Focus

6 λόγοι για να δούμε την «Κάρμεν» του Γκάδες

Από -

Στις 10/10 η Compania Antonio Gades επιστρέφει στο Ηρώδειο με την «Κάρμεν», αναβιώνοντας τη θρυλική αυθεντική χορογραφία σε μια παράσταση-ύμνος στη γυναίκα.

1. Ο μύθος Η Κάρμεν είναι όμορφη, παθιασμένη, ερωτεύσιμη­ και παραδομένη στις παρορμήσεις της. Η αντισυμβατική ηρωίδα της νουβέλας του Προσπέρ Μεριμέ (1845) ενέπνευσε πάμπολλους καλλιτέχνες από το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, το χορό και δημιούργησε το μύθο της ατίθασης τσιγγάνας που έδωσε γυναικείο πρόσωπο στην ελευθερία.

2. Η τέχνη του φλαμένκο Μπορεί μέσα από τις πολλές του εκφάνσεις το φλαμένκο να εκφράζει κάτι διαφορετικό κάθε φορά, υπάρχει όμως ένα κοινό αίσθημα που ενώνει τους δημιουργούς του – και αυτό είναι το πάθος με το οποίο οι cantaores (τραγουδιστές) και οι χορευτές, με μόνα όργανα την κιθάρα, τις παλάμες και το χτύπημα των ποδιών τους, δίνουν εκρηκτική διέξοδο στον εσωτερικό τους κόσμο. Το φλαμένκο αποτελεί μια ολοκληρωμένη, αυθεντική κουλτούρα, που ξεκινώντας ως λαϊκή έκφραση έφτασε να συγκινεί τους πάντες.

3. Η συνάντηση δύο κορυφαίων Η μουσικοχορευτική «Κάρμεν» είναι δημιούργημα δύο σπουδαίων μορφών της ισπανικής τέχνης, του χορευτή και χορογράφου Αντόνιο Γκάδες και του σκηνοθέτη Κάρλος Σάουρα. Η χοροθεατρική εκδοχή της πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1983, λίγο μετά την κυκλοφορία της ομώνυμης ταινίας των Γκάδες και Σάουρα που σάρωσε τα βραβεία στα διεθνή φεστιβάλ, κι έκανε τους Γάλλους κριτικούς να αναφωνήσουν: «Ο Μεριμέ έφερε την Κάρμεν στη Γαλλία, αλλά ο Γκάδες και ο Σάουρα την ξαναγύρισαν στην Ισπανία».

4. Η περίπτωση Γκάδες Η λάμψη του θάμπωνε τη σκηνή και ο χορός του σαγήνευε τις αισθήσεις. Με ελάχιστα μέσα έφτιαχνε παραστάσεις-αριστουργήματα, γεμάτες συναίσθημα και αειθαλή φρεσκάδα. Ήταν ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ballet Nacional de Espana μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1978 κι ένας από τους σπουδαιότερους Ισπανούς χορευτές του 20ού αιώνα. Αν ο «­Ματωμένος γάμος» που δημιούργησε το 1981 περικλείει όλες τις εμπειρίες και την αγάπη που έχει βιώσει στη ζωή του, η «Carmen» αντικατοπτρίζει το θαυμασμό του για τη γυναίκα.

5. Οι πρωταγωνιστές Δεν είναι η πρώτη φορά που παίζεται η παράσταση στην Αθήνα, αυτήν τη φορά όμως θα δούμε την αναβίωση της αυθεντικής χορογραφίας από τη Στέλλα Αρούζο με την Compania Antonio Gades. Πρωταγωνιστούν η Εσμεράλδα Μανζανάς στον ρόλο της Κάρμεν, ο Χοσέ Ουέρτας ως Δον Χοσέ, ο Χάιρο Ροντρίγκεζ ως Ταυρομάχος και ο Μιγκέλ Ανχέλ Ρόχας ως Σύζυγος.

6. Η μουσικοχορευτική παράσταση προκάλεσε αίσθηση πλάθοντας έναν ανυπέρβλητο χαρακτήρα-μύθος, που έγινε συνώνυμο της ισπανικής ψυχής. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η ηρωίδα αποτέλεσε τομή, καθώς μέσα σε ένα λιτό σκηνικό αναβιώνουν η παράδοση και το πάθος του φλαµένκο, απογυμνωμένο από τα στολίδια και τα διακοσμητικά στοιχεία που του είχε φορτώσει κυρίως το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης