Μονοήμερες της Καθαράς Δευτέρας Updated 24/02/2017

3 Ιδέες για Κούλουμα της τελευταίας στιγμής

Κι εκεί που είχατε αποφασίσει πως Απόκριες θα κάνατε στην πόλη, η Καθαρά Δευτέρα σας βρίσκει ορεξάτους για κοντινή βόλτα. Ιδού 3 προτάσεις για να υποδεχθείτε την Σαρακοστή με άλλο αέρα!

Αλευρομουτζουρώματα, Γαλαξίδι

Όποιος έχει βρεθεί Καθαρή Δευτέρα στο Γαλαξίδι και ισχυρίζεται ότι έχει βγει αλώβητος από τα «Αλευρομουτζουρώματα» που μετατρέπουν την πανέμορφη πόλη σε πραγματικό πεδίο μάχης τότε μάλλον ψεύδεται. Είναι τέτοια η ορμή με την οποία εκτοξεύουν αλεύρι και φούμο οι ομάδες που ξεκινούν από τα στενά της πόλης και καταλήγουν στην παραλία που αποκλείεται να γλιτώσετε τα... σκάγια, οπότε φορέστε πρόχειρα ρούχα και αφεθείτε να απολαύσετε ένα από τα πιο πολύχρωμα αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας. Από τις 10 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας θα υπάρχει Νηστίσιμο Παζάρι στην Πλατεία Μάμα στο Λιμάνι, στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει η Παρέλαση των Μεταμφιεσμένων, ενώ από τις 2.30 μ.μ. και μετά θα… ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.

Tip
: Για εξαιρετικές πίτες και μύδια της περιοχής καθόμαστε όπως πάντα στο «Μπάρκο της Μαρίτσας» (2265041059) ή τον «Σκελετόβραχο» (2265041303).

Διαβάστε αναλυτικά τα must-see & do στο Γαλαξίδι καθώς και αξιολογημένες προτάσεις φαγητού και διαμονής από τον Alpha Guide εδώ

Βλάχικος Γάμος, Θήβα

Έθιμο που αναβιώνει από τα μέσα του 19ου αιώνα ο «Βλάχικος Γάμος» στη Θήβα, ταυτίζεται με τον ερχομό της Άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης. Βεβαίως τηρεί και όλες τις διονυσιακές παραδόσεις με γλέντια και χορούς, νταούλια, πίπιζες, άφθονο κρασί και πειράγματα. Οι πρώτες φωτιές θα ανάψουν στην Πλατεία Επαμεινώνδα από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, τριγύρω θα στήνονται χοροί, ενώ λίγο αργότερα στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας τα νηστίσιμα κεράσματα θα δίνουν και θα παίρνουν. Το πραγματικό γλέντι θα ξεκινήσει γύρω στις 2 μ.μ. με τη γαμήλια πομπή των νεονύμφων πάνω σε άμαξα, το ξύρισμα του γαμπρού που ακολουθεί και το αντάμωμα των δύο συμπεθέρων που θα δώσει το σύνθημα για γλέντι μέχρι το ξημέρωμα.

Tip: Τα ουζερί στον κεντρικό πεζόδρομο ενδείκνυνται για χάζι στα δρώμενα και νηστίσιμες νοστιμιές.

Κούλουμα στη Στεμνίτσα

Αν και ιδανικά θα πρέπει να έρθετε από την Κυριακή το απόγευμα για να πιείτε τσουκαλόκαυτο (βραστό κρασί με πιπέρι και ζάχαρη) στη Στεμνίτσα και να πάρετε μια γερή γεύση των αποκριάτικων δρώμενων στην ευρύτερη περιοχή (Δημητσάνα, Λαγκάδια, Τρόπαια), η πανέμορφη πλατεία της Στεμνίτσας θα είναι και την Καθαρά Δευτέρα εξίσου ζωντανή. Ζεστή φασολάδα, λαγάνα και σπιτικά νηστίσιμα γλυκά θα περιμένουν τους επισκέπτες, αλλά δεν λέμε ποτέ όχι και σε ένα πέρασμα από το παραδοσιακό καφενείο και τα υπόλοιπα ουζερί της πλατείας.

Tip:
Αναζητήστε το Αεράκι, απ’ όπου απολαμβάνετε υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο και στα βουνά της Ζακύνθου.

Διαβάστε αναλυτικά τα must-see & do στη Στεμνίτσα καθώς και αξιολογημένες προτάσεις φαγητού και διαμονής από τον Alpha Guide εδώ

Βαλσάμης Δουκάκης vdoukakis@athinorama.gr