Νεκρή ζώνη

3,5

Μια «Νεκρή ζώνη» –ή μήπως…ένα δικό μας suburbia;– σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη, σκηνοθετημένη αντιρεαλιστικά και με άφθονα στοιχεία σωματικού θεάτρου, από έναν από τους πιο καλοσχηματισμένους θιάσους της θεατρικής σεζόν.

Νεκρή ζώνη

Μια «Νεκρή ζώνη» –ή μήπως…ένα δικό μας suburbia;– σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη, σκηνοθετημένη αντιρεαλιστικά και με άφθονα στοιχεία σωματικού θεάτρου, από έναν από τους πιο καλοσχηματισμένους θιάσους της θεατρικής σεζόν.

Νεκρή ζώνη - εικόνα 1

Όποια κι αν είναι η εκάστοτε σκηνοθετική πρόταση στα έργα του Χάρολντ Πίντερ, οι ηχηροί οι υπαινιγμοί του, οι αμείλικτες γλωσσικές μονομαχίες του, το πνευματώδες βρετανικό χιούμορ του, σπάνε σε τόσα πολλά μικρά κομμάτια την πραγματικότητα που είναι αδύνατον να μην βρεις ένα δικό σου θραύσμα μέσα σε αυτά. Ο Πίντερ είναι η φωνή της συνείδησης μας και η «Νεκρή ζώνη» είναι ένα νεκροταφείο της ζωτικής αυταπάτης, ένα suburbia, όπου κατοικούν ζωντανοί άνθρωποι με νεκρές ελπίδες και ξεψυχισμένα όνειρα φυγής.

Νεκρή ζώνη - εικόνα 2

Ένας πετυχημένος αλκοολικός συγγραφέας, ο οποίο ζει στο βόρειο Λονδίνο μαζί με τον οικονόμο-γραμματέα του, και τον υπηρέτη-σωματοφύλακά του, προσκαλεί έναν αποτυχημένο ποιητή, που μόλις γνώρισε σε μία παμπ, για να συνεχίσουν να πίνουν και να μιλήσουν. Το έργο που ξεκίνησε να γράφεται σε ένα ταξί, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου (1974) τοποθετεί τους ήρωές μέσα σ’ ένα σαλόνι-ρινγκ όπου οι τέσσερις συνομιλητές -και αντίπαλοι ταυτόχρονα-, έρχονται αντιμέτωποι με την υπαρξιακή τους μοναξιά. Η «Νεκρή ζώνη» έχει πολλές φιλοσοφικές νύξεις, είναι ένας στοχασμός πάνω στο θάνατο, τη μνήμη, το χρόνο, την τέχνη, το «είναι» και το «φαίνεσθαι»…

Η σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, αν εξαιρέσουμε κάποια φωνητική και κινησιολογική υπερβολή που δίνει κάποιες στιγμές ένα καρικατουρίστικο σχήμα στους ήρωες και κάποια ζητήματα ρυθμού στη μέση της παράστασης, σε υποβάλει σε μια συνθήκη και η παράσταση εξελίσσεται με τρόπο που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Ίσως με μια πιο γενναία συμπύκνωση των χειρονομιών (το τηγάνισμα των αβγών, τα πατίνια και τα μπες-βγες) θα βοηθούσε να δοθεί άλλη σημασία στα λόγια που ξεπηδούν μέσα από το ασυνείδητό των χαρακτήρων. Για παράδειγμα, πόσο υπέροχη είναι η στιγμή που ο Γιώργος Αρμένης, ως Χιρστ, διαβάζει ένα ποιητικό απόσπασμα του έργου που συμπυκνώνει όλα τα νοήματα και με ευγένεια εναποθέτει το χαρτί με τα λόγια στα χέρια ενός θεατή.

Νεκρή ζώνη - εικόνα 3

Η επιτυχημένη διανομή ρόλων είναι ένα από τα δυνατά σημεία της παράστασης. Ο Αλέκος Συσσοβίτης στο ρόλο του Σπούνερ, ενός αινιγματικού ερημίτη που ζει στην πόλη, ερμηνεύει ακόμη και με τα ακροδάχτυλά του τη διάθεση να βγει από το απόλυτο αδιέξοδο με μια μεταδραματική υποκριτική χειρονομία μοντέρνας ευαισθησίας. Επιπροσθέτως, ο Γιώργος Αρμένης, ο συμπαίκτης του στην σκακιέρα της ζωής, πνιγμένος από αναπάντητα ερωτήματα δονείται και δονεί κι εμάς με την πίκρα και την απελπισία του. Ο Γιάννης Στεφόπουλος και ο Αντώνης Καρυστινός ερμηνεύοντας εξαιρετικά δυο φιγούρες βγαλμένες από το θέατρο του παραλόγου, αναγκασμένες να μείνουν στη γήινη και περιορισμένη δική τους πραγματικότητα επιβεβαιώνουν κάτι που δείχνει το έργο: μπορεί οι γοητευτικές ή αποκρουστικές στιγμές της ζωής να ανοίγουν νέες οδούς και διόδους, όμως, εκεί που όλοι τελικά συναντιόμαστε είναι η περιοχή του περάσματος στον άλλο κόσμο...

ΘΗΣΕΙΟΝ - ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ Τουρναβίτου 7, Θησείο, 2103255444. Διάρκεια 80΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Νεκρή ζώνη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Στοχασμός πάνω στο θάνατο, τη μνήμη, το χρόνο, την τέχνη και μια αναζήτηση ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι, στην αλήθεια και στο ψέμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.