Θέατρο του Νέου Κόσμου: Εικοσαετής πορεία στην πρωτοπορία

Παλιοί και νέοι συνεργάτες του Θεάτρου του Νέου Κόσμου γιορτάζουν τα 20 χρόνια του και ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη νέα σεζόν. Βρεθήκαμε στην συνέντευξη τύπου και σας παρουσιάζουμε το πρόγραμμα.

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Εικοσαετής πορεία στην πρωτοπορία

Παλιοί και νέοι συνεργάτες του Θεάτρου του Νέου Κόσμου γιορτάζουν τα 20 χρόνια του και ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη νέα σεζόν. Βρεθήκαμε στην συνέντευξη τύπου και σας παρουσιάζουμε το πρόγραμμα.

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Εικοσαετής πορεία στην πρωτοπορία - εικόνα 1
Η ομάδα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου πανέτοιμη για τη νέα σεζόν

Nωρίς το μεσημέρι και τα θεατρικά πηγαδάκια είχαν ήδη στηθεί στην πάντα φιλόξενη αυλή του θεάτρου στη γωνία Αντισθένους και Θαρύπου. Λίγο ο ήλιος, λίγο τα καυτά νέα από την γεμάτη θεατρική σεζόν που έρχεται, το παγωμένο τσάι δρόσισε ιδανικά τους δημοσιογράφους και όσους συντελεστές παραβρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου του φετινού προγράμματος του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, που φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας του.

Ο ιδρυτής του, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, μας γύρισε πίσω στο 1997, εκεί όπου όλα ξεκίνησαν με τον «Κοινό Λόγο» της Έλλης Παπαδημητρίου, την πρώτη παράσταση του θεάτρου που παίχτηκε για μια ολόκληρη δεκαετία, και ευχαρίστησε «όλους όσοι περπάτησαν και όσους περπατούν ακόμα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου αυτά τα 20 χρόνια». Προχώρησε στις πιο προσωπικές του ευχαριστίες, προς τον γιο του, Μίλτο Σωτηριάδη που -έχοντας αναλάβει πια το ρόλο καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου- του επιτρέπει να ασχολείται και με άλλα πράγματα, αλλά και προς την Κοραλία Σωτηριάδου, που η προσωπική αλλά και επαγγελματική τους σχέση μετρά σχεδόν 40 χρόνια, όσα και τα χρόνια που εύχεται να γιορτάσει και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Το λόγο πήρε ο Μίλτος Σωτηριάδης που έζησε από μικρός τη συνεχή καλλιτεχνική πορεία του θεάτρου και μας ενημέρωσε για το νέο του πρόγραμμα: δεκαεπτά είναι οι παραστάσεις που θα δούμε φέτος, με δύο να επαναλαμβάνονται και μία να…μετακομίζει.

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Εικοσαετής πορεία στην πρωτοπορία - εικόνα 2
Οι επιτυχημένες «Πέτρες στις τσέπες του» ...μετακομίζουν

Οι συντελεστές των παραστάσεων ήταν εκεί για να δώσουν μια πρώτη γεύση από το έργο τους, με τον Δημήτρη Καραντζά να καυτηριάζει τις νευρώσεις των τεσσάρων πρωταγωνιστριών του που έρχονται «Με δύναμη από την Κηφισιά» προβάλλοντας ένα βίντεο με ασκήσεις γυμναστικής, αλλά και τον Δημήτρη Μπογδάνο που βάλθηκε πραγματικά να μας… γυμνάσει στήνοντας ένα πρωτότυπο exit poll που ψήφιζες μόνο αν σηκωνόσουν από τη θέση σου (!), ενώ επιστράτευσε μέχρι και τον Elvis ώστε να μας παρουσιάσει την ιστορία αγάπης του «Ορφέα και της Ευρυδίκης» που σκηνοθετεί. Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης από την άλλη μας πήγε μέχρι και το Αμπελοχώρι της νότιας Πίνδου, όπου μια πράξη πραγματικής αγάπης συνοψίζει το νόημα της «Βοσκοπούλας» που σκηνοθετεί μαζί με την Δέσποινα Αναστάσογλου. Τέλος, ο Γιώργος Χρυσοστόμου περιέγραψε με το χαρακτηριστικό του χιούμορ τις περιπέτειές του με τον Μάκη Παπαδημητρίου στα πλαίσια της καλοκαιρινής περιοδείας της επιτυχημένης παράστασης «Πέτρες στις τσέπες του», που όπως ανέφερε ο Μίλτος Σωτηριάδης είναι …πολλές και δεν χωράνε πια στον Νέο Κόσμο, γι’ αυτό και μεταφέρονται στο Θέατρο Κιβωτός. Ας δούμε αναλυτικά όσα θα παρακολουθήσουμε στη νέα θεατρική σεζόν…

Το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Εικοσαετής πορεία στην πρωτοπορία - εικόνα 3
«Η ωραία του Πέραν»

Εδώ και είκοσι χρόνια το Θέατρο του Νέου Κόσμου, που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο –στην πρώτη ζυθαποθήκη του Φιξ–, μυεί τις νέες γενιές στη μαγεία του θεάτρου και, ταυτόχρονα, διατηρεί κοντά του ένα σταθερό κοινό αφοσιωμένων θεατών. Με sold out ξεκίνησε την πρώτη χρονιά λειτουργίας κι έτσι συνεχίζει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα παραστάσεων που έκαναν μεγάλο γκελ στο κοινό την περασμένη σεζόν και φέτος επαναλαμβάνονται είναι το ρομαντικό «Η ωραία του Πέραν» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και την Αντιγόνη Φρυδά, που έκαναν το κοινό να φεύγει με δάκρυα στα μάτια από την παράσταση-φέτος μετακομίζει από το Δώμα στην Κεντρική Σκηνή- αλλά και το σπιρτόζικο «Πέτρες στις τσέπες του» με τους Γιώργο Χρυσοστόμου και Μάκη Παπαδημητρίου, μόνο που αυτό δεν θα παιχτεί σε καμία από τις δυο σκηνές του θεάτρου αλλά στο Κιβωτός. Τολμηρός και με το βλέμμα στο μέλλον ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Μίλτος Σωτηριάδης, γιος του σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου είναι αποφασισμένος να ανοίξει τους ορίζοντες και τις συνεργασίες του θεάτρου που δημιούργησε ο πατέρας του και νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, πριν από είκοσι χρόνια. Αφουγκραζόμενο την επιτυχία της περασμένη χρονιάς στο έργο της Μαρί Τζόουνς που συν σκηνοθέτησαν οι δυο ηθοποιοί αποφάσισε να το παρουσιάσει σε μεγαλύτερη σκηνή. «Φέτος κλείνουμε αισίως 20 χρόνια στο Θέατρο του Νέου Κόσμου» μας είπε ο Μίλτος Σωτηριάδης, «συνεχίζοντας με συγκεντρωμένες τις δυνάμεις μας μια συνεπή καλλιτεχνική πορεία. Οικογένεια με δεσμούς αίματος αλλά πρωτίστως οικογένεια συνεργατών, που δημιουργήθηκε με τα χρόνια σ’ αυτόν το χώρο. Καινούριες παραγωγές, λίγες επαναλήψεις (μία εκ των οποίων σε άλλο θεατρικό χώρο) και πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις με παλιότερους αλλά και νέους συνεργάτες. Γιατί όσο μας ενδιαφέρει η συνέχεια, άλλο τόσο μας ενδιαφέρει και η ανανέωση».

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Εικοσαετής πορεία στην πρωτοπορία - εικόνα 4
«Πινόκιο»

Με τη φόρα της επιτυχίας το Θέατρο του Νέου Κόσμου, δύο δεκαετίες μετά τη δημιουργία του, συνεχίζει να ενδιαφέρεται για ό,τι συμβαίνει γύρω μας, προ(σ)καλώντας καλλιτέχνες και θεατές να μη μένουν αμέτοχοι, αλλά να παίρνουν θέση απέναντι σε ό,τι μας απασχολεί. Όλα τα καλλιτεχνικά σχήματα που φιλοξενούνται στις σκηνές του είναι ευέλικτα με τέσσερις πρωταγωνιστές maximum σε κάθε παράσταση. Το φετινό ρεπερτόριο προσεκτικά επιλεγμένο: είναι πλούσιο (δέκα επτά είναι συνολικά οι προγραμματισμένες παραγωγές