Μου αρέσει που έχω κάποιον να μπορώ να του πω ότι ζορίστηκα ή ότι είχα μια πολύ καλή μέρα γνωρίζοντας ότι θα με καταλάβει γιατί περνάμε τα ίδια.

Ποια είναι η σχέση σας με τους φανατικούς θεατές της σειράς;
Είναι περίεργα μερικές φορές τα πράγματα. Σε μένα και τη Σόφι έχουν συμβεί διάφορα στα social media. Εννιά στις δέκα φορές, οι άνθρωποι είναι θαυμάσιοι, αλλά μια στις τόσες εμφανίζεται κάποιος που δεν ξέρεις τι εννοεί. Το καλό είναι ότι το κοινό αγαπάει την Άρια και το χαρακτήρα της.

Ποια ήταν η πιο ξεχωριστή στιγμή στα γυρίσματα της τέταρτης σεζόν;
Το δέκατο επεισόδιο ήταν φανταστικό! Ο Ντέιβιντ [σ.σ. Μπένιοφ] είπε ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο ήταν το καλύτερο ολόκληρης της σειράς. Εκτός από το ότι είναι πάρα πολύ συγκινητικό, είναι ξεχωριστό για την Άρια. Είμαι πολύ χαρούμενη που μπόρεσα να πω ένα μέρος της ιστορίας της Άρια, γιατί είναι πραγματικά περίπλοκη και πλούσια σε γεγονότα η μετάβασή της από την παιδική στην ενήλικη ζωή.

Πώς είναι να βλέπετε χαρακτήρες με τους οποίους έχετε συνυπάρξει για πολύ καιρό να εξολοθρεύονται;
Στα βραβεία SAG, ο Ρίτσαρντ [σ.σ. Μάντεν] και η Μισέλ [σ.σ. Φέιρλι] δεν ήταν εκεί. Ήταν απαίσιο! Θυμάμαι να μιλάω με τον Ρίτσαρντ στον πιλότο για μια σκηνή που είχαμε μαζί. Ήταν η πρώτη φορά που τον συναντούσα και συζητούσαμε για την εξέλιξη των χαρακτήρων μας μέσα στο χρόνο. Ξαφνικά, τέσσερα χρόνια μετά, έχει φύγει. Είναι θλιβερό.

Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου (Τζέιμι Λάννιστερ)

Game of Thrones 4: Αποκλειστικές συνεντεύξεις - εικόνα 4
HBO © and related service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Περιγράψτε μας τον Τζέιμι στην αρχή του τέταρτου κύκλου.
Είναι πίσω στο Κινγκς Λάντινγκ. Έχει σουλουπωθεί και προσπαθεί κατά κάποιο τρόπο να βρει τη θέση του. Ως Άρχοντας Διοικητής της Βασιλικής Φρουράς έχει πλέον πολλές ευθύνες. Νομίζω ότι χαίρεται που επέστρεψε, αλλά έχει επίσης βρεθεί ξαφνικά μαζί με όλη την οικογένεια Λάννιστερ –στην πραγματικότητα δεν έχουν ξαναβρεθεί όλοι μαζί από την αρχή της σειράς.

Τι σημαίνει αυτό για τον ίδιο;
Όπως ξέρουμε, αυτή η οικογένεια έχει τα θέματά της –και ο Τζέιμι έχει θέματα, ιδιαίτερα με την αδερφή του. Ήθελε απεγνωσμένα να γυρίσει κοντά της, αλλά τώρα που γύρισε πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Όταν τον πρωτοσυναντάμε δεν έχουν ακόμη κάνει τη... σχετική κουβέντα.

O Τζέιμι αποκάλυψε μια πιο ηθική πλευρά από ό,τι περιμέναμε. Αυτή η εξέλιξη σας εξέπληξε;
Πάντα ήξερα τους αληθινούς λόγους για τους οποίους σκότωσε τον Τρελό Βασιλιά, αλλά οι θεατές δεν τους κατανοούσαν μέχρι τη σκηνή με την Μπριέν στην μπανιέρα. Επίσης καταλάβαινα γιατί έσπρωξε τον Μπραν από το παράθυρο και γιατί επιτέθηκε στον Νεντ Σταρκ στο δρόμο. Είναι πολύ πιστός στην οικογένειά του και θα κάνει οτιδήποτε για να προστατέψει τους ανθρώπους που αγαπάει, αλλά όλη του ζωή υπήρξε στρατιώτης και ζει σ’ έναν σκληρό, βάναυσο κόσμο χωρίς συναίσθημα. Νομίζω ότι όταν ήταν νεαρός όλα αυτά τα στοιχεία ήταν εκεί, αλλά προφανώς έχασε την αθωότητά του με τα χρόνια κι έγινε πολύ κυνικός. Γνωρίζοντας την Μπριέν και συναντώντας αυτού του είδους την αθωότητα, αλλά και την έντονη πίστη της στο να κάνεις το σωστό και να είσαι έντιμος – αυτό του θύμισε το τι ήταν ο ίδιος, και ίσως τι ακόμη θέλει να είναι και σε τι πιστεύει.

Τι σημαίνει γι’ αυτόν το να είναι ένας Λάννιστερ;
Νομίζω ότι στην περίπτωση όλων αυτών των παιδιών του Τάιγουιν, μεγαλώνεις και σου έχουν πει, σου έχουν μάθει ότι είσαι ανώτερος, και ότι κανείς και τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την οικογένειά σου. Οπότε ό,τι και να γίνει πρέπει να είσαι πιστός στην οικογένεια. Σε βάζουν σε ένα βάθρο και πρέπει να το αποδεχτείς. Το να είσαι ένας Λάννιστερ δεν νομίζω ότι σημαίνει απαραίτητα να είσαι κακός, αλλά σημαίνει ότι έχεις μεγαλώσει μέσα σ’ έναν κόσμο όπου κανείς δεν έχει ιδιαίτερη αξία εκτός κι αν μπορεί να σου φανεί χρήσιμος.

Τι συνέπειες έχει το ότι ο Τζέιμι έχει χάσει το χέρι του;
Τώρα είναι ο Άρχοντας Διοικητής. Αυτό απαιτεί κάποιο σεβασμό, να είσαι ο δυνατότερος, ο καλύτερος. Και δεν είναι. Είναι ξεκάθαρα ένα μεγάλο πρόβλημα γι’ αυτόν και είναι επίσης κάτι για το οποίο δεν μπορεί να μιλήσει με κανέναν, γιατί αν το πει, πάει, μαθεύτηκε, και, εδώ που τα λέμε, δεν εμπιστεύεται κανέναν για να το εκμυστηρευτεί. Οι άνθρωποι βλέπουν ότι δεν έχει το χέρι του, αλλά δεν ξέρουν πώς θα τον επηρεάσει – μήπως μπορεί να πολεμήσει με το αριστερό; Όλα αυτά τα πράγματα. Ε, θα μάθετε στην πορεία.

Πώς σας επηρεάζει στο γύρισμα το να προσποιείστε ότι έχετε χάσει ένα χέρι;
Θα έχετε δει στα τρέιλερ ότι ο Τζέιμι χρησιμοποιεί αυτό το τεχνητό μέλος, το χρυσό χέρι. Ε, αυτό είναι ένα γάντι. Είναι κάπως ενοχλητικό, πάντως, γιατί χτυπάω κατά λάθος πράγματα. Είμαι δεξιόχειρας. Δεν τα καταφέρνω ποτέ τόσο καλά με το αριστερό όσο με το δεξί, όποτε είναι κάπως σαν να πρέπει να μάθω κάτι ξανά. Το έχουμε συζητήσει πολύ με τον Νταν και τον Ντέιβιντ, γιατί, ξέρετε, δεν θέλεις να είναι τελείως άχρηστος με το σπαθί – ο Τζέιμι είναι στρατιώτης. Έχει εκπαιδευτεί όλη του τη ζωή. Φυσικά μπορεί να ξιφομαχήσει με το αριστερό. Δεν μπορεί να ξιφομαχήσει καλά, ούτε εγώ μπορώ να ξιφομαχήσω το ίδιο καλά, οπότε, ναι, είναι μια πρόκληση.

