Μπορεί να πεθάνει κάποιος από έρωτα; Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης δίνει την απάντηση

Μετά την «Ωραία του Πέραν» μια ακόμα ερωτική ιστορία ήρθε να μας συνταράξει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αγαρτζίδης εξολομογείται στο «α» με αφορμή τη «Βοσκοπούλα»

Μπορεί να πεθάνει κάποιος από έρωτα; Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης δίνει την απάντηση

Μετά την «Ωραία του Πέραν» μια ακόμα ερωτική ιστορία ήρθε να μας συνταράξει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αγαρτζίδης εξολομογείται στο «α» με αφορμή την «Βοσκοπούλα»

Μπορεί να πεθάνει κάποιος από έρωτα; Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης δίνει την απάντηση - εικόνα 1
Δημήτρης Αγαρτζίδης

Όταν πρωτοπαρουσίασες τη «Βοσκοπούλα» με την ομάδα Elephas tiliensis αναφέρθηκες σε μια αληθινή ιστορία αγάπης και άφησες να εννοηθεί πως με ένα τρόπο επηρέασε την απόφαση σου να συν σκηνοθετήσεις με τη Δέσποινα Αναστάσογλου το ποιμενικό ειδύλλιο που γράφτηκε στην Κρήτη του 16ου αιώνα. Ποια είναι αυτή η ιστορία;
Η απώλεια του πατέρα μου και με μια χιονοστιβάδα που ακολούθησε μετακίνησαν κομμάτια μέσα μου, άρχισα να θυμάμαι πράγματα τα οποία τα είχα ξεχάσει κι ένιωσα την ανάγκη για κάτι καθαρκτικό. Θέλησα να πάω σε κάτι που μιλά για την αγάπη, για το πως μπορούμε να αφεθούμε στη χαρά χωρίς να φιλτράρουμε τα πράγματα. Το έργο μιλά για το πως μπορούμε να κρατάμε ζωντανά πράγματα μέσα μας όταν υπάρχει αγάπη και η αληθινή ιστορία ενός άντρας που γνώρισα στο χωριού μου, το Αμπελοχώρι Καλαμπάκας μου έδειξε πόσο δυνατό και αισιόδοξο είναι αυτό που ονομάζεται μνήμη. Αυτός ο άντρας, προκειμένου να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον της κατάκοιτης γυναίκας του για ζωή δημιούργησε ένα κύκλωμα βιντεοσκόπησης και ζωντανής αναμετάδοσης από την πλατεία του χωριού προς το σπίτι. Έτσι, εκείνη είχε τη δυνατότητα να «βρίσκεται» σε όλα τα πανηγύρια, τους επιταφίους, στη ζωή του χωριού. Κι όταν η γυναίκα του πέθανε εκείνος συνέχισε να της κάνει παρέα. Κάθε μέρα καθόταν σε μια πολυθρόνα δίπλα στο μνήμα της και της τραγουδούσε. Είναι καταπληκτικό πως εγγράφονται τα πράγματα μέσα μας. Στην παράσταση μας κι ο Γιώργος τραγουδά στην αγαπημένη του όταν επιστρέφει...
Έχετε παρέμβει στο κείμενο;
Επεξεργαστήκαμε το κείμενο μαζί με τη Δέσποινα Αναστάσογλου χωρίς να αλλάξουμε τίποτα, θέλαμε να ακολουθήσουμε τον στίχο και το νόημα. Το μεγαλύτερο στοίχημα ήταν η μετατροπή από ποίημα σε παράσταση. Είναι πολύ ωραίο κείμενο με πολλά ιδιωματικά στοιχεία, τετράστιχα και ωραίο ρυθμό. Οποιαδήποτε επέμβαση θα έμοιαζε με εξυπνάδα. Εμείς, αφεθήκαμε στα αισθήματα, το απολαύσαμε και ελπίζουμε το ίδιο να συμβαίνει και με το κοινό που την παρακολουθεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Μπορεί να πεθάνει κάποιος από έρωτα; Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης δίνει την απάντηση - εικόνα 2
Γιώργος Παπανδρέου, Πηνελόπη Τσιλίκα

Σκέφτεσαι να ξαναπαίξεις ή σε έχει κερδίσει ολοκληρωτικά η σκηνοθεσία;
Θα παίξω στην «Κυρά της θάλασσας» που θα κάνει πρεμιέρα, μετά το Πάσχα, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και ουσιαστικό μιλάει γι' αυτό που μιλά και η «Βοσκοπούλα», αλλά με άλλο τρόπο. Στην «Κυρά της θάλασσας » τα πρόσωπα του έργου ονειρεύονται τη θάλασσα αλλά δεν εκφράζονται. Τα δυο έργα με ένα τρόπο έχουν τον ίδιο πυρήνα.
Σε γοητεύει το μέγεθος των αισθημάτων και ο τρόπος που εκφραζόταν σε παλιότερες εποχές;
Οι άνθρωποι παλιότερα είχαν μεγαλύτερη επαφή μιλούσαν διαφορετικά και αυτό τους βοηθούσε να αποδεχτούν πως στη ζωή μπορούν να υπάρχουν όλα. Εμείς, πρέπει να ζούμε μέσα σε μία κοινωνική σύμβαση. Δεν μπορούμε να νιώσουμε πραγματικά ελεύθεροι να βρούμε συναισθήματα αληθινά και να αποδεχτούμε ότι έχουμε δικαίωμα να είμαστε χαρούμενοι ή στεναχωρημένοι. Στη «Βοσκοπούλα», ένας άνδρας και μια γυναίκα αφήνονται να αισθανθούν, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό σε μια κλειστή κοινωνία της Κρήτης του 16ου αιώνα. Βιώνουν έντονα συναισθήματα χωρίς δεύτερες σκέψεις και θέτουν το ερώτημα: ‘μπορεί να πεθάνει κάποιος από έρωτα;’. Η απάντηση δίνεται με απόλυτο τρόπο χωρίς εγωισμούς. Θα θέλαμε η παράσταση να μας βγάλει από το ενοχικό σύμπαν που ζούμε και δε μας δίνει την ευκαιρία να ζήσουμε τα απλά, τα όμορφα πράγματα. Θα ήθελα ο θεατής να αφεθεί για να αισθανθεί και να μπορέσει να ησυχάσει.

Περισσότερες πληροφορίες

Η βοσκοπούλα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Εμπνευσμένο από κρητικό ποιμενικό ειδύλλιο του 16ου αιώνα αλλά και από μια αληθινή ιστορία του σήμερα, αποκλύπτει τη δύναμη και την απολυτότητα της αγάπης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.