«Oe Eatery»: ένα εστιατόριο της Μυτιλήνης που δεν σερβίρει σαρδέλες!

18/09/2014
«Oe Eatery»: ένα εστιατόριο της Μυτιλήνης που δεν σερβίρει σαρδέλες!

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: δεν έχω τίποτα εναντίον του ευγενούς εδέσματος της Μυτιλήνης. Κάθε άλλο. Στο τελευταίο μου ταξίδι στο νησί τίμησα τις σαρδέλες σε κάθε τους μορφή και λάτρεψα τις παπαλίνες, που ψαρεύονται πρωί πρωί, μπαίνουν απευθείας στο αλάτι και καταναλώνονται ελάχιστες ώρες αργότερα με το πρώτο ουζάκι της ημέρας – μία πραγματική έκρηξη ιωδίου στο στόμα, που κάνει κάθε λογής sushi να μοιάζει απλώς… well done! Αναζητούσα όμως και το κάτι διαφορετικό, το οποίο τελικά με περίμενε πάνω στην παραλιακή περαντζάδα της Πέτρας. Το «Oe Eatery» καταλαμβάνει με το δικό του τρόπο τον χώρο ανάμεσα σε ένα ζαχαροπλαστείο και ένα σουβλατζίδικο: παράταιρα παλιά τραπέζια, μεταξύ των οποίων ένα που επέχει θέση μοναστηριακού φτιαγμένο από μια πόρτα με το χερούλι της (!), αταίριαστες καρέκλες, από μπαμπουδένιες μέχρι λευκές λακαρισμένες, και κηροπήγια τυλιγμένα σε χοντρά δάκρυα από κεριά που στάζουν, φτιάχνουν ατμόσφαιρα που διαφέρει από τα υπόλοιπα μαγαζιά. Ιδιοκτήτες ο Soren και η Lea από τη Δανία που ήρθαν για διακοπές στη Μυτιλήνη το 2012 και την ερωτεύτηκαν τόσο ώστε να παραιτηθούν σχεδόν εν μια νυκτί  από τις δουλειές τους και να χτίσουν μια καινούργια ζωή εδώ, ακολουθώντας την καρδιά και το όνειρό τους.
Το μαγαζί το άνοιξαν πέρυσι το καλοκαίρι. Ο Soren φροντίζει για το σέρβις, το κρασί που αγαπά ιδιαίτερα και για τις προμήθειες (τα λαχανικά είναι αποκλειστικά βιολογικά από ένα κτήμα στη γειτονική Εφταλού), ενώ η Lea ξεδιπλώνει στην κουζίνα όλη της την αγάπη για τη μαγειρική, στην οποία, σημειωτέον, δεν υπάρχει ούτε κατάψυξη ούτε φούρνος μικροκυμάτων. Ούτε και κατάλογος υπάρχει αλλά μόνο πιάτα ημέρας, ανάλογα με το τι θα βρουν στην αγορά και την έμπνευση της Lea. Ο κανόνας είναι πως θα βρείτε κάποιες μπρουσκέτες για ξεκίνημα (στη δική μου περίπτωση ο συνδυασμός σαλαμιού και baby σύκου ήταν απογειωτικός), γύρω στα 5 κυρίως πιάτα (μεταξύ των οποίων κάποιο με κρέας, κάποιο με ψάρι και κάποιο vegetarian) και 3-4 γλυκά, όλα πολύ καλοφτιαγμένα και τα περισσότερα με επιρροές από τη δανέζικη κουζίνα. Οι Δευτέρες είναι ημέρες αφιερωμένες στο rib eye, ενώ τα Σάββατα τα κοτόπουλα βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο στις 7.30 μ.μ. και το μαγαζί κλείνει νωρίτερα. Και οι δύο μου επισημαίνουν πως θέλουν να αισθάνονται σαν να περιποιούνται καλεσμένους στο σπίτι τους, γι’αυτό και έξω δεν έχουν περισσότερα από 10 τραπέζια, ενώ ο μικρός εσωτερικός χώρος με την ανοιχτή κουζίνα και τον vintage πολυέλαιο δεν χωρά παραπάνω από 6. Θα τους βρείτε εκεί κάθε βράδυ, εκτός Κυριακής, μέχρι το Νοέμβριο που θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους για τις γιορτές ή αλλιώς με την καινούργια σεζόν.
«Oe Eatery», Πλατεία Πέτρας, 2253029900

Βαλσάμης Δουκάκης vdoukakis@athinorama.gr

Άλλα νέα