Πού πάει η σχέση του Τζέιμι με τη Σέρσεϊ;
Ακούστε, ο τύπος είχε σχέση μόνο μ’ αυτήν τη γυναίκα. Ήταν μακριά ο ένας από τον άλλο για πολύ καιρό. Νομίζω ότι υπάρχει μια πολύ έντονη φυσική έλξη, μια βασική φυσική ανάγκη που κουβαλάει. Αυτό τον τρελαίνει λίγο. Χωρίς να αποκαλύψω πολλά, στην πρώτη σκηνή της λέει: «Άκου, είναι εβδομάδες που έχω γυρίσει, μπορούμε, ξέρεις, να…» Αλλά επίσης νομίζω ότι όλο το συναισθηματικό δέσιμο που έχουν είναι τόσο μπερδεμένο και διαταραγμένο. Δεν είναι μια ισότιμη σχέση. Νομίζω ότι εκείνος ήταν πάντοτε αυτός που την ήθελε και δεν μπορούσε να την έχει. Κατά κάποιο τρόπο το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Είναι ένα από τα πράγματα που μου αρέσουν σ’ αυτήν τη σεζόν – η σχέση τους είναι τόσο μπερδεμένη και τόσο δυνατή ταυτόχρονα. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες θα αναγνώριζαν κάτι παρόμοιο στη δική τους σχέση.

Πώς έχει επηρεάσει το «Game of Thrones» την καριέρα σας;
Είμαι ηθοποιός περισσότερα από είκοσι χρόνια και είμαι τυχερός γιατί έχω συνέχεια δουλειά. Εξαιτίας όμως της επιτυχίας του «Game of Thrones» αυτό που ζω είναι το κάτι άλλο. Επαγγελματικά, σου ανοίγει μερικές πόρτες, γιατί τη σειρά τη βλέπει πολύς κόσμος και ανάμεσά τους οι σκηνοθέτες ή οι παραγωγοί που επιθυμείς να δουν τη δουλειά σου. Οικονομικά, είναι ευκολότερο για όσους ενδιαφέρονται για μένα να με επιλέξουν. Μερικές από τις επαγγελματικές ευκαιρίες που μου παρουσιάστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια οφείλονται στο «Game of Thrones». Είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό.

Ποια είναι τα προσεχή σχέδιά σας;
Έκανα μια ταινία με τη Ζουλιέτ Μπινός [σ.σ. «A Thousand Times Good Night»] και μετά τη mainstream κομεντί «The Other Woman» με την Κάμερον Ντίαζ, κάτι πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Δεν ξέρω γιατί με ήθελε ο σκηνοθέτης της, ο Νικ Κασσαβέτης, αλλά είμαι πολύ ευγνώμων που το έκανε, ακριβώς γιατί ήταν διαφορετικό. Μετά πρωταγωνίστησα σε μία ταινία στη χώρα μου τη Δανία. Αυτό δεν θα συνέβαινε με τίποτα αν δεν υπήρχε το «Game of Thrones». Βλέπετε, η σκηνοθέτιδα, η Σουζάνε Μπίερ είναι μεγάλη θαυμάστρια της σειράς! Και τώρα θα πάω στην Αυστραλία για μία μεγάλου προϋπολογισμού αμερικανική ταινία που λέγεται «Gods of Egypt».

Καρίς βαν Χάουτεν (Μελισσάνδρη)

Game of Thrones 4: Αποκλειστικές συνεντεύξεις - εικόνα 5
HBO © and related service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Περιγράψτε μας το χαρακτήρα σας στην αρχή της τέταρτης σεζόν.
Αρχικά βλέπουμε τη Μελισσάνδρη να εκτελεί μία ιεροτελεστία – δεν μπορώ όμως να αποκαλύψω περισσότερα. Στη συνέχεια, παίρνουμε μια γεύση απ όσα συμβαίνουν στο σπίτι του Στάννις Μπαράθηον. Τον βλέπουμε, λοιπόν, με τις δύο γυναίκες του, δηλαδή εμένα και τη Σελύζ, και παρατηρούμε τη δυναμική ανάμεσα σ’ αυτά τα τρία άτομα.

Είναι έντονη αυτή η δυναμική;
Μα φυσικά, αλλά το αστείο είναι ότι η Σελύζ είναι η μεγαλύτερη σύμμαχός μου από οποιονδήποτε άλλον. Πιστεύει πραγματικά στον Άρχοντα του Φωτός, γι’ αυτό αντιμετωπίζει με δέος το γεγονός ότι εκπροσωπώ αυτήν τη θρησκεία. Υπάρχει όμως και μια δόση ζήλιας, κι αυτό το καταλαβαίνουμε. Επίσης, ενδιαφέρουσα είναι η σχέση μου με το παιδί τους, το οποίο αποτελεί μια μικρή ενόχληση, γιατί δεν είναι με το μέρος μου. Να είστε βέβαιοι ότι η Μελισσάνδρη θα πείσει αυτό το παιδί ότι ο Άρχοντας του Φωτός δεν είναι και τόσο κακός. Θα το κάνει σίγουρα!

Πώς θα εξελιχθεί ο χαρακτήρας της Μελισσάνδρης;
Λοιπόν, η Μελισσάνδρη θα ανοίξει μια χαραμάδα χιούμορ. Είναι αδιόρατο και εκδηλώνεται σε μια σκηνή με τη γυναίκα του Στάννις, ωστόσο το ευχαριστήθηκα πολύ γιατί έχω συνηθίσει να παίζει ελαφρούς χαρακτήρες. Για κάποιο λόγο, στο Χόλιγουντ μου δίνουν πάντα ρόλους οργισμένων πρώην συζύγων ή κακών μαγισσών… Αλήθεια, δείχνω στριμμένη; Στη χώρα μου όμως, παίζω σε ανάλαφρες, ρομαντικές κομεντί, γι’ αυτό απόλαυσα αυτές τις χιουμοριστικές νύξεις.

Ποιος είναι ο συνολικός στόχος της Μελισσάνδρης;
Εξακολουθεί να θέλει να δει τον Στάννις στον Σιδερένιο Θρόνο. Το ενδιαφέρον είναι ότι σ’ αυτήν τη σεζόν εκείνη, ο Στάννις και ο Ντέιβος πρέπει να ταξιδέψουν μαζί, γιατί τους αφήσαμε στη σκηνή όπου η Μελισσάνδρη σώζει τη ζωή του Ντέιβος και λέει ότι ο πραγματικός πόλεμος μαίνεται στο Βορρά. Μάλλον, λοιπόν, πρέπει να κατευθυνθούν προς τα εκεί. Στη συνέχεια, βέβαια, οι κόσμοι συγκρούονται και τότε τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα.

Τα κίνητρα της Μελισσάνδρης είναι ο ιεραποστολικός ζήλος, η κακία ή ο πόθος για εξουσία;
Συνεχίζω να πιστεύω ότι η Μελισσάνδρη έχει καλές προθέσεις, ότι θα σώσει τον κόσμο με τον Στάννις στο θρόνο. Αλλά επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, ο χαρακτήρας της είναι μυστηριώδης και πολλοί υπονοούν όταν μου μιλούν τις πραγματικές προθέσεις της, δεν μπορώ να είμαι σίγουρη. Είναι δύσκολο να μιλάω για τα κίνητρά της, γιατί γνωρίζω μερικά πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω. Πάντως μπορεί να έρχεται μια μεγάλη ανατροπή!

Σε μεγάλο μέρος αυτής της σεζόν ταξιδεύετε πάνω σε ένα άλογο; Πώς τα πάτε με την ιππασία;
Σε πολλές απ’ αυτές τις σκηνές χρησιμοποιήθηκαν αντικαταστάτες. Επειδή είμαι αλλεργική στα άλογα, φοβήθηκαν να με βάλουν να ιππεύω. Συμπλήρωσα ένα έντυπο όπου δήλωνα ότι είμαι αλλεργική στα ζώα και στις τρίχες, αλλά αν πάρω κάποιο φάρμακο, θα είμαι καλά. Εκείνοι το πήραν τόσο σοβαρά, σαν να μου έλεγαν «Με τίποτα! Σου απαγορεύουμε ακόμη και να κοιτάς ένα άλογο!» Μπορεί να φοβάμαι, αλλά από την άλλη μου αρέσει η ιππασία και θεωρώ πρόκληση να κάνω δραστηριότητες που φοβάμαι.

Είναι διασκεδαστικό το γύρισμα σκηνών όπου κάνετε μαγικά;
Τις λατρεύω, γιατί είναι τόσο ασυνήθιστες. Γενικά δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες σκηνές για μια σειρά που κατά κάποιον τρόπο είναι μοντέρνα γιατί μιλάει για την καθημερινή ζωή σε περίοδο πολέμου. Θα ήθελα να κάνω πιο πολλά μαγικά. Είμαι σίγουροι ότι κάτι έχουν στο νου τους οι σεναριογράφοι. Στην τέταρτη σεζόν, θα δείτε λίγο περισσότερο το δωμάτιο της Μελισσάνδρης και τα εργαλεία της. Έχει ένα μικρό έπιπλο γεμάτο σκόνες, άλλες που κοιμίζουν τους ανθρώπους, άλλες που προκαλούν στους άντρες σφοδρή ερωτική επιθυμία, άλλες που σκοτώνουν ακαριαία. Είναι απίθανο!

Πώς είναι η συνεργασία με τον Στίβεν Ντιλέιν που υποδύεται τον Στάννις;
Μου αρέσει να δουλεύω μαζί του, γιατί είναι απρόβλεπτος και κάπως βλοσυρός. Ο Λίαμ Κάνινγκχαμ τον περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο: «Δεν δίνει δεκάρα να είναι αρεστός.» Κι αυτό τον κάνει πολύ άνετο και αυθεντικό. Μπορεί να είναι καλόκαρδος, αλλά υπάρχει κάτι που δημιουργεί μια απόσταση. Το να ανήκω σε ένα τρίγωνο με τον Λίαμ κι εκείνον είναι ενδιαφέρον, γιατί αυτοί οι δύο άντρες είναι τόσο διαφορετικοί κι όμως τα καταφέρνουν μαζί να με κάνουν να αισθάνομαι όμορφα και να γελάω. Είναι σαν τον χοντρό και τον Λιγνό. Το κοινό μας αστείο είναι να κάνουμε ένα κωμικό spinoff με τίτλο «Μελίσσα, Ντέιβ και Στάνλεϊ». Θα είναι μια ανάλαφρη μεταφυσική ρομαντική κομεντί.

Ποια ήταν μέχρι τώρα η δυσκολότερη σκηνή;
Η πρώτη-πρώτη σκηνή που γύρισα για τη σειρά, εκείνη με το κάψιμο των ειδώλων στην παραλία. Δεν μπορείτε να το καταλάβετε όταν τη βλέπετε, αλλά το κρύο ήταν παγερό και ο άνεμος ερχόταν από τη θάλασσα. Ήμασταν στη Βόρεια Ιρλανδία το Νοέμβριο και το κρύο ήταν ανυπόφορο. Ήταν η πρώτη μου μέρα και έπρεπε να απευθυνθώ σε όλους αυτούς τους άντρες σαν να ήμουν απόλυτα σίγουρη και αφοσιωμένη. Ήταν τόσο διαφορετικό απ’ όλους τους νευρικά κλονισμένους χαρακτήρες που είχα παίξει μέχρι τότε. Δεν μπορούσαν να φορέσω ισοθερμικά εσώρουχα, γιατί το φόρεμα ήταν πολύ στενό. Βασικά προσπαθούσα να μείνω ζωντανή και να πω τα λόγια μου!

Να υποθέσουμε ότι από τότε έγιναν ευκολότερα τα πράγματα!
Ναι! Επίσης, το να είμαι μαζί με τον Λίαμ με ικανοποιεί πολύ. Με κάνει να γελάω. Στην οθόνη είμαστε εχθροί, αλλά στη ζωή είμαστε καλοί φίλοι και γνωριζόμαστε εδώ και πέντε χρόνια. Έχουμε κάνει μάλιστα μαζί μια ταινία, το «Black Butterflies», όπου ήμασταν εραστές.

Πώς υποδέχεστε τους νέους χαρακτήρες;
Γνώρισα τον Πέντρο Πασκάλ που θα υποδυθεί τον Όμπεριν. Λοιπόν, σκέφτηκα πώς θα ήταν να εμφανίζομαι στην τέταρτη σεζόνμε τους υπόλοιπους να μιλούν για το χαρακτήρα μου και ποιος θα τον υποδυθεί… Κατανόησα τη θέση του, τον εκνευρισμό και τις ανησυχίες του. Είναι όπως στο σχολείο, όπου αισθάνεσαι υπεύθυνος για τους μικρότερούς σου.

Ο εκνευρισμός ενός ηθοποιού που υποδύεται έναν νέο χαρακτήρα οφείλεται στο γεγονός ότι ο χαρακτήρας είναι ήδη γνωστός στους αναγνώστες των βιβλίων;
Κάπως έτσι αισθάνθηκα κι εγώ στην αρχή. Όλοι αναρωτιόνταν ποια θα παίξει τη Μελισσάνδρη και αν θα είναι η σωστή επιλογή. Αν πρέπει να είναι έτσι ή αλλιώς. Οτιδήποτε! Κι έπειτα διάβασα τις αντιδράσεις στο Twitter από τόσους πολλούς ανθρώπους. Ακόμη όμως κι αν με μισούν, υποθέτω πως τους αρέσει να με μισούν. Αλλά δεν μπορούν να είναι όλοι ικανοποιημένοι.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των fans;
Για κάποιους, η Μελισσάνδρη είναι ο αγαπημένος τους χαρακτήρας, αν και δύσκολα μπορώ να το πιστέψω αυτό! Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο φύλο, στη δύναμη και στις μαγικές ικανότητές της. Είναι ελκυστική κατά κάποιον τρόπο.

Πώς αισθάνεστε για τις τολμηρές σκηνές της Μελισσάνδρης;
Δεν είναι και το πιο αγαπημένο μου πράγμα στον κόσμο. Αλλά αν η σκηνή είναι δυνατή, τότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Έχω δουλέψει άλλωστε με τον Πολ Φερχόφεν, που θεωρώ ότι είναι ένας διανοούμενος με βρόμικο μυαλό. Το «Game of Thrones» είναι μια σειρά που βασίζεται στη θεωρία ότι η αντρική σάρκα είναι αδύναμη και οι γυναίκες το εκμεταλλεύονται.

Βλέποντας το «Game of Thrones» έχουμε αυτή την αίσθηση του τεράστιου μεγέθους. Το αισθάνεστε κι εσείς;
Αν και ο «κόσμος» του «Game of Thrones» γίνεται όλο και πιο μικρός καθώς γνωρίζεις καλύτερα τους συντελεστές, στην αρχή δεν ξέρεις ακόμη και πού βρίσκεται η κάμερα! Είναι τόσο μεγάλα τα μεγέθη, σαν να σε καταπίνουν. Κοιτάξτε, δεν μπορώ ακόμη να πιστέψω ότι είμαι ένα μέρος του «Game of Thrones». Μ’ αρέσει τόσο πολύ. Δεν θέλω να πεθάνω!

Έινταν Γκίλεν (Πίτερ –Λιτλφίνγκερ– Μπέιλις)

Game of Thrones 4: Αποκλειστικές συνεντεύξεις - εικόνα 6
HBO © and related service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Περιγράψτε το χαρακτήρα σας στην αρχή της τέταρτης σεζόν.
Δεν βρίσκεται τόσο μακριά όσο πιστεύαμε. Στο τέλος της τρίτης σεζόν, σάλπαρα με το πλοίο μου προς το Έιρι, αλλά αυτό δεν συνέβη πραγματικά. Έστριψα πίσω από κάτι βράχους, έριξα άγκυρα και περίμενα τις εξελίξεις. Ο Λιτλφίνγκερ δεν βρίσκεται, λοιπόν, τόσο μακριά όσο νομίζαμε. Είχε υποσχεθεί στη Σάνσα ότι θα την έπαιρνε μακριά, γιατί δεν ήταν χαρούμενη, και μπορεί να κρατήσει την υπόσχεση.

Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα γι’ αυτόν στην τέταρτη σεζόν;
θα τον δούμε να στέκεται περισσότερο ως γονιός στον Ρόμπιν Άρρυν, γιατί ο Ρόμπιν είναι ορφανός και χρειάζεται καθοδήγηση στη ζωή του.

Πού κατευθύνεται ο Λιτλφίνγκερ και ποιο είναι το κίνητρό του;
Δεν ξέρω ποιος είναι ο τελικός προορισμός του. Έχω κάποιες ιδέες, αλλά δεν είναι πάντα καλό να κινείσαι με κάτι που γνωρίζεις. Μ’ αυτή την έννοια, είναι σημαντικό που τα βιβλία δεν έχουν γραφτεί, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό που κινητοποιεί τον Λιτλφίνγκερ είναι η απόρριψη και η ταπείνωση. Εκείνος όμως προσπαθεί να βρεθεί σε μια θέση όπου κανείς να μην μπορεί να τον πληγώσει. Αυτό δεν τον κάνει απαραίτητα να πληγώνει τους άλλους, παρόλο που δείχνει σατανικός και κάνει μερικά σκληρά πράγματα. Νομίζω όμως ότι υπάρχει μια ευγενική πλευρά, πιο μελαγχολική, που θα ανακαλύψουμε λίγο περισσότερο. Να θυμόμαστε όμως πάντα ότι ο κόσμος είναι σκληρός και η καλοσύνη δεν σε βοηθάει να επιβιώνεις…

Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο καστ και άρα περιορισμένος χρόνος για κάθε ηθοποιό. Σας προβληματίζει αυτό όταν έχετε έναν τόσο πολύπλοκο χαρακτήρα για να δουλέψετε;
Καθόλου, γιατί πρέπει να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει μία και μόνο σκηνή που θα αλλάξει την υπάρχουσα αντίληψη για το χαρακτήρα στο κοινό ή σ’ εσένα τον ίδιο. Έχοντας δουλέψει σε παρόμοιες σειρές στο παρελθόν, αναγνωρίζω την αξία της αναμονής. Είναι προτιμότερο να συμμετέχεις σε λίγες σκηνές ενός καλού επεισοδίου ή σε λίγα επεισόδια μιας καλής σεζόν παρά να βρίσκεσαι παντού σε μια μετριότητα. Η ποιότητα του σεναρίου και της παραγωγής στη συγκεκριμένη σειρά είναι τέτοιου επιπέδου ώστε αν το δικό σου κομμάτι είναι καλό, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το γεγονός ότι υπάρχουν όλες αυτές οι παράλληλες ιστορίες που δεν έχουν ακόμη διασταυρωθεί μετά από τέσσερις σεζόν, είναι τολμηρό και πρωτοποριακό. Δημιουργεί εμπιστοσύνη στο κοινό κι αυτό με τη σειρά του την ανταμείβει.

Αυτή η γνώμη έχει να κάνει με τη συμμετοχή σας στο «The Wire» του HBO;
Ναι, αλλά το «Game of Thrones» προχώρησε περισσότερο από το «The Wire». Το ότι η Ντενέρις, ας πούμε, βρίσκεται ακόμη στο δρόμο μετά από τέσσερις σεζόν, είναι εκπληκτικό. Αν όλα τα κομμάτια του παζλ είχαν συνδεθεί από το τέλος της πρώτης σεζόν, τότε τι θα απέμενε για τη συνέχεια;

Πιστεύατε ότι η σειρά θα γίνει τόσο μεγάλη επιτυχία;
Δεν μπορούσα να προβλέψω ότι μία σειρά φαντασίας που βασίζεται σε μια σειρά βιβλίων φαντασίας θα γινόταν τόσο μεγάλη επιτυχία. Μάλλον, δεν είναι απλώς μια επιτυχία, αλλά ένα φαινόμενο το οποίο αναφέρεται στους «Simpsons», στο «Saturday Night Live» και στο περιοδικό «Mad». Υπάρχει παντού! Ακόμη και η ύπαρξη τόσο προσεγμένων παρωδιών αποδεικνύει πόσο βαθιά έχει ριζώσει στην pop κουλτούρα. Κατά τη γνώμη μου, ο λόγος είναι ότι προκάλεσε έκπληξη στους ανθρώπους η προσέγγιση του είδους της φαντασίας. Στην πρώτη σεζόν ήταν τόσο πραγματικό. Δεν υπήρχαν καθόλου στοιχεία μαγείας. Οι δράκοι δεν εμφανίστηκαν παρά μόνο στο δέκατο επεισόδιο. Όταν τους είδαμε, πιστέψαμε στην ύπαρξή τους, γιατί είχαμε ήδη πιστέψει στους ανθρώπους της σειράς. Το «Game of Thrones» είναι ριζωμένο στην ανθρώπινη εμπειρία. Μπορούμε να ταυτιστούμε με όσα συμβαίνουν σ’ αυτό – την οικογένεια, την εξουσία, τον πόλεμο και την εκδίκηση.

Για τον Μπέιλις βασιστήκατε σε κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα;
Κάθε σύγχρονος πολιτικός πρέπει να έχει διαβάσει τον «Ηγεμόνα» του Μακιαβέλι. Αυτό ήταν ένα σημείο αναφοράς. Όταν τον διάβασα, σκέφτηκα ότι εμφανισιακά μου θύμιζε τον Πίτερ Μάντελσον [σ.σ. μέλος του βρετανικού Εργατικού Κόμματος]. Έφερα, λοιπόν, στο μυαλό μου την εικόνα του Πίτερ Μάντελσον και αναρωτήθηκα αν μπορώ να του μοιάσω. Ξέρω, η εμφάνιση δεν είναι ίδια, αλλά πλησιάζει σ’ αυτή την εντύπωση ενός άρχοντα του σκότους, ενός ατόμου που βρίσκεται μέσα στην κυβέρνηση. Και η προσωπικότητά του… Δεν είναι ακριβώς σκιώδης, αλλά κάτι πιο ευμετάβλητο και λαμπερό. Είναι ένα είδος σταρ ο Μάντελσον. Έτσι, στην αρχή είδα το χαρακτήρα ως πολιτικό, αν και δεν είναι πολιτικός. Αυτός ο τύπος είναι ένας παίκτης, ένας μηχανορράφος, κι ας μην κατέχει κάποιο επίσημο αξίωμα. Αρχικά ήταν τοποθετημένος στο δικαστήριο, οπότε ήταν κάτι σαν πολιτικός, ήταν θησαυροφύλακας. Ακόμη και τώρα που δεν βρίσκεται σ’ αυτήν τη θέση, εξακολουθεί να παίζει πολιτικά παιχνίδια.

Πέρα από οποιοδήποτε άλλο κίνητρο, ο Λιτλφίνγκερ ηδονίζεται παίζοντας το παιχνίδι του;
Εντελώς. Το βλέπει σαν κάτι περισσότερο από αυτοάμυνα. Το να παίζει το παιχνίδι του τον εξιτάρει, όλη η διαδικασία τον εξιτάρει. Δεν ξέρω κιόλας πού τελειώνει όλο αυτό – δεν είναι απαραίτητα η απόλυτη εξουσία. Τον ενδιαφέρει η ίντριγκα, να βλέπει το παιχνίδι να ξετυλίγεται και τα κομμάτια να μαζεύονται εκεί όπου έχει ορίσει ο ίδιος. Δεν τον ενδιαφέρει να ασκήσει άμεσα έλεγχο σε κάποιον, αλλά να χειριστεί τις σχέσεις των ανθρώπων. Τα σχέδιά του πηγαίνουν μακριά και είναι τολμηρά, αλλά υπάρχει και η αναζήτηση της ηδονής. Παίζει ριψοκίνδυνα: υπάρχουν άνθρωποι που παίζουν με ασφάλεια και άλλοι παράτολμοι. Όταν είσαι ριψοκίνδυνος όχι μόνο κερδίζεις περισσότερα, αλλά είναι και πιο συναρπαστικό για σένα.

Φοβάται για τη ζωή του;
Όλοι κινδυνεύουν να πεθάνουν στο «Game of Thrones». Συνεχώς.

Ενδιαφέρεται για τους άλλους; Ενδιαφέρεται για τη Σάνσα;
Νομίζω ότι ενδιαφέρεται για τους άλλους. Αλλά είναι πανούργος και δύσκολος να τον διαβάσεις. Ελπίζω να μην είναι πολύ φανερό το ενδιαφέρον του για τους άλλους. Η φιλοδοξία μου είναι να στριφογυρίσω γύρω απ’ αυτά τα χαρακτηριστικά του, να συνεχίσω να τα επεξεργάζομαι και να προσπαθώ να βρίσκω καινούργιους τρόπους συμπεριφοράς και συνύπαρξης με τους άλλους. Νομίζω ότι θα μου δοθεί η ευκαιρία στην τέταρτη σεζόν – ίσως και αργότερα!

Πώς βλέπετε τη συμμετοχή σας στη δημοφιλέστερη σειρά παγκοσμίως;
Είναι υπέροχο. Δεν με προβληματίζει καθόλου το ότι συμμετέχω στη δημοφιλέστερη σειρά σε όλο τον κόσμο. Έχω παίξει και σε άλλες σειρές, αλλά αυτή είναι σίγουρα η δημοφιλέστερη. Το «The Wire» επαινέθηκε πολύ, αλλά καθυστέρησε να κερδίσει το κοινό. Το «Game of Thrones» συνάντησε τεράστια επιτυχία από την αρχή. Η αναγνώριση δεν είναι αυτό που επιδιώκω, αλλά επειδή προέκυψε μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω κάτι εντελώς διαφορετικό, όπως μια μηδαμινού προϋπολογισμού ταινία σε μια παμπ στο Μπρίξτον χωρίς μισθό. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι διάσημος. Θέλω να συμμετέχω σε ποιοτικές δουλειές κι ας τυχαίνει μία απ’ αυτές να είναι μια δημοφιλέστατη σειρά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.