Θείος Βάνιας

3

Με μια ατμοσφαιρική εικονογραφία, το δράμα του Ρώσου ποιητή των λεπτών αποχρώσεων φλερτάρει με τη μοντερνικότητα, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα πρόταση με αρετές και αδυναμίες.

Θείος Βάνιας

Με μια ατμοσφαιρική εικονογραφία, το δράμα του Ρώσου ποιητή των λεπτών αποχρώσεων φλερτάρει με τη μοντερνικότητα, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα πρόταση με αρετές και αδυναμίες.

Θείος Βάνιας - εικόνα 1

Στο έργο του Άντον Τσέχοφ ο άνθρωπος τρέχει πίσω από το χρόνο, αδυνατώντας να τον τιθασεύσει, και προσπαθεί αέναα και άσκοπα να εκπληρώσει τις επιθυμίες, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του. Τους ήρωες του «Θείου Βάνια» τους αγαπάς και τους λυπάσαι, σε έλκουν και ταυτόχρονα σε απωθούν με την παρηκμασμένη εικόνα τους. Ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης Δημοσθένης Παπαδόπουλος έπιασε με την ερμηνεία του τον παλμό της απελπισίας που αποπνέει ο Βάνιας, ένας άντρας που έχει αφιερώσει όλη τη ζωή του στη διαχείριση ενός οικογενειακού κτήματος, ιδιοκτησίας του γαμπρού του.

Όταν στο υποστατικό καταφθάνουν ο καθηγητής (Θοδωρής Κανδυλιώτης) και η νεαρή γυναίκα του Ελένα (Θάλεια Ματίκα) και συναντούν τον γιατρό Αστρόφ (Βασίλης Μπισμπίκης), τον ξεπεσμένο γαιοκτήμονα Τελιέγκιν (Δημήτρης Καπετανάκος), τη γριά παραμάνα Μαρίνα (Μάνος Καζαμίας), τον εργάτη του κτήματος (Δημήτρης Καπετανάκος) και τη Μαρία Βασίλιεβνα, μητέρα της πρώτης γυναίκας του καθηγητή (Δημήτρης Διακοσάββας), έρχονται στο φως όλες οι εσωτερικές συγκρούσεις των ηρώων, που ισορροπούν ανάμεσα στην ευτυχία και τη δυστυχία, στο τραγικό και το γελοίο.

Θείος Βάνιας - εικόνα 2

Η παράσταση, φλερτάροντας με το σύγχρονο, αποκαλύπτει τη δια­χρονικότητα του έργου ως τραγωδίας του ανθρώπου που ονειρεύεται και φιλοδοξεί συχνά επί ματαίω και όχι ως μιας ηθογραφικής αναπαράστασης του παρελθόντος. Η αισθητική του μοντέρνου ενυπάρχει τόσο στη σκηνοθεσία όσο και στο λιτό σκηνικό του Σταύρου Λίτινα και στα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη. Ο μίνιμαλ σκηνικός χώρος, που αναπαριστά μόνο το κέλυφος του σπιτιού, ταιριάζει απόλυτα με τις ατμοσφαιρικές μελωδίες των Radiohead που στρώνουν το έδαφος για να εκφραστούν οι αναμνήσεις και οι θυελλώδεις σκέψεις των ηρώων. Την ίδια στιγμή ο σκηνοθέτης Δημοσθένης Παπαδόπουλος επιλέγει να ενσωματώσει στην απόδοσή του δύο υποκριτικούς κώδικες που κοντράρονται μεταξύ τους: έναν αδρό ρεαλισμό με στοιχεία υπερβολής αλλά και μια πιο ποιητική διάσταση. Αυτή η ενδιαφέρουσα προσέγγιση όμως λειτουργεί εν μέρει ανασταλτικά στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, του ρυθμού και του αισθήματος.

Πιο συγκεκριμένα, κάποιοι ηθοποιοί οδηγούνται σε μια επιφανειακή απαγγελία και ακυρώνουν την ενέργεια του πικρού χιούμορ. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο καλείται να παίξει και να κυκλοφορήσει στη σκηνή ο Θοδωρής Κανδυλιώτης, φορώντας μια κοντή robe de chambre με παπούτσια και κάλτσες, στην αυταρέσκεια με την οποία πότισε ο Δημήτρης Δια­κοσάββας τον ρόλο της Μαρίας και στην υπερβολή με την οποία σκιαγράφησε το πορτρέτο του γιατρού ο Βασίλης Μπισμπίκης, εκπέμποντας μεν τη γοητεία του ρόλου, αλλά χωρίς να πείθει για την ισχυρή προσωπικότητα και τον ιδεαλισμό του. Η γοητεία αυτή έγινε ιδιαίτερα εμφανής στις καλοδουλεμένες και δυνατές σκηνές του με την Έλενα, στις οποίες η Θάλεια Ματίκα κατάφερε­ να σταθεί, ακόμη και υπό τις πιο αμήχανες περιστάσεις. Η έμπειρη ηθοποιός μάς έπεισε για το συναισθηματικό αδιέξοδο της ηρωίδας της με μια υψηλής ακρίβειας προσέγγιση του ρόλου. Το ίδιο έπραξε­ και η Σοφία Πανάγου ως ανιψιά. Δύο πρωταγωνίστριες σε ένα ερμηνευτικό ρεσιτάλ...

AΝΕΣΙΣ Λεωφ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, 2107488881-2. Διάρκεια: 100΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Θείος Βάνιας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Οι ήρωες του έργου, διαχρονικοί και δραματικά επίκαιροι, βιώνουν τη φθορά και την ήττα, υποταγμένοι σε μια καθημερινότητα που τους διαλύει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.