Μαθήματα νεότερης Ιστορίας στην TV

Με αφορμή τη βρετανική σειρά (νεότερης) εποχής «The Hour» που προβάλλεται καθημερινά στην ΕΡΤ, ρίχνουμε μια ματιά σε ένα τηλεοπτικό trend που ξεκίνησε από το «Mad Men».

Μαθήματα νεότερης Ιστορίας στην TV

Είναι απολαυστικά και επιμορφωτικά τα costume dramas τύπου «Downton Abbey», αλλά κάποτε οι σειρές εποχής έπρεπε να βγάλουν τα καλοραμμένα φορέματα και να μετακομίσουν από τα ψηλοτάβανα σαλόνια (και τα υπόγεια δωμάτια των υπηρετών) σε πιο πρόσφατες δεκαετίες της Ιστορίας – από το 1950 και μετά υπάρχει άλλωστε μπόλικο υλικό για δραματική μυθοπλασία.

Την αρχή αυτής της –ιστορικά κοντινότερης στην εποχή μας– ρετρό αναβίωσης έκανε το «Mad Men» (ολοκληρώθηκε στην Αμερική τον περασμένο μήνα και προηγούμενοι κύκλοι του προβάλλονται στο Sundance Channel του OTE TV). Τρυπώνοντας στα γραφεία μιας νεοϋορκέζικης διαφημιστικής των ’60s, στα bars όπου τα στελέχη έπιναν τα Old Fashioned τους, αλλά και στις κρεβατοκάμαρές τους, αυτό το κοινωνικό δράμα ήταν μια σπουδή για την προσωπική ταυτότητα, τις αλλαγές στα σεξουαλικά ήθη και την εδραίωση των καταναλωτικών brands.

Εξίσου πλούσιο σε χαρακτήρες και πολιτική ανάλυση της εποχής του είναι το πολυπαινεμένο «The Americans» για ένα ζευγάρι Σοβιετικών αξιωματικών της KGB που παριστάνουν το ζευγάρι στην Αμερική. Τοποθετημένη στις αρχές των ψυχροπολεμικών ’80s αυτή η κατασκοπική σειρά αποκτά κύκλο με τον κύκλο όλο και περισσότερα επίπεδα όπου το πολιτικό πλαίσιο διασταυρώνεται με το οικογενειακό, όπως θα διαπιστώσετε στην τρίτη σεζόν που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 6/7 στο ελληνικό FOX.

Την ίδια περίοδο διαδραματίζεται και το «Deutschland 83», η πρώτη γερμανική τηλεοπτική παραγωγή που προβάλλεται στις ΗΠΑ, στο Sundance Channel. Με ήρωα έναν νεαρό Ανατολικογερμανό στρατιώτη που τοποθετείται με ψεύτικη ταυτότητα βοηθός ενός Δυτικογερμανού στρατηγού, αυτή η μίνι σειρά ισορροπεί μεταξύ μιας απλοποιημένης προσέγγισης του Ψυχρού Πολέμου και μιας οικογενειακής σαπουνόπερας – σημειώστε ότι το soundtrack με New Order και Nena είναι άπαιχτο.

Άλλα δείγματα ρετρό σειρών είναι το «The Astronaut Wives Club» σε σκηνοθεσία της Lone Scherfig («Μια Κάποια Εκπαίδευση»), όπου το «Desperate Housewives» μετακομίζει στα νοικοκυριά των αστροναυτών του ’60, το «Halt and Catch Fire» για την επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών στις αρχές του ’80 και το «The Hour», το οποίο προβάλλεται τις καθημερινές στην ΕΡΤ1 (20:00) και εισχωρεί στα παρασκήνια μιας ενημερωτικής εκπομπής του BBC στα μέσα του ’50.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

"Η Εκδίκηση της Ξανθιάς" γίνεται σειρά για το Prime Video

Ο ρόλος που καθόρισε την καριέρα της Ριζ Γουίδερσπουν, η Ελ Γουντς επιστρέφει στο λύκειο στο prequel του franchise, "Εlle", με την ηθοποιό σε ρόλο παραγωγού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Οι 4 σειρές που βλέπουμε στο ERTFLIX αυτόν τον μήνα

Η "βιβλιοθήκη" του ελληνικού streamer ανανεώνεται με τέσσερις προσθήκες στην κατηγορία των ξένων σειρών, αλλά και πολλές ταινίες.

To σκοτεινό τρέιλερ του νέου "House of the Dragon" είναι εδώ

Έμα Ντ'άρσι και Ολίβια Κουκ μονομαχούν για το θρόνο στη 2η σεζόν της πρωτότυπης σειράς του ΗΒΟ, η οποία θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.

"Ελλήνων Δρώμενα": Η παράδοση συναντά το παρόν στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3

Η εβδομαδιαία εκπομπή της ΕΡΤ ταξιδεύει, καταγράφει και παρουσιάζει τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων. Αυτά είναι τα "Ελλήνων Δρώμενα".

Nova: Δυο εβδομάδες αφιερωμένες στο Φεστιβάλ Καννών

Η Nova γιορτάζει το 77ο Φεστιβάλ Καννών με καθημερινές ανταποκρίσεις και 8 ταινίες που διεκδίκησαν ή κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα, από το 1960 μέχρι σήμερα.

Το νέο "The Office" είναι γεγονός

Το σύμπαν του αγαπημένου mockumentary με τον Στιβ Καρέλ επεκτείνεται με ένα reboot που στρέφει τις κάμερες σε μια μικρή εφημερίδα της μεσοδυτικής Αμερικής.

Eurovision 2024: Ρεκόρ τηλεθέασης για την ΕΡΤ

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια πολίτες παρακολούθησαν τον τελικό της Eurovision.