Κριτική

Άμλετ o Β΄

Από -

Μια χοντροκομμένη φάρσα ή μήπως μια παρωδία του σαιξπηρικού «Άμλετ»; Το έργο του Μπόμπρικ είναι και τα δύο και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ξεσηκώνει την πλατεία με τη σκηνοθεσία του, πριμοδοτώντας έτσι το στοιχείο της διάδρασης.

Υπάρχει μια βασική προϋπόθεση για να δείτε αυτήν την παράσταση: πρέπει να γνωρίζετε καλά την υπόθεση, διότι αλλιώς θα παραξενευτείτε –και ίσως εκνευριστείτε– με τα τερτίπια του αφελούς και φοβητσιάρη Άμλετ, με την εικόνα της Οφηλίας που στρίβει τσιγαράκια αντί να σκαρώνει ερωτικά στιχάκια, με την αιμομίκτρια Γερτρούδη, τον τσαχπίνη Λαέρτη, που το πρώτο πράγμα το οποίο κοιτάζει σε μια γυναίκα και –κυρίως– σε έναν άντρα είναι τα δάχτυλα (δικαιολογημένα, αφού φεύγει για τη Γαλλία για να σπουδάσει μανικιούρ­!), ή με τον Κλαύδιο που ψάχνει να βρει τι σημαίνει βασιλιάς φορώντας το στέμμα...

Ο Μπόμπρικ περιγράφει την καθημερινότητα στο παλάτι του σαιξπηρικού «Άμλετ», επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την πλήρη αποδόμηση των ηρώων. Το έργο του είναι ευρηματικό ως ιδέα, καθώς δημιουργεί μια τοιχογραφία αντιηρώων, όσο και άνισο ως κείμενο. Ο Βρετανός συγγραφέας δεν το έγραψε μόνο για να μας κάνει να γελάσουμε, αλλά και για να σαρκάσει τον μικροαστικό καθωσπρεπισμό και την κοινωνική υποκρισία. Αυτός ο στόχος χάνεται μεν στη σκηνοθεσία του Βλαδίμηρου Κυριακίδη, επιτυγχάνεται όμως κάτι άλλο… Το γέλιο. Έχει ρίξει όλο το βάρος στην ανάδειξη των σουρεαλιστικών στοιχείων του έργου μέσα από άφθονα γκαγκ και κωμικά ενσταντανέ.

Ο ίδιος στον ρόλο του Άμλετ Β΄ αποδεικνύει για άλλη μία φορά το αναμφισβήτητο­ κωμικό γκελ και την επικοινωνιακή­ ικανότητά του. Και τι δεν κάνει: τρέχει, πέφτει, κατεβάζει τα βρακιά του... Απογειώνει την παρωδία με κάθε τρόπο και οι θεατές τον αποθεώνουν. Άξιοι οι συμπρωταγωνιστές του: Γιώργος Κωνσταντίνου (Κλαύδιος), Χριστίνα Τσάφου (Γερτρούδη), Βάσω Γουλιελμάκη (Οφηλία), Γιώργος Χατζής (Πολώνιος), Πάνος Σταθακόπουλος (Λαέρτης), Κωνσταντίνος Κυριακού (Οράτιος­), Χρήστος Γιάνναρης (Γκίλντενστερν) και Γιάννης Ζαράγκαλης (Ρόζεν­γκραντς) ισορροπούν αρκετά επιδέξια ανάμεσα στο γκροτέσκο και στην καρικατούρα.

ZINA Λεωφ. Αλεξάνδρας 74, 2106424414. Διάρκεια 120΄.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης