Οι εθελοντές «ξεναγοί» του «This is my Athens» μας διηγούνται τις εμπειρίες τους 16/02/2017

Οι βιωματικές ξεναγήσεις της Αθήνας

Η πλατφόρμα του This is My Athens παρουσιάζει βιωματικά τις καλύτερες όψεις της πόλης στους επισκέπτες μέσα από τα μάτια δραστήριων εθελοντών. Μάθαμε το πως και το γιατί.

Η μόνιμη επωδός για την Αθήνα της κρίσης και την εικόνα που παρουσιάζουμε στους τουρίστες έρχεται με κάποιο τρόπο να ανατραπεί από μία ομάδα εθελοντών που προσφέρουν free walks σε επισκέπτες μέσω του επίσημου online οδηγού της πόλης "This is Athens". Η community & project manager της κοινότητας των εθελοντών του "This is my Athens", Μαρία Κριτσιλίγκου, βρήκε χρόνο να απαντήσει σε κάποιες από τις ερωτήσεις μας εν μέσω των πολλών δράσεων που τρέχουν αυτή την περίοδο για να μας διαφωτίσει γύρω από αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ωφέλιμη πρωτοβουλία για την πόλη.


Πως προέκυψε η κεντρική ιδέα του "This is my Athens";


- «Το πρόγραμμα This is My Athens ξεκίνησε το 2010 - μια ταραχώδη περίοδο για την πόλη μας - ως ένας τρόπος να μοιραστούμε την αληθινή πλευρά της Αθήνας με τους ξένους, την πόλη που ζουν οι κάτοικοι της Αθήνας. Σαφώς συνέβησαν πολλά ιδιαίτερα γεγονότα εκείνη την περίοδο, αλλά αισθανθήκαμε ότι οφείλουμε να δείξουμε τα καλά που έχει η πόλη και οι άνθρωποι της διώχνοντας την ανασφάλεια απο τους ξένους επισκέπτες μέσα απο εικόνες ομορφιάς και οικειότητας».


Πως εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο η πρωτοβουλία αυτή;


- «Η ιδέα ξεκίνησε ως ένα φωτογραφικό άλμπουμ με εικόνες απο όλους τους Αθηναίους. Ένα μωσαϊκό στιγμών, εμπειριών και εικόνων δημιουργήθηκε με σκοπό να ανατρέψει την κακή εικόνα της πόλης που κυκλοφορεί στα διεθνή μέσα και το καταφέρνει! Το 2011, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων, εξελίσσει αυτή την αθηναϊκή φωτογραφική σύνθεση, ιδρύοντας μια κοινότητα και προσκαλώντας ενεργούς πολίτες να δηλώσουν συμμετοχή και να προσφέρουν αφιλοκερδώς την εμπειρία και τις γνώσεις τους για την δική τους πόλη. Κάπως έτσι ξεκίνησε το πρόγραμμα διστακτικά, όμως το ενδιαφέρον των Αθηναίων ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τρία χρόνια μετά δημιουργήθηκε η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα που προσέφερε σε ξένους επισκέπτες να κλείνουν online τα free walks τους με τους Αθηναίους»!

Και πως έχουν τα πράγματα σήμερα;


- «Το 2016 - μαζί με τον επανασχεδιασμό του επίσημου ψηφιακού τουριστικού οδηγού του δήμου Αθηναίων – www.thisisathens.org επανασχεδιάστηκε και η πλατφόρμα του “This is My Athens”, προσφέροντας μια πιο εξελιγμένη εμπειρία στον επισκέπτη».


Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να σας βρει ένας επισκέπτης της Αθήνας και με ποιο τρόπο έχετε αναπτύξει τα κανάλια επικοινωνίας σας;


- «Ο τρόπος για να μας βρει ένας επισκέπτης της πόλης είναι μέσω του επίσημου τουριστικού οδηγού του δήμου της Αθήνας, του «This is Athens». Σε αυτή την ιστοσελίδα, οι επισκέπτες βρίσκουν όλες τις απαραίτητες και χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζονται πριν, αλλά και κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους στην Αθήνα. Όμως, μέσω των κοινωνικών δικτύων του This is Athens αλλά και μέσω του TripAdvisor υπάρχει μεγάλη διάχυση της πληροφορίας.

Πως θα σκιαγραφούσατε την ομάδα των εθελοντών που ξεναγούν τους επισκέπτες της Αθήνας μέσω του "This is my Athens";


- «Τα μέλη της κοινότητας του This is My Athens, δεν είναι επαγγελματίες ξεναγοί, είναι κάποιοι από εμάς, άνθρωποι, που αγαπούν με πάθος την πόλη τους και τους αρέσει να μοιράζονται – εθελοντικά - τα μυστικά και τις ιστορίες της με τους ξένους επισκέπτες! Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος ηλικιών κι ενδιαφερόντων που καλύπτει η κοινότητά μας, με σκοπό να συνδέεται ο επισκέπτης με ανθρώπους που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, έτσι ώστε η βόλτα τους να είναι όσο πιο ενδιαφέρουσα γίνεται. Το ευτύχημα είναι ότι λαμβάνουμε καθημερινά αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα από εξαιρετικά αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι συνθέτουν με μεγάλη επιτυχία, ένα παζλ διαφορετικών προσωπικοτήτων και ειδικοτήτων με αποτέλεσμα να εμπλουτίζεται διαρκώς η κοινότητα με νέες εμπειρίες, ιστορίες και ανθρώπους! Η αλήθεια είναι πως όλα τα οφείλουμε σε εκείνους που με το πάθος και τις γνώσεις τους γίνονται αφιλοκερδώς οι καλύτεροι πρεσβευτές της πόλης, παρουσιάζοντας την Αθήνα όπως μόνο εκείνοι γνωρίζουν».

Ας δούμε, όμως, από πρώτο χέρι και τις εμπειρίες τριών εκ των εθελοντών του This is My Athens. Ο Ιάσωνας Αμπατζόγλου, η Μαρίνα Τσίκου και η Βίκυ Πηλιχού μας αποκάλυψαν μερικές από τις βόλτες που έχουν κάνει κατά καιρούς σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας τα τελευταία χρόνια.


Ιάσωνας Αμπατζόγλου


Από που μάθατε για την πρωτοβουλία του This is My Athens;


- Περιηγούμενος στον ιστότοπο του Δήμου Αθηναίων το καλοκαίρι του 2015, πάτησα από περιέργεια έναν σύνδεσμο προς την διαδικτυακή πλατφόρμα του "This is Athens", τον επίσημο οδηγό πόλης της πρωτεύουσας (με χρήσιμες πληροφορίες για τον επισκέπτη, προτάσεις για εξόδους και ενημέρωση για πολιτιστικά δρώμενα) και από εκεί κατέληξα στο "This is MY Athens".

Πόσες βόλτες έχετε κάνει μέχρι τώρα και τι εθνικοτήτων τουρίστες έχετε συναντήσει;


- Έχω κάνει περίπου 25 περιπάτους με επισκέπτες από ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Σουηδία, Ρουμανία, Ιταλία και Ινδία. Αν δεν ξεχνώ κάποιους…


Διηγηθείτε μας την αγαπημένη σας ιστορία βόλτας στην Αθήνα.


- Θα ήθελα να αναφέρω έναν που έγινε τον Μάρτιο του 2016 με ένα ζευγάρι επισκεπτών: Λάουρα ονομαζόταν η κοπέλα, η οποία είχε κάνει και την κράτηση για την βόλτα - δυστυχώς δεν έχω συγκρατήσει το όνομα του άντρα. Η βόλτα αυτή είχε μία απρόσμενη, πλην όμορφη κατάληξη! Ξεκινήσαμε από την Πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, περάσαμε από την Πειραιώς, την πλατεία Ομονοίας και τα Εξάρχεια, όπου τους έδειξα ορισμένες ωραίες τοιχογραφίες του γνωστού Έλληνα καλλιτέχνη δρόμου INO (μου είχε αναφέρει η Λάουρα πως τους ενδιέφερε η τέχνη δρόμου) και μετά ανεβήκαμε προς τα Πευκάκια. Τα Πευκάκια είναι μία μάλλον άγνωστη γειτονιά για τους περισσότερους Αθηναίους, η οποία βρίσκεται στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του Λυκαβηττού κι έχει σημαντικά κτήρια, όπως ο εντυπωσιακός Άγιος Νικόλαος Πευκακίων, η υπέροχη Γαλλική Σχολή Αθηνών, το δραστήριο Γαλλικό Ινστιτούτο αλλά και το περίφημο για τον σχεδιασμό του «Σχολείο στα Πευκάκια» του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Στη συνέχεια, μέσω της οδού Αναγνωστοπούλου, περάσαμε στο Κολωνάκι. Ακολούθησε ένα πέρασμα από το Καλλιμάρμαρο, τον Λόφο του Αρδηττού και την ομώνυμη οδό, το οποίο μας έφερε στους αφημένους δυστυχώς στην τύχη τους αρχαιολογικούς χώρους της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Λεωνίδη και του Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς. Η βόλτα μας θα κατέληγε στην «μεγάλη μου ανακάλυψη» την οποία είχα κάνει μια καλοκαιρινή ημέρα του '13, όταν, περπατώντας μόνος μου κοντά στην εκκλησία, στην οποία είχε πρόσφατα παντρευτεί μία συγγενής, βρέθηκα έκπληκτος ενώπιον ενός πραγματικού «μνημείου εγκατάλειψης»: την μαρμάρινη οθωνική γέφυρα του Ιλισσού, με δυσανάγνωστη εγχάρακτη επιγραφή. Είναι μία τρίτοξη γέφυρα του 19ου αιώνα, κρυμμένη αλλά σχεδόν άθικτη κάτω από την πολύβουη συμβολή της οδού Αρδηττού με την Αθανασίου Διάκου, διαγωνίως απέναντι από την αρχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Είχε προηγηθεί μία συζήτηση για τον αφανισθέντα ποταμό των Αθηνών, τον από τα πανάρχαια χρόνια παραπόταμο του Κηφισού, τον κάποτε λατρευόμενο ως θεό, αλλά μέσα στον 20ό αιώνα τρομερά και σταδιακά υποβαθμισθέντα σε βρώμικο αυλάκι διερχόμενο από υπόγειους, δυσώδεις αγωγούς και κατόπιν από έναν ανοιχτό τσιμεντένιο αγωγό, μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου - ένα σύστημα διοχέτευσης ομβρίων που μετέβαλε ακόμη και την φυσική διαδρομή του ποταμού.


Αμέσως μετά, η Λάουρα και ο σύντροφός της πρότειναν να πάμε για ένα ποτό σε ένα πιο ήσυχο σημείο στην Πλάκα και με οδήγησαν σε ένα ωραίο μπαρ που είχαν ανακαλύψει στην οδό Κυδαθηναίων, όπου εντύπωση μου προκάλεσαν οι τοίχοι, καθώς ήταν διακοσμημένοι με εκατοντάδες φιάλες και φιαλίδια διαφόρου χρώματος! Το ωραιότερο όμως της διαδρομής ήταν η κατάληξή της... σε έναν χώρο τέχνης κοντά στην Πλατεία Παλαιάς Αγοράς στην Πλάκα, όπου μπήκαμε από απλή περιέργεια. Περιεργαζόμενοι κάποια έργα προς πώληση, παρατηρήσαμε σε μια γωνιά ένα πιάνο. Μία κυρία, που ήταν ή εργαζόμενη ή ιδιοκτήτρια στον χώρο (δεν κατάλαβα τι από τα δύο), κάθισε και έπαιξε, ενώ εγώ μετά από λίγο πήρα την πρωτοβουλία να ρωτήσω αν μπορώ να παίξω κάτι, έχοντας «προειδοποίησει» πως είμαι αρχάριος! Έπαιξα λοιπόν το «Πες μου μια λέξη» (στίχοι Αλέκου Σακελλάριου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι), το οποίο είχα μάθει με την βοήθεια της δασκάλας μου της Ελίζας στο Μουσικό Τμήμα του Πολυτεχνείου. Αυτήν την μουσική κατάληξη μνημονεύει και η επισκέπτρια σε σχόλιο που άφησε στον ιστότοπο του "This is MY Athens". Λίγες στιγμές αργότερα, βγήκαμε έξω στην ψύχρα της ανοιξιάτικης βραδιάς και αποχαιρετιστήκαμε, προτού εκείνοι κατευθυνθούν προς το Μοναστηράκι...


Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως να ήταν όντως η πιο αγαπημένη μου βόλτα μέχρι στιγμής... αφού τα είχε όλα -εννοώ είχε τόσα στοιχεία της αθηναϊκής πραγματικότητας: τοιχογραφίες του INO, Ομόνοια, Γαλλική Σχολή, Ανάκτορα, πολλά-πολλά αμάξια, μία εγκαταλελειμμένη και σκονισμένη από τη λήθη γέφυρα, ένα σύγχρονο μπαρ με εκατοντάδες μπουκάλια στους τοίχους και στο τέλος, μία γλυκιά και αγαπημένη μελωδία του Χατζιδάκι.


Ποια είναι τα αγαπημένα σας μέρη για βόλτες; Που νομίζετε ότι ειδικεύεστε;


- Μου αρέσουν πολύ οι λόφοι του Φιλοπάππου, του Λυκαβηττού και του Αρδηττού, το Σύνταγμα και οι συνοικία του Ψυρρή, ενώ δεν θα μπορούσα να παραλείψω την Πλάκα. Υπάρχουν και άλλα μέρη όπου πάω για βόλτες, αλλά δεν έχω πάει προς στιγμήν με επισκέπτες, διότι είναι μακριά από το κέντρο.


Που ζείτε και σε ποιες περιοχές σας αρέσει να κινείστε; Πείτε μας λίγα λόγια για αυτές.


- Ζω και μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη. Σχετικά κοντά μου, στο Δέλτα Φαλήρου, ολοκληρώθηκε στον χώρο του παλιού Ιπποδρόμου το νέο, πανέμορφο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Με φίλους βγαίνω συνήθως Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη και στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα Σύνταγμα, Θησείο και Αγία Ειρήνη, όπου ο κόσμος και η ποικιλομορφία του αστικού τοπίου πάντα σου ανανεώνουν το ενδιαφέρον. Γενικά όμως, μου αρέσει να κινούμαι σε πολλά μέρη της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών, και ιδιαίτερα να ανακαλύπτω, κυρίως περπατώντας, νέες περιοχές: σχετικά πρόσφατα πήγα για πρώτη φορά στου Προμπονά (κοντά στα Άνω Πατήσια), στο Μπουρνάζι, στο Παλαιό Ψυχικό, στου Παπάγου και στο κέντρο της Ηλιούπολης. Ανάμεσα στα μέρη που θέλω να επισκεφτώ στο εγγύς μέλλον, είναι η Νέα Φιλαδέλφεια και το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» βορειοδυτικά του κέντρου.

Μαρίνα Τσίκου

Από που μάθατε για την πρωτοβουλία του This is My Athens;


- Με την Αθήνα να βουλιάζει ολοένα και περισσότερο στην κρίση και να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα διεθνών εφημερίδων για τους λάθος πάντα λόγους, το This is My Athens ήταν μια σπάνια αισιόδοξη πρωτοβουλία που συζητιόταν από φίλους μέχρι σελίδες στο ίντερνετ. Σε όσους ενδιαφέρονταν να δείξουν ένα θετικό πρόσωπο της Αθήνας προς τα έξω, δεν ήταν δύσκολο να μαθευτεί.


Πόσες ξεναγήσεις έχετε κάνει μέχρι τώρα και τι εθνικοτήτων τουρίστες έχετε συναντήσει;


- Αμέτρητες. Ταξιδιώτες έχουν έρθει στην πόλη μας από τα πιο μακρινά μέρη του κόσμου: Αυστραλία, Καλιφόρνια, Αργεντινή… θα έλεγα ότι δεν έχω γνωρίσει τουρίστες μόνο από το Βόρειο Πόλο!


Διηγηθείτε μας την αγαπημένη σας ιστορία ξενάγησης από την Αθήνα.


- Δεν ξέρω αν είναι η αγαπημένη, σίγουρα είναι η πιο περιέργως... διασκεδαστική. Τρελοπαρέα γυναικών από το Σαν Φρανσίσκο έχουν έρθει διακοπές στην Ελλάδα. Περπατάμε χαλαρά στα στενά της Πλάκας, ώσπου μπαίνουμε στην αυλίτσα μιας μονοκατοικίας για να κοιτάξουμε καλύτερα μέσα από το γυάλινο δάπεδο που καλύπτει αρχαία ευρήματα. Ένας κυριούλης μας χαζεύει από το μπαλκόνι και κάνει νόημα ότι η πόρτα είναι ανοιχτή, αν θέλουμε να μπούμε μέσα για να βγάλουμε φωτογραφίες από κοντά. Όντως, κατεβαίνουμε τη στενή σκάλα και βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα πετρόκτιστο υπόγειο γεμάτο από αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας και σπάνιες συλλογές. Οι «καλεσμένες» μου, λάτρεις της πολυτέλειας και του ακριβού γούστου, ξετρελαίνονται και σπεύδουν να ανέβουν πάνω για να ευχαριστήσουν τον οικοδεσπότη για την τιμή που τους έκανε. Βγάζουν φωτογραφίες, αγναντεύουν τη μοναδική θέα από το μπαλκόνι και φεύγουν κατευχαριστημένες. Για τις τουρίστριες, ο κύριος ήταν ένας καλόκαρδος και φιλικός ξένος που τους τράταρε κρασί και γλυκό περγαμόντο, στα μάτια ενός ντόπιου διακρινόταν ξεκάθαρα το γνώριμο πρόσωπο ενός διαβόητου Έλληνα εκδότη.


Ποια είναι τα αγαπημένα σας μέρη για ξεναγήσεις; Που νομίζετε ότι ειδικεύεστε;


- Λατρεύω να βλέπω στα μάτια των «ξένων» την έκπληξή τους όταν ανακαλύπτουν τον πλούτο της ελληνικής γαστρονομίας και τα εξαίρετα ελληνικά προϊό́ντα. Μια βόλτα στην «εξωτική» για αυτούς Βαρβάκειο ή σε ιδιαίτερα delicatessen με τη ζεστή και φιλική εξυπηρέτηση είναι κάτι που πάντα τους ξετρελαίνει. Ένα ζευγάρι μου έστειλε μέιλ μετά τη βόλτα μας για να με ευχαριστήσει για ένα παντοπωλείο που τους πρότεινα. Έκατσαν εκεί όλο το απόγευμα, δοκιμάζοντας ελληνικές μπύρες και μιλώντας με τους ιδιοκτήτες. Πέρασαν τόσο καλά που έμελλε να είναι μια από τις καλύτερες στιγμές των διακοπών τους. Οι περισσότεροι δεν θα είχαν καν την ευκαιρία να ανακαλύψουν γωνιές της Αθήνας χωρίς τη βοήθεια ενός ντόπιου, ενώ πολλές φορές ακούω «μα, περάσαμε πριν μόνοι μας από εδώ και δεν παρατηρήσαμε τίποτα!». Η τελευταία επισκέπτρια από το Ισραήλ έγραψε στην πλατφόρμα «ερχόμαστε στην Ελλάδα συχνά και δεν περιμέναμε να δούμε κάτι καινούργιο, ούτε περιμέναμε καμία έκπληξη, δεδομένου μάλιστα ότι οι κουλτούρες μας βρίσκονται πολύ κοντά. Κάναμε τόσο λάθος...»


Που ζείτε και σε ποιες περιοχές σας αρέσει να κινείστε; Πείτε μας λίγα λόγια για αυτές.


- Σίγουρα είμαι παιδί του κέντρου. Περιοχές όπως το Παγκράτι, το Κουκάκι, το Μεταξουργείο έχουν μια ιδιαίτερη αύρα που, ενώ σε πολλούς μπορεί να φαίνονται βρώμικες και εγκαταλελειμμένες γειτονιές, σίγουρα δεν είναι βαρετές και αποστειρωμένες.

Βίκυ Πηλιχού 


Από που μάθατε για την πρωτοβουλία του This is My Athens;


- Το πρόγραμμα αυτό το ανακάλυψε τυχαία η μικρότερη μου αδελφή! Μόλις είχε επιστρέψει απο το erasmus όταν σε μία βόλτα στην Πλάκα είδε το διαφημιστικό banner!


Πόσες ξεναγήσεις έχετε κάνει μέχρι τώρα και τι εθνικοτήτων τουρίστες έχετε συναντήσει;


- Από το 2012 απο την αρχή κιόλας του προγράμματος έως αισίως το 2017 έχω συναντήσει ταξιδιώτες απο πάνω απο 20 χώρες (απο τον μόλις 1 χρονών καταλανό Victor ως την Louise και τον μεσήλικα Weston από τη Νέα Ζηλανδία) και έχω κάνει τις περιηγήσεις σε 3 γλώσσες! (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά)


Ποια είναι τα αγαπημένα σας μέρη για ξεναγήσεις; Που νομίζετε ότι ειδικεύεστε;


- Οι αγαπημένες μου γειτονιές είναι του Ψυρρή και η Πλάκα! Εκεί όπου άγιοι συνυπάρχουν με θεούς, φιλόσοφοι συνομιλούν με αυτοκράτορες, τζαμιά γειτονεύουν με εκκλησίες, σύγχρονα παραμύθια μπλέκονται με αρχαίους μύθους, ποτάμια ξεπηδούν απο πολυσύχναστους δρόμους, μυρωδιές μπαχαρικών σιγοτραγουδούν παραδοσιακές μελωδίες, street artists ''τα λένε'' με κλασσικούς γλύπτες, πάθη που έγιναν βιβλία ή ταινίες! Με λίγα λόγια μια γεύση απο τη μαγική μου Αθήνα


Που ζείτε και σε ποιες περιοχές σας αρέσει να κινείστε; Πείτε μας λίγα λόγια για αυτές.


- Μένω στα βόρεια προάστια αλλά αγαπώ και το κέντρο που προσελκύει την πλειοψηφία των επισκεπτών! Μου αρέσει να μεταμορφώνομαι συχνά σε τουρίστα και να ανακαλύπτω τα μυστικά κάθε περιοχής. Η Αθήνα έχει το μεγάλο ατού οτι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάζει παραστάσεις και κυριολεκτικά απο το βουνό να βρίσκεσαι στην θάλασσα

Μάριος Μπουμπής