O Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης αγαπά την απελπισία και το μαύρο χιούμορ

Σκηνοθέτης μεγάλων θεατρικών επιτυχιών τα τελευταία χρόνια, ο γνωστός Έλληνας ηθοποιός ετοιμάζει διπλό χτύπημα αυτή την εβδομάδα.

O Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης αγαπά την απελπισία και το μαύρο χιούμορ

«Πουπουλένιος», «Ο θεός της σφαγής», «Αύγουστος» και τώρα ο «Φάρος». Ένα αόρατο νήμα συνδέει αυτά τα διαφορετικά μεταξύ τους έργα τα οποία επέλεξε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης για να αφήσει το σκηνοθετικό του αποτύπωμα την τελευταία τετραετία. «Νιώθω την ανάγκη να πω ιστορίες του σήμερα. Όχι ότι δεν υπάρχουν σπουδαία κλασικά έργα, όμως λόγω της ιδιοσυγκρασίας μου, λόγω του τρόπου με τον οποίο έχω μεγαλώσει, μου αρέσει το μαύρο χιούμορ κι αυτό υπάρχει σε όλα τα έργα που έχω επιλέξει να σκηνοθετήσω», μας είπε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης λίγο πριν από την πρεμιέρα του «Φάρου» του Κόνορ Μακφέρσον που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας.

«Αγαπώ την απελπισία και το μαύρο χιούμορ και λατρεύω τα έργα που παντρεύουν αυτά τα δυο στοιχεία. Μου αρέσουν τα αταξινόμητα έργα, εκείνα που δεν μπαίνουν εύκολα σε κάποια κατηγορία. Τι ήταν ο “Πουπουλένιος” του Μάρτιν ΜακΝτόνα, δράμα η μαύρη κωμωδία; Όταν διαβάσεις το κείμενο στα αγγλικά θα δεις ότι είναι συγκλονιστικό το μαύρο χιούμορ με το οποίο είναι γραμμένο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον “Φάρο”. Είναι εργάρα, οι διάλογοι είναι τόσο καλά γραμμένοι! Είναι βραδείας καύσεως, δηλαδή από εκείνα τα έργα που αργούν πολύ να πάρουν μπρος και ο συγγραφέας το κάνει εκ προθέσεως. Τέσσερις τύποι που θα μπορούσαν να είναι ο Μεγάλος Λεμπόφσκι αλλά και ήρωες του Ντέιβιντ Μάμετ ή του δικού μας Δημήτρη Κεχαΐδη, αποτυχημένοι σε όλα, σε δουλειές και σε προσωπικές σχέσεις, βρίσκονται μαζί για να προετοιμάσουν τη βραδιά της παραμονής Χριστουγέννων. Διάφορα συμβαίνουν μεταξύ τους, ενώ καταλυτικό ρόλο παίζει ένας ξένος».

O Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης αγαπά την απελπισία και το μαύρο χιούμορ - εικόνα 1
Νίκος Ψαρράς, Αιμίλιος Χειλάκης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ανεβαίνουν στην σκηνή μαζί με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στον «Φάρο»

Είναι μια ιστορία για την εξιλέωση που φέρνει μαζί στη σκηνή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, ο οποίος υποδύεται έναν τυφλό αλκοολικό, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο που κρατά το ρόλο του αδελφό του, υποταγμένου σε αυτόν αλλά με κρυμμένη οργή, τον Νίκο Ψαρρά στον κόντρα ρόλο ενός χαρτοπαίχτη που τρέμει τη γυναίκα του, τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο ως πρώην baby-sitter και τον Αιμίλιο Χειλάκη που επωμίζεται το ρόλο του μυστήριου τύπου που συστήνεται ως «το τεκνό της αυγής, ο όφις στον κήπο»...

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Αθηνών στις 7/10, ενώ λίγο νωρίτερα στις 4/10 ξεκινά ο «Αύγουστος» του Τρέισι Λετς, η περσινή μεγάλη σκηνοθετική επιτυχία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στο «Δημήτρης Χορν» (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, τα έσοδα της πρεμιέρας θα διατεθούν στη φιλοζωική, μη κερδοσκοπική οργάνωση Save a Greek Stray). Είναι μια παράσταση μεγάλων ερμηνειών, σκηνοθετημένη με ακρίβεια μετρονόμου ούτως ώστε να αποκαλυφθούν ο απεγνωσμένος λυρισμός και η μοχθηρή αγωνία του έργου και της σύγχρονης δυτικής σκέψης. Και φέτος πρωταγωνιστούν οι Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Πρωτόπαππα, Βίκυ Βολιώτη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάνος Βακούσης, Μαρία Κατσιαδάκη, Νίκος Αλεξίου, Θύμιος Κούκιος, Κώστας Ανταλόπουλος, Ορόρα Μαριόν, Αλέξανδρος Λουίζος και η Αλίκη Κακολύρη, η οποία αντικαθιστά τη Σίσσυ Τουμάση.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο φάρος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Μια παραβολή για την εξιλέωση γεμάτη μαύρο χιούμορ, με πρωταγωνιστές τέσσερις φίλους που περνούν τη νύχτα με έναν ξένο, παίζοντας χαρτιά και πίνοντας.

Αύγουστος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Οι τρεις κόρες της οικογένειας Γουέστον συγκεντρώνονται στο σπίτι των γονιών τους στο Όσατζ της Οκλαχόμα, αναζητώντας μαζί με τους κοντινούς συγγενείς τον πατέρα τους, ο οποίος έχει να δώσει σημάδια ζωής για μέρες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".