Το τάνγκο του Μάριου Στρόφαλη και τα μυστικά του...

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης μάς μεταφέρει στην Αργεντινή του 1969 με ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο.

Το τάνγκο του Μάριου Στρόφαλη και τα μυστικά του...

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης μάς μεταφέρει στην Αργεντινή του 1969 με το «Αsesinos Milongueros», το πρωτότυπο θεατρικό έργο του που κάνει πρεμιέρα στις 17/12 στο Αγγέλων Βήμα. Παίρνουμε μια πρώτη γεύση και του ζητάμε να μας αποκαλύψει τις επιρροές του.

Το τάνγκο του Μάριου Στρόφαλη και τα μυστικά του... - εικόνα 1

Ο Μάριος Στρόφαλης μας είναι γνώριμος ­τόσο από τις συναυλίες του όσο και από τις πρωτότυπες συνθέσεις του για θεατρικές παραστάσεις («Ροτβάι­λερ», «Κίεβο», «Ραχήλ», «Αόρατη­ Όλγα» κ.ά.), τηλεοπτικές σειρές («10η Εντολή», «Επαφή», «Δούρειος Ίππος» κ.ά.) αλλά και ταινίες («Πίσω πόρτα», «Γενναίοι της Σαμοθράκης», «Λίστα γάμου» κ.ά.). Με το φεστιβάλ Μικρό Παρίσι των Αθηνών, που καθιέρωσε πριν από μερικά χρόνια, μας έδειξε άλλη μία πτυχή του φωτίζοντας μια ταλαιπωρημένη γειτονιά του κέντρου κάτω από την Ομόνοια και κάνοντάς την πολιτιστικό προορισμό για μερικές ημέρες το χρόνο. Σε μια διαφορετική, ζόρικη συνοικία στην άλλη πλευρά του κόσμου, και πίσω στο χρόνο, μας μεταφέρει το τελευταίο του έργο «Αsesinos Milongueros», με φόντο την κοινωνικά ταραγμένη Αργεντινή του 1969. Υπό τους ήχους των τάνγκο του, που χαίρουν διεθνούς εκτίμησης, ο Στρόφαλης μας μεταφέρει σε μια περιθωριακή tangueria στην Κόρδοβα της Αργεντινής. Ήρωες ο ιδιοκτήτης της tangueria, o μουγκός Λορέν­τσο, ο οποίος παίζει υπέροχη φυσαρμόνικα και κρύβει πολλά μυστικά, η όμορφη Μαλένα, η οποία παίζει πιάνο και τραγουδάει, και ο νονός-προστάτης Γκαστόν, ο οποίος εκτός από κακοποιός είναι κι εξαίρετος χορευτής. Τον βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο όμως κρατάει ο έρωτας...

Ο συνθέτης για τις επιρροές του

Το τάνγκο του Μάριου Στρόφαλη και τα μυστικά του... - εικόνα 2

«Δεν κρύβω ότι αισθάνομαι κι εγώ μαθητής του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη αλλά και των A. Piazzolla, E. Morricone, Β. Evans, T. Jobim και R. Sakamoto».

Το τάνγκο του Μάριου Στρόφαλη και τα μυστικά του... - εικόνα 3

«Μέσα μου είναι πάντα ριζωμένοι οι Bach, Chopin, Debussy, Ravel, Satie, Mussorgsky, Shostakovich, Stravinsky. Ωστόσο και οι πραγματικοί μου δάσκαλοι, ο Δ. Δραγατάκης, ο Μ. Τραυλός και ο G. Grisey, άφησαν το στίγμα τους».

Το τάνγκο του Μάριου Στρόφαλη και τα μυστικά του... - εικόνα 4

«Οι δημιουργοί-καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκα έχουν όλοι μερίδιο στις επιρροές μου, ειδικά στη συγγραφή. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στον Π. Κοκκινόπουλο, στην Ελ. Σκότη, στον Αν. Θωμόπουλο και στον Λ. Παπαδόπουλο».

Περισσότερες πληροφορίες

Asesinos milongueros

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Δεκαετία του ’60 σε μια κακόφημη συνοικία της Αργεντινής κι ενώ αντίπαλες κοινωνικές ομάδες αλληλοεξοντώνονται, η ζωή μετράει αλλιώς σε μια tangueria του υποκόσμου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.