Η «Ανατολή» της Καλαμαριάς και της Πυλαίας 18/12/2017

 Μεγαλεπήβολο project ο πολυχώρος ­γαστρονομίας «Aficionados», με επικεφαλής τον βραβευμένο σεφ Δημήτρη Παμπόρη.
Μεγαλεπήβολο project ο πολυχώρος ­γαστρονομίας «Aficionados», με επικεφαλής τον βραβευμένο σεφ Δημήτρη Παμπόρη.

Η Ανατολική Θεσσαλονίκη, από την Καλαμαριά προς την Πυλαία, το Πανόραμα και τον Χορτιάτη, έχει ισχυρές βάσεις ευημερίας και φαίνεται να ανακτά γρήγορα το έδαφος που έχασε από το lifestyle της πόλης τα τελευταία χρόνια. Με τα λόγια μιας δραστήριας under thirty Θεσσαλονικιάς του κέντρου: «Η Καλαμαριά, που παλιά ήταν η ορίτζιναλ πλούσια περιοχή, φαινόταν να τελείωσε το 2009. Τίποτα­ καινούργιο δεν γινόταν από την άποψη της καλής ζωής, να το πω έτσι, της μοντέρνας γαστρονομίας, των μπαρ, της εξόδου γενικότερα. Εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια όμως τα πράγματα ξεκίνησαν και πάλι να κινούνται».

Τελευταία άφιξη και upscale γαστρονομικό­ εγχείρημα που επικυρώνει τα παραπάνω είναι το «The Aficionados» (Ν. Πλαστήρα 105, 2310434290) στην Καλαμαριά, με επικεφαλής τον ταλαντούχο σεφ Δημήτρη Παμπόρη (Χρυσός Σκούφος 2017) κι επενδυτές τους επιχειρηματίες Σπύρο Συμεωνίδη και Μαριαλένα Μηλιαρά, φαν του ευ ζην και της υψηλής γαστρονομίας. Το ολοκαίνουργιο project στεγάζεται στην έπαυλη Αχιλλέα Βαρσαμή, ένα πανέμορφο τριώροφο νεοκλασικό στην Καλαμαριά, και περιλαμβάνει fine dining εστιατόριο περιορισμένων θέσεων, cocktail bar και cigar lounge με 2.000 πούρα από όλο τον κόσμο.

 Η «Μαύρη Θάλασσα» είναι από τα καλύτερα εστιατόρια ψαροφαγίας στην πόλη.
Η «Μαύρη Θάλασσα» είναι από τα καλύτερα εστιατόρια ψαροφαγίας στην πόλη.

Κατά τα λοιπά, κλασική επιλογή παραμένει­ ο «Τάσος» (Φαέθωνος 6, 2310430523) με τα υπέροχα ψάρια του, όπως και η «Μαύρη Θάλασσα» (Ν. Πλαστήρα 3 & Χιλής, 2310932542) με παράδοση ετών στην ψαροφαγία: διαλέγεις το ψάρι από τον πάγκο και μέχρι να σου το φέρουν απολαμβάνεις μια γερή ποικιλία θαλασσινών ορεκτικών: από λευκή ταραμοσαλάτα μέχρι καρπάτσιο μπαρμπουνιού.

 Έργο του Γιώργου Χαντακή και του γιου του (και σεφ) Γιάννη Χαντακή η μεταμοντέρνα ψησταριά «Νέα Διαγώνιος».
Έργο του Γιώργου Χαντακή και του γιου του (και σεφ) Γιάννη Χαντακή η μεταμοντέρνα ψησταριά «Νέα Διαγώνιος».

Η διάσημη κρεατοταβέρνα «Νέα Διαγώνιος­» (Ν. Πλαστήρα 89, Αρετσού, 2310029085) ανακαινίστηκε θριαμβευτικά. Λαμπερή διακόσμηση, λευκά λινά τραπεζομάντιλα, μενού που βασίζεται στο bbq (με σπεσιαλιτέ τα χειροποίητα σουτζουκάκια και το φημισμένο μέχρι κι εκτός Ελλάδας γύρο), ενημερωμένη λίστα κρασιών, μπίρες της ελληνικής μικροζυθοποιίας, ποτά και κοκτέιλ.

 Mοντέρνo μενού με σύγχρονες τεχνικές κι εντυπωσιακή παρουσίαση από τον σεφ Δημήτρη Τασιούλα στο «Thria».
Mοντέρνo μενού με σύγχρονες τεχνικές κι εντυπωσιακή παρουσίαση από τον σεφ Δημήτρη Τασιούλα στο «Thria».

Στο στιλάτο «Thria» με τη μίνιμαλ αισθητική ο σεφ Δημήτρης Τασιούλας και η ομάδα του δημιουργούν μοντέρνες γεύσεις σε μεσογειακή ρότα, με σύγχρονες τεχνικές, έμφαση στην εποχικότητα των υλικών κι εντυπωσιακή παρουσίαση (Μαρίας Κάλλας 1, 2310821120). Εδώ και το «Les Zazous» (Θ. Σοφούλη 118, 2310420600), ένα μπιτάτο και αεράτο all day bar-restaurant με φοβερή θαλασσινή θέα, σύγχρονο μεσογειακο-ελληνικό μενού (και σούσι) που κλαμπίζει το βράδυ.

Διαβάστε το total guide μας

Άρτεμις Τζίτζη atzitzi@athinorama.gr