Focus

«Το παιχνίδι του δολοφόνου» και ο μυστήριος κ. Μαρής

Από -

 Ο Γιάννης Μαρής, το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Τσιριμώκος
Ο Γιάννης Μαρής, το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Τσιριμώκος

Πρεμιέρα την Παρασκευή (6/10) για το αχτύπητο δίδυμο Θ. Παπαθανασίου-Μ. Ρέππα, που αυτή τη φορά υπόσχονται να μας ταξιδέψουν μ’ ένα διαφορετικού περιεχομένου έργο, από αυτά που μας έχουν συνηθίσει. «Το παιχνίδι του Δολοφόνου», όπως μαρτυρά και ο τίτλος του είναι ένα αστυνομικό θέατρο, όπου σε ένα κλίμα φόβου, αγωνίας και παγιδευμένου ερωτισμού βυθισμένο στην ομίχλη του μυστηρίου συμβαίνει ένας φόνος. Ποιος είναι ο ένοχος;

Ο τόπος της ιστορίας είναι μια έπαυλη στην Κηφισιά, όπου τον Απρίλιο του 1959, ο εφοπλιστής Παύλος Μαυρίδης βρίσκεται νεκρός. Στη σκηνή εφτά πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος. Εφτά ύποπτοι με σημαντικά κίνητρα αλλά και ατράνταχτα άλλοθι, που θα υποδυθούν οι: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Σύλβια Δελικούρα, Τόνυ Δημητρίου, Μάνος Ιωάννου, Δημήτρης Κυρατσούδης, Μιχάλης Μαρίνος, Ελισάβετ Μουτάφη και Ευαγγελία Συριοπούλου.


 Άδηλα λόγια, ανατροπές και ένα θανάσιμο αίνιγμα που καλείται να λύσει ο αστυνόμος Στεφανίδης.Οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας γράφουν το πρώτο τους αστυνομικό έργο αποτίνοντας φόρο τιμής στην «παγκόσμια» Άγκαθα Κρίστι και τον «δικό μας» Γιάννη Μαρή.

Μ’ αφορμή την πρεμιέρα του θεατρικού έργου κάνουμε μια μικρή αναδρομή σε κάποια από τα πιο σημαντικά έργα του Γιάννη Μαρή που είδαμε στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη και μας σύστησαν το αστυνομικό μυθιστόρημα, την noir ατμόσφαιρα και φυσικά τον θρυλικό χαρακτήρα Γεώργιο Μπέκα, έναν ήρωα εφάμιλλο του διάσημου επιθεωρητή  Μεγκρέ, που ο Μαρής χάρισε στην ελληνική λογοτεχνία. Για πολλούς ο Γιάννης Τσιριμώκος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, το οποίο άλλαξε για να μη συνδέεται με τον ξάδερφό του Ηλία Τσιριμώκο, που διετέλεσε για ένα μικρό χρονικό διάστημα πρωθυπουργός το 1965, θεωρείται ο θεμελιωτής της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Ο Μάρης εργαζόταν ο δημοσιογράφος και παράλληλα από το 1953, ξεκίνησε πρώτος στην Ελλάδα να ασχολείται με το αστυνομικό μυθιστόρημα.

Ο Γιώργος Μαρής, οι ταινίες και η τηλεοπτική σειρά του Alpha

 Φωτογραφία από την ταινία
Φωτογραφία από την ταινία "Έγκλημα στα παρασκήνια"

Η αρχή γίνεται με το περίφημο Έγκλημα στο Κολωνάκι στο περιοδικό «Οικογένεια». Στη συνέχεια, το 1954 δημοσίευσε στην Απογευματινή το Έγκλημα στα παρασκήνια.

Το 1979 ο Σέρτζιο Μπεργκοντζέλι γίνεται ο πρώτος σκηνοθέτης που παρουσιάζει σενάριο του Μάρη στη μεγάλη οθόνη, ο λόγος για το «Χαμόγελο της Πυθίας» μια αστυνομική κωμωδία με τον Λάκη Κομνηνό, Βασίλης Διαμαντόπουλος , Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Κοτανίδης κ.α. Θα ακολουθήσουν άλλες ταινίες μέχρι το 1958 που ο Ντίνος Δημόπουλος σκηνοθετεί το σενάριο του «Ο άνθρωπος του τραίνου» με την Άννα Συνοδινού, τον Γιώργο Παππά, τη Μάρω Κοντού, τη Ζωρζ Σαρρή κ.α
Το 1960 ο Ντίνος Κατσουρίδης σκηνοθέτησε για τη μεγάλη οθόνη το «Έγκλημα στα παρασκήνια» με πρωταγωνιστές τους Τίτο Βανδή, Αλέκο Αλεξανδράκη, Μάρω Κοντού και Αλίκη Γεωργούλη. Μια ταινία στα πρότυπα του φιλμ νουάρ, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βραβεύθηκε με το βραβείο φωτογραφίας (Kαρύδης -Φουκς) και το βραβείο β' γυναικείου ρόλου (Zωρζ Σαρρή).
Τρία χρόνια αργότερα, ο Γιάννης Δαλιανίδης σκηνοθετεί το σενάριο του «Χωρίς ταυτότητα» με πρωταγωνιστές τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τη Ζωή Λάσκαρη και τη Μαίρη Χρονοπούλου.

 Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης ήταν ο αστυνόμος Μπέκας στη σειρά
Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης ήταν ο αστυνόμος Μπέκας στη σειρά

Η νεότερη γενιά, γνώρισε τηλεοπτικά τα βιβλία του Γιώργου Μαρή μέσα από τη σειρά του Alpha «Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», όπου ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης υποδύθηκε με εξαιρετική επιτυχία τον διοικητή του Γ΄ παραρτήματος Ασφαλείας Αθηνών που τότε έδρευε στην οδό Βαλαωρίτου. Ο Μπέκας δεν λύνει απλώς γρίφους σχετικούς με ένα έγκλημα αλλά επιχειρεί να διεισδύσει στην ψυχοσύνθεση των ηρώων. Πρόκειται για έναν προικισμένο αστυνομικό, εντελώς διαφορετικό από τους συναδέλφους του. Κάτι ανάλογο είναι και ο αστυνόμος Στεφανίδης, που καλείται να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας στη παράσταση «Το παιχνίδι του δολοφόνου», όπου τόπος του εγκλήματος είναι μια βίλα στη Κηφισιά, όπως και στα μυθιστορήματα έτσι και εδώ ο τόπος του εγκλήματος είναι τα Β. προάστια και οι ήρωες εφοπλιστές, βιομήχανοι και καλλιτέχνες.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα * e-mail
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης