Να βλέπουμε εκπομπές μαγειρικής, αλλά να μη φτιάχνουμε τις συνταγές που μας δείχνουν! Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας έρευνας του Food and Brand Lab του Πανεπιστημίου του Cornell, που μπορεί να κάνει κάποιες γυναίκες να καταργήσουν το σημειωματάριο με τις συνταγές από τους διάφορους τηλε-μάγειρες. 501 Αμερικανίδες ηλικίας 20 έως 35 ετών… ζυγίστηκαν και ρωτήθηκαν από πού μαθαίνουν νέες συνταγές.
Τα βασικά ευρήματα είναι ότι όσες φτιάχνουν στην κουζίνα τους συνταγές από εκπομπές μαγειρικής έχουν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος από όσες βλέπουν τις εκπομπές αλλά δεν χρησιμοποιούν τις συνταγές τους, αλλά και από όσες δεν παρακολουθούν αυτές τις εκπομπές ή όσες αντλούν συνταγές από άλλες πηγές, όπως φίλοι, οικογένεια, περιοδικά, εφημερίδες και μαθήματα μαγειρικής. Μια πιθανή ερμηνεία σύμφωνα με ένα μέλος της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα είναι ότι «οι συνταγές στις εκπομπές μαγειρικής δεν είναι πολύ υγιεινές, ενώ μας κάνουν να νομίζουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να απολαμβάνουμε λιγότερο ωφέλιμες τροφές ή μεγάλες μερίδες».
Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στον υψηλό δείκτη μάζας σώματος και την άντληση συνταγών από τα social media – να το έχουμε υπόψη την επόμενη φορά που θα τσεκάρουμε το hashtag #foodporn! Θα είχε ενδιαφέρον μία παρόμοια έρευνα στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα, όπου ωστόσο ακούμε αρκετά συχνά για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Οι εκπομπές μαγειρικής παχαίνουν (;)
Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας (αμερικανικής) έρευνας, πρέπει να σταματήσετε να σημειώνετε τις συνταγές που δείχνουν οι τηλε-σεφ αλλά και να τσεκάρετε το hashtag #foodporn.