4 πρεμιέρες που αξίζουν την προσοχή σας

Ολοκαίνουργιες παραγωγές στρέφουν την προσοχή μας στην ελληνική αλλά και την ξένη δραματουργία ένα μήνα πριν το τέλος της θεατρικής σεζόν

4 πρεμιέρες που αξίζουν την προσοχή σας

Ολοκαίνουργιες παραγωγές στρέφουν την προσοχή μας στην ελληνική αλλά και την ξένη δραματουργία ένα μήνα πριν το τέλος της θεατρικής σεζόν.

«Βασιλιάς Ιωάννης»

4 πρεμιέρες που αξίζουν την προσοχή σας - εικόνα 1

Η δράση του ιστορικού δράματος τοποθετείται στα τέλη του 12ου αιώνα, όταν ο Ιωάννης ο Ακτήμονα κατέλαβε το θρόνο της Αγγλίας ξεσηκώνοντας αντιδράσεις τόσο των νόμιμων διαδόχων όσο και του βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου, ο οποίος εκστράτευσε εναντίον του. Με αφορμή αυτή την ιστορία σφετερισμού, ο Σαίξπηρ θίγει καυτά ζητήματα της εποχής του –ίσως και κάθε εποχής–, όπως η κατάχρηση της εξουσίας. Ο σκηνοθέτης Αποστόλης Ψαρρός χρησιμοποίησε τη μετάφραση του Νίκου Χατζόπουλου, ο οποίος είχε ανεβάσει το συγκεκριμένο έργο πριν από δεκατρία χρόνια στο θέατρο Αμόρε. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Ειρήνη Ιωάννου, Παναγιώτης Ιωσηφίδης, Νικολέττα Παναγιώτου, Αποστόλης Ψαρρός. (Vault, από 5/3)

«Το Προξενιό της Αντιγόνης»

4 πρεμιέρες που αξίζουν την προσοχή σας - εικόνα 2

Με αυτήν τη μονόπρακτη σάτιρα της μεσοαστικής ελληνικής τάξης του 1958 γνωρίσαμε και αγαπήσαμε τον θεατρικό Βασίλη Ζιώγα, ένα συγγραφέα με πολύ ιδιαίτερο, σχεδόν υπερρεαλιστικό ύφος, ο οποίος έχει πάντα στον πυρήνα των έργων του τον άνθρωπο και τον αγώνα του να αποκτήσει οντότητα. Στο «Προξενιό της Αντιγόνης», ο γάμος και οι συζυγικές σχέσεις είναι το όχημα για να σατιρίσει τα ήθη της εποχής αλλά και τη διαχρονική έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Η Εύα Βλασσοπούλου σκηνοθετεί και παίζει μαζί με τους Βασίλη Βηλαρά, Κλείτο Κωμοδίκη, Γρηγόρη Μπαλλά, Νικόλα Παπαδομιχελάκη. (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 2/3)

«Baby»

4 πρεμιέρες που αξίζουν την προσοχή σας - εικόνα 3

Στο Μαύρο Κουτί (Black Box) του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» θα παιχτεί το έργο του Κρίστοφερ Ντούραγκ μια κωμωδία με θέμα τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου. Με ένα χιούμορ καταπέλτη, η σαρκαστική αλλά ταυτόχρονα πολύ τρυφερή ιστορία του αμερικανού συγγραφέα παρακολουθεί ένα νεαρό ζευγάρι, το οποίο αποφασίζει το φύλο του μωρού του, εν μέσω διαπληκτισμών και αυθαίρετων θεωριών. Όλα παίρνουν τη θέση τους τη στιγμή που το ίδιο το παιδί αποφασίζει κατά την ενηλικίωσή του ότι είναι ένα αμφισεξουαλικό αγόρι. Η Αναστασία Κουμίδου σκηνοθετεί τους Αθηνά Αλεξοπούλου, Χάρη Μπόσσινα, Ντέπυ Πάγκα, Μαργαρίτα Παπαγιάννη, Γιώργο Σουλεϊμάν, Εύα Φρακτοπούλου. Στο ρόλο του ψυχιάτρου ακούγεται η Φωνή του Άγγελου Παπαδημητρίου. (Από 2/3)

«Η Βρωμιά»

4 πρεμιέρες που αξίζουν την προσοχή σας - εικόνα 4

Ο τριαντάχρονος Σαντ από το Ιράκ από παιδί ονειρευόταν να φτάσει στ’ αστέρια και μελετούσε λογοτεχνία και γερμανική γλώσσα. Όταν βρέθηκε στη Γερμανία που τόσο είχε αγαπήσει δεν ήταν παρά ένας ακόμη ξένος, γεμάτος μοναξιά και φόβο. Συγκλονιστικό ν’ ακούς έναν μετανάστη να μιλάει για τα φυλακισμένα ανθρώπινα όνειρα, εν μέσω της πρωτόγνωρης προσφυγικής κρίσης που βιώνει η Ευρώπη. Το εξαιρετικό έργο του Ρόμπερτ Σνάιντερ ανέβηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. Τώρα θα το δούμε σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Φάμη. (Σταθμός, από 7/3)

Περισσότερες πληροφορίες

Βασιλιάς Ιωάννης

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 85 '

Ο βασιλιάς Ιωάννης ο Ακτήμονας σφετερίζεται το θρόνο της Αγγλίας, γεγονός που εξοργίζει τη Λαίδη Κοστάνς, μητέρα του νόμιμου διαδόχου, και ξεσηκώνει σε εκστρατεία το γαλλικό στράτευμα

Το προξενιό της Αντιγόνης

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Στο υπερρεαλιστικό έργο του 1958, ο γάμος και οι συζυγικές σχέσεις γίνονται το όχημα για μια σάτιρα στα ήθη της εποχής και στην ανθρώπινη ασυνεννοησία

Η βρωμιά

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Σε μια εποχή που η αναγκαστική ή μη μετακίνηση πληθυσμών είναι σε έξαρση και τα σύνορα κλείνουν, ένας μετανάστης μιλάει για τα φυλακισμένα ανθρώπινα όνειρα. Ένα συγκλονιστικό έργο για τον «ξένο» ανάμεσα μας, την μοναξιά, την ελπίδα και τα όνειρα που ξεπερνούν τα σύνορα. Ο Σαντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ιράκ. Τώρα είναι ένας ακόμη μετανάστης, στη Γερμανία. Βρίσκεται πια στον τόπο που ονειρεύτηκε και αγάπησε μέσα από τα διαβάσματα του, όμως είναι μόνος και φοβισμένος. Θα ήθελε να είναι σαν όλους τους άλλους. Θα ήθελε να μπορεί να τους μιλάει. Να ανήκει κάπου. Αλλά είναι ξένος. Ζει κλεισμένος στο δωμάτιό του. Μέσα σε αυτό το δωμάτιο, που είναι όλος του ο κόσμος, ο Σαντ νοσταλγεί και ονειρεύεται. Μιλάει για τη ζωή και τους ανθρώπους του, παλεύει να πιαστεί από καθετί που αγαπάει, αυτοσαρκάζεται και ακροβατεί ανάμεσα στην μοναξιά και την ελπίδα με σπαρακτικό χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Baby

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Μια κωμωδία στα πρότυπα αυτών του Μελ Μπρουκς, που πραγματεύεται το θέμα του αυτοπροσδιορισμού φύλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.