Κριτική

Και τώρα οι δυο μας

Από -

Την αποδόμηση μιας σχέσης αλλά κι ενός κοινωνικοπολιτικού συστήματος παρουσιάζει δεξιοτεχνικά ο Γκέλμαν, στήνοντας ένα σκηνικό μπρα ντε φερ, στο οποίο κερδίζει­ τις εντυπώσεις ο Πέτρος ­Φιλιππίδης.

Το λευκό κυριαρχεί στο υπνοδωμάτιο του Αντρέι (Πέτρος Φιλιππίδης) και της Νατάσα (Λυδία Κονιόρδου), όπου εκτυλίσσεται η δράση. μόνο μερικά μαύρα διακοσμητικά στοιχεία σπάνε τη μονοτονία. Το σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά μοιάζει ιδανικά ουδέτερο, ένα τερέν για τη «μάχη» που πρόκειται να ακολουθήσει. Ο Ρώσος δραματουργός έχει πει για το «Και τώρα οι δυο μας»: «Με το έργο μου φέρνω στην επιφάνεια το μόνιμο πρόβλημα στις σχέσεις γονιών και παιδιών αλλά και μέσα στο ίδιο το ζευγάρι». Είναι, λοιπόν, ένα έργο για δύο εγωιστές γονείς με θύμα το παιδί τους; Ένα εργατικό ατύχημα που συνέβη στον γιο τους Αλεξέι κάτω από την επίβλεψη του αριβίστα τεχνοκράτη πατέρα του γίνεται η αφορμή να βγουν στην επιφάνεια τα μυστικά, τα πρόχειρα επουλωμένα τραύματα, οι ενοχές, η ανταγωνιστική τους σχέση αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μεταλλάσσει τον άνθρωπο το κυνήγι του χρήματος και της κοινωνικής καταξίωσης, αφαιρώντας του τη συνείδηση και την ηθική. Κανένα από τα χιλιάδες ευρώ που ξεχύνονται μέσα από τη βαλίτσα του Αντρέι δεν μπορεί να ξαναφέρει την ευτυχία στην οικογένειά του.

Στην παράσταση του Γιώργου Κιμούλη τα πάντα δηλώνονται αδρά και καθαρά, ενώ υπογραμμίζεται χωρίς εξυπνακίστικα κόλπα η τραγική διάσταση του έργου των ’80s, το οποίο αποδεικνύεται αλώβητο­ στο χρόνο. Η παρουσία της Λυδίας Κονιόρδου είναι επιβλητική, αλλά τις περισσότερες στιγμές η ερμηνεία της δεν προωθεί την κλιμακούμενη συγκίνηση. Μοιάζει να μην έχει βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο μελοδραματισμό και στην ψυχική κατάρρευση. Αντίθετα, ο Πέτρος Φιλιπίδης πετυχαίνει μια απίστευτη ψυχολογική εμβάθυνση, είναι απόλυτα έγκυρος, απόλυτα θεατρικός και απόλυτα ανθρώπινος.

ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΟΥΡΗ Πλ. Καρύτση, 2103310936. Διάρκεια 120΄.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης