160 χρόνια Γκάζι

Η Τεχνόπολη γιορτάζει τα 160 χρόνια από την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας με μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων για όλη την οικογένεια.

160 χρόνια Γκάζι

Η Τεχνόπολη γιορτάζει τα 160 χρόνια από την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας με μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων για όλη την οικογένεια.

160 χρόνια Γκάζι - εικόνα 1

Από το 1857, έτος ιδρύσεως του εργοστασίου παραγωγής φωταερίου μέχρι και σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει στην περιοχή γύρω από τις χαρακτηριστικές του καμινάδες. Το Γκαζοχώρι των εργατών και της τότε νεοσύστατης βιομηχανικής ζώνης της Αθήνας έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή spot διασκέδασης της πόλης και οι χώροι του εργοστασίου φιλοξενούν πια ένα «ζωντανό» μουσείο αφιερωμένο στη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Λίγο πριν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης-αφιέρωμα της Τεχνόπολης στην εξέλιξη αυτή με τίτλο «160 χρόνια madeinGreece» (Ιανουάριος-Μάρτιος 2018), μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων μας βάζει από την Κυριακή 22/10 σε εορταστικό κλίμα. Από ξεναγήσεις και θεατρικές παραστάσεις μέχρι yoga και sleepover, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων καλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν, να εξερευνήσουν και να ζήσουν…αλλιώς το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

160 χρόνια Γκάζι - εικόνα 2
«Yoga στο Μουσείο»

«Ακούμε με τα μάτια το Μουσείο»

Κωφοί, βαρήκοοι και ακούοντες ανακαλύπτουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, βιώνοντας παράλληλα μία συνολική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με τις μυρωδιές του εργοστασίου, παρακολουθούν το ψηφιακό αρχειακό υλικό που διασώζεται, μαθαίνουν τα πάντα γύρω από τις μηχανές που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα και γέμιζαν με ενέργεια και φως όλη την πόλη. Η ξενάγηση γίνεται με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Κυριακή 22/10, 1-2 μ.μ., σημείο συνάντησης: Κεντρική καμινάδα
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση στο gasmuseum@athens-technopolis.gr

«Αϊτή, μία performance για την Ιστορία»

Έχει σημασία το παρελθόν; Είναι λογική η πρόβλεψη ότι σε εκατόν πενήντα χρόνια δεν θα ξέρει κανείς ότι υπήρξαμε ποτέ; Υπάρχει μία Ιστορία ή πολλές; Η Ιστορία του νεοελληνικού κράτους γίνεται πεδίο προβληματισμού, έρευνας και παιχνιδιού αλλά και σημείο αντίστιξης με το ανιστορικό κι επίπεδο παρόν στην θεατρική παράσταση της ομάδας Hatari.

31/10 & 1, 2, 3/11, 9-10 μ.μ., Αίθουσα Αποθήκη
Εισιτήρια: € 10, 8.

«Μία νύχτα… στο Μουσείο»

Η νύχτα πέφτει στο Γκάζι και τα παιδιά με τους γονείς τους ανακαλύπτουν το παλιό εργοστάσιο μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, δημιουργικό εργαστήριο εμπνευσμένο από τους νόμους της μηχανικής και πανοραμική θέαση της νυχτερινής Αθήνας από το Παρατηρητήριο και κορυφώνεται με sleepover στο μουσείο! Την επόμενη, η μέρα ξεκινά με yoga και κλείνει με πλούσιο πρωινό στο καφέ της Τεχνόπολης.

11-12 Νοεμβρίου, 7 μ.μ.( 11/11) – 11 π.μ. (12/11), Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού
Κόστος: € 55 (παιδί & ενήλικας). Περιορισμένες θέσεις. Κρατήσεις στο 2130109325.

160 χρόνια Γκάζι - εικόνα 3
«Μια πόλη στο σκοτάδι»

«Μια πόλη στο σκοτάδι»

Αθήνα 2017. Η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι και ο ντετέκτιβ Φώτης Μαυρίδης αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο. Η θεατρική παράστασης της ομάδας «Δον Κιχώτες» διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποίησης παραμυθιού «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» που διοργανώθηκε το 2015, όπου απέσπασε βραβείο πρωτότυπης σύνθεσης και ερμηνείας.

12 & 19/11, 6-7 μ.μ., Αίθουσα Αποθήκη
€ 8 (παιδικό), 4 (ενηλίκων). Με το εισιτήριο της παράστασης, οι θεατές θα παρακολουθήσουν σύντομη ξενάγηση στους Παλαιούς Φούρνους.

«Η Μαρίκα στο Γκάζι»

Στη θεατρική παράσταση της Έφης Λάνταβου που απευθύνεται σε ενήλικες, η Μαρίκα, μία πόρνη που ζει κοντά το εργοστάσιο φωταερίου τη δεκαετία του ‘60, μας αφηγείται την πολυτάραχη προσωπική της ιστορία. Διακρίθηκε στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» το 2014, όπου απέσπασε το βραβείο συγγραφής και παράστασης θεατρικού μονολόγου.

13, 14 & 15/11, 9-10 μ.μ., Αίθουσα Αποθήκη
€ 10, 8. Με το εισιτήριο της παράστασης, οι θεατές θα παρακολουθήσουν σύντομη ξενάγηση στους Παλαιούς Φούρνους.

«Yoga στο Μουσείο»

Ανεβαίνουμε στο Παρατηρητήριο, το ψηλότερο κτίριο του παλιού εργοστασίου φωταερίου, ιδιαίτερης ιστορικής και τεχνολογικής αξίας, και συνδυάζουμε τις asanas της yoga με την όμορφη θέα της πόλης… από ψηλά! Το yoga workshop απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες, αρχάριους και προχωρημένους με το δικό τους στρώμα γυμναστικής.

16 & 23/11, 7- 8μ.μ., Παρατηρητήριο, κτίριο Νέο Υδαταέριο
Είσοδος ελεύθερη. Κρατήσεις θέσεων στο 2130109325

«Κυριακές στην Τεχνόπολη»

Εκπαιδευτικά και επιστημονικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, προβολές, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πολλές ακόμα δημιουργικές δραστηριότητες συνθέτουν ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια με θέμα τον εορτασμό για τα 160 χρόνια από την ίδρυση του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.

19/11, 11 π.μ. – 2 μ.μ., Δεξαμενές Καθαρισμού, Νέοι Φούρνοι, Κεντρική Αυλή
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη κράτηση στο 2130109300 (Δευτέρα-Παρασκευή: 11.00-16.00).

Περισσότερες πληροφορίες

Αϊτή, μια performance για την Ιστορία

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Η Ιστορία του νεοελληνικού κράτους γίνεται πεδίο έρευνας αλλά και σημείο αντίστιξης με το ανιστορικό κι επίπεδο παρόν.

Μια πόλη στο σκοτάδι

  • Σκηνική Σύνθεση

Ο ντετέκτιβ Φώτης Μαυρίδης αναλαμβάνει να εξειχνιάσει ένα μυστήριο. Η παράσταση διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποίησης παραμυθιού «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» που διοργανώθηκε το 2015, όπου απέσπασε βραβείο πρωτότυπης σύνθεσης και ερμηνείας.

Η Μαρίκα στο Γκάζι

  • Κοινωνικό

Η Μαρίκα, μία πόρνη που ζει κοντά το εργοστάσιο φωταερίου, μας αφηγείται την πολυτάραχη προσωπική της ιστορία. Διακρίθηκε στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» το 2014, όπου απέσπασε το βραβείο συγγραφής και παράστασης θεατρικού μονολόγου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.