Dancing with the... news!

Η πρωτιά για το 2013 του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA επιβεβαιώνει το κυρίαρχο μοντέλο τηλεοπτικής ενημέρωσης, αλλά και τη γενικότερη σύγχυση της κοινής γνώμης.

Dancing with the... news!

Ήρθε η ώρα να αθροιστούν οι μηνιαίες πρωτιές του 2013 και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA να αναδειχθεί για έβδομη συνεχή χρονιά ως το δημοφιλέστερο. Αν βέβαια διαβάσεις τι γράφεται στα social media ή ακούσεις τι λέγεται στις παρέες από τη μία, κι αν διαβάσεις τους συγκεντρωτικούς πίνακες τηλεθέασης από την άλλη, θα νομίζεις ότι ζεις σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Αν μάλιστα έχεις παρακολουθήσει την «πρώτη επιλογή των τηλεθεατών για την ενημέρωσή τους το 2013», τότε η παραπάνω ασυμφωνία γίνεται ακόμη εντονότερη. Πάνω σε αντικειμενικούς όρους συζήτησης, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντίληψης για την ενημέρωση στην ελληνική τηλεόραση: μονοθεματικό, φλύαρα σχολιαστικό, διανθισμένο με συνεντεύξεις και αντιπαραθέσεις που δεν εξυπηρετούν την ενημέρωση, με φήμες να αναλύονται διεξοδικά ως ειδήσεις και, κυρίως, με εμφανές το άγχος της προσπάθειας να τονιστούν συγκεκριμένες απόψεις, ο… «κυρίαρχος των 8» απλώς ηγείται ενός μοντέλου ενημέρωσης που αντανακλά μια γενική ανισορροπία. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «με μέσο όρο 23,4%, τις καθημερινές για το έτος 2013, οι Ειδήσεις του MEGA “κλείδωσαν” την πρωτιά, σημειώνοντας διαφορά 4 μονάδων από το δεύτερο στην κατάταξη ΑΝΤ1. Πρωτιά, όμως, σημειώνουν οι Ειδήσεις του MEGA και στο πρώτο μέρος της σεζόν 2013-2014 (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος), με μερίδιο 21,6%». Το ερώτημα είναι πώς γίνεται ένα δελτίο ειδήσεων που δέχεται διαρκώς επιθέσεις για την αντικειμενικότητά του να είναι πρώτο στις προτιμήσεις των τηλεθεατών. Μήπως το βλέπουμε για να ξεσπάμε στους παρουσιαστές του; Δηλαδή, μήπως το δελτίο ειδήσεων του MEGA είναι το «Dancing with the Stars» της ενημέρωσης, ένα πρόγραμμα που λατρεύουμε να μισούμε; Αλλά επειδή εδώ μιλάμε για το εξαιρετικά ευαίσθητο είδος της ενημέρωσης, πώς μπορούμε να ξέρουμε ποια είναι η πραγματική επιρροή του στην κοινή γνώμη; Αυτή είναι μια συζήτηση που δεν αποτυπώνεται στις μετρήσεις τηλεθέασης, και θα έπρεπε να μας απασχολεί όσο και η τυπικά ελληνική αμφιθυμία της κοινής γνώμης η οποία διστάζει να πάρει ξεκάθαρη θέση μέσω των επιλογών του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

"Η Εκδίκηση της Ξανθιάς" γίνεται σειρά για το Prime Video

Ο ρόλος που καθόρισε την καριέρα της Ριζ Γουίδερσπουν, η Ελ Γουντς επιστρέφει στο λύκειο στο prequel του franchise, "Εlle", με την ηθοποιό σε ρόλο παραγωγού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Οι 4 σειρές που βλέπουμε στο ERTFLIX αυτόν τον μήνα

Η "βιβλιοθήκη" του ελληνικού streamer ανανεώνεται με τέσσερις προσθήκες στην κατηγορία των ξένων σειρών, αλλά και πολλές ταινίες.

To σκοτεινό τρέιλερ του νέου "House of the Dragon" είναι εδώ

Έμα Ντ'άρσι και Ολίβια Κουκ μονομαχούν για το θρόνο στη 2η σεζόν της πρωτότυπης σειράς του ΗΒΟ, η οποία θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.

"Ελλήνων Δρώμενα": Η παράδοση συναντά το παρόν στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3

Η εβδομαδιαία εκπομπή της ΕΡΤ ταξιδεύει, καταγράφει και παρουσιάζει τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων. Αυτά είναι τα "Ελλήνων Δρώμενα".

Nova: Δυο εβδομάδες αφιερωμένες στο Φεστιβάλ Καννών

Η Nova γιορτάζει το 77ο Φεστιβάλ Καννών με καθημερινές ανταποκρίσεις και 8 ταινίες που διεκδίκησαν ή κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα, από το 1960 μέχρι σήμερα.

Το νέο "The Office" είναι γεγονός

Το σύμπαν του αγαπημένου mockumentary με τον Στιβ Καρέλ επεκτείνεται με ένα reboot που στρέφει τις κάμερες σε μια μικρή εφημερίδα της μεσοδυτικής Αμερικής.

Eurovision 2024: Ρεκόρ τηλεθέασης για την ΕΡΤ

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια πολίτες παρακολούθησαν τον τελικό της Eurovision.