3 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη Σάσα Βαλτς

Χωρίς σοφίσματα και πειραματική επιδεικτικότητα, η Βερολινέζα χορογράφος Σάσα Βαλτς, που έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής για δύο μόνο εμφανίσεις, ξέρει πώς να δημιουργεί παραστάσεις με απίστευτη εκφραστική δύναμη.

3 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη Σάσα Βαλτς

Χωρίς σοφίσματα και πειραματική επιδεικτικότητα, η Βερολινέζα χορογράφος Σάσα Βαλτς, που έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής για δύο μόνο εμφανίσεις την επόμενη εβδομάδα, ξέρει πώς να δημιουργεί παραστάσεις με απίστευτη εκφραστική δύναμη.

3 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη Σάσα Βαλτς - εικόνα 1

Μπήκε δυναμικά στη χορευτική σκηνή το 1993 με την ομάδα της Sasha Waltz & Guests. Βέβαια, το ευρύ κοινό τη γνώρισε, την ξεχώρισε και την έχρισε διάδοχο, κατά κάποιον τρόπο, της Πίνα Μπάους, το 2000, όταν δημιούργησε μαζί με τον Τόμας Οστερμάγερ το θρυλικό βερολινέζικο θέατρο Σαουμπίνε. Από το 2005 η ομάδα της έγινε και πάλι ανεξάρτητο σχήμα.

Τα περισσότερα έργα της είναι μεγάλης κλίμακας και τα σώματα των χορευτών είναι σαν γλυπτά σε κίνηση. Το αισθητικό αποτέλεσμα, σοφά μελετημένο, προκύπτει κάθε φορά από τη συνεργασία της με διακεκριμένους καλλιτέχνες, ενδυματολόγους, συνθέτες και φωτιστές. Τρεις από τις εμβληματικές χορογραφίες της είναι οι: «Korper» στη Σαουμπίνε (2000), «Διδώ και Αινείας» στο Staatsoper Unter den Linden (2005) και «Dialogue 09» στο Neues Museum (2009).

Στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιάσει (23, 24/3) το «Κreatur», που έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο το περασμένο καλοκαίρι. Με βασικούς άξονες το χορό, τα κοστούμια της σχεδιάστριας-εικαστικού Iris Van Herpen και τους φωτισμούς του κορυφαίου Urs Schönebaum, η Βαλτς δημιουργεί, μέσα από τα σώματα δεκατεσσάρων χορευτών, ένα έργο που γίνεται ένα με τη μουσική του Soundwalk Collective, του διεθνούς μουσικο-καλλιτεχνικού τρίο που ιδρύθηκε από τον Αμερικανικό καλλιτέχνη Stephan Crasneanscki. Πρόκειται για ηχογραφήσεις από το εσωτερικό διαφόρων τοποθεσιών όπως εργοστασίων αλλά και σημαντικών κτιρίων που πλέον έχουν μία διαφορετική χρήση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τέκνο κλαμπ Berghain στο Βερολίνο που φιλοξενείται σε ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στο Φρίντιρχσαϊν και το μουσείο Berlin-Hohenschönhausen Memorial που φιλοξενείται στα κτήρια των πολιτικών φυλακών της Στάζι, των υπηρεσιών Ασφαλείας της Ανατολικής Γερμανίας. Αυτά τα κτίρια ορόσημα του 20ου αιώνα αντικατοπτρίζουν την εξουσία, τον έλεγχο και τη μαζική παραγωγή ενώ παράλληλα σηματοδοτούν και την ριζική αλλαγή του κοινωνικού και ηχητικού τοπίου που μας περιβάλλει.

Προπώληση: www.megaron.gr, 2107282333.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.