Δεκαπενταύγουστος στην ΕΡΤ

Με την αρχειακή και αφιερωματική λογική της, η ΕΡΤ τιμά τη γιορτή της κοίμησης της Θεοτόκου – χωρίς να περιορίζεται στις καθιερωμένες θείες λειτουργίες.

Δεκαπενταύγουστος στην ΕΡΤ

Για πολλά θα μπορούσες να κατηγορήσεις τη δημόσια τηλεόραση, αλλά για... έλλειψη σεβασμού όχι. Σε κάθε επέτειο ιστορική, σε κάθε γιορτή θρησκευτική, σε κάθε απώλεια δημοσίου προσώπου ξεσκονίζει το πλουσιότατο αρχείο της, όπου όλο και κάποιο συναφές ντοκιμαντέρ, εκπομπή ή μαγνητοσκοπημένη παράσταση βρίσκεται. Σε μια περίοδο που η ΕΡΤ ελάχιστο νέο πρόγραμμα έχει να δείξει και τα σχέδιά της για την επόμενη σεζόν παραμένουν άγνωστα, ένας τρόπος για να ανταποκρίνεται στην αποστολή της είναι να λειτουργεί ως... μουσείο κι επιμνημόσυνη δέηση. Με αφορμή τη γιορτή της κοίμησης της Θεοτόκου, εκτός από τις απαραίτητες, όπως φαίνεται, θείες λειτουργίες, αυτές είναι μερικές ενδιαφέρουσες εκπομπές που έχουν προγραμματιστεί:

Δεκαπενταύγουστος στην ΕΡΤ - εικόνα 1

Στα «Τάματα» (Κυριακή 16/8, 22:15, ΕΡΤ2), ο Πάνος Καρκανεβάτος («Καλά Κρυμμένα Μυστικά, Αθανασία») ερευνά την πολύπλοκη επαφή των πιστών με το θείο σε μαζικά προσκυνήματα όπως της Παναγίας της Τήνου και της Φατιμά στην Πορτογαλία: αν και στέκεται με ευαισθησία απέναντι στην ανάγκη για επικοινωνία και στήριξη από το «αόρατο», δεν αμελεί «τις άλλες πλευρές, τις πιο πεζές, τις πιο εγκόσμιες, το εμπορικό πανηγύρι, την πολιτική, που προσπαθούν να επωφεληθούν και να κερδίσουν μέσα από αυτές τις μεγάλες συναθροίσεις».

Δεκαπενταύγουστος στην ΕΡΤ - εικόνα 2

Το «Αλάτι της γης» (Σάββατο 15/8, 13:00, ΕΡΤ1) του Λάμπρου Λιάβα γιορτάζει το «Πάσχα του καλοκαιριού» στη Σίκινο. Σε αυτό το λαογραφικά ενδιαφέρον νησιώτικο γλέντι, ο ιερέας του νησιού, ο οποίος διδάσκει βιολί στα παιδιά, δίνει το σύνθημα για την έναρξη του γιορταστικού χορού μπροστά στην εκκλησία της Παντάνασσας, η τσαμπούνα και το τουμπί φορτίζουν το αιγ

Δεκαπενταύγουστος στην ΕΡΤ - εικόνα 3

Σε μια ενδιαφέρουσα αντίστιξη, τα εξαιρετικά «Ελλήνων δρώμενα» (Σάββατο 15/8, 12:30, ΕΡΤ1) μας ταξιδεύουν στην Πάρο όχι για μια επίσκεψη στην Εκατονταπυλιανή (αυτό θα το κάνει στις 17:30 στην ΕΡΤ1 το ντοκιμαντέρ «Οι Παναγίες του Αιγαίου»), αλλά για να μας γνωρίσουν μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες ψαράδων στη Νάουσα, οι οποίοι εξαρτώνται από το φυσικό στοιχείο της θάλασσας και του δίνουν ανθρώπινη μορφή.

Το θεολογικό «Δεν είσαι μόνος» (Σάββατο 15/8, 16:00, ΕΡΤ2) της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού­ φτιάχνει την εικόνα της «Πλατυτέρας των ουρανών» μέσα από τα προσωνύμια και τους ύμνους για την Παναγία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Μάιος στο Netflix με "Maestro" και πολλά ακόμα

Μάιος στο Netflix με Xριστόφορο Παπακαλιάτη, φρέσκιες σειρές, πολυαναμενόμενες ταινίες και σύγχρονα ντοκιμαντέρ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζονται στην ΤV τις ημέρες του Πάσχα

Βραβευμένα φιλμ, peak ελληνικό σινεμά και αγαπημένα animation, έρχονται από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (2/5), μέχρι Τετάρτη του Πάσχα (8/5) στα ελληνικά κανάλια.

"Underwonder": Βουτιά στα αθέατα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας με τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV

Το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ έρχεται στο COSMOTE HISTORY HD ανήμερα του Πάσχα και υπόσχεται ένα επιστημονικό και ψυχαγωγικό ταξίδι κινηματογραφικής αισθητικής.

Όλα όσα θα δούμε τον Μάιο στο Disney+

Nέα ντοκιμαντέρ, πρωτότυπο περιεχόμενο και χιλιάδες τίτλοι Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic, έρχονται σύντομα στην streaming πλατφόρμα.

Σειρές και ταινίες για όλη την οικογένεια στο ΑΝΤ1+

H ελληνική πλατφόρμα φροντίζει αυτό το Πάσχα να είναι κοντά σε όλη την οικογένεια με επιλεγμένες ξένες σειρές, ταινίες και παιδικό κινηματογραφικό περιεχόμενο.

Η βίαιη συναισθηματική ειλικρίνεια του "Baby Reindeer"

Το Νο1 του παγκοσμίου Top 10 τoυ Netflix συγκαταλέγεται στις σπάνιες περιπτώσεις τηλεοπτικών χιτ που είναι εξίσου εντυπωσιακά με τον ντόρο που προκαλούν.

Το πλούσιο περιεχόμενο της Paramount+ διαθέσιμο στην COSMOTE TV

Σειρές και ταινίες της Paramount+ είναι πλέον διαθέσιμες στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της COSMOTE TV, σε ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στη streaming υπηρεσία της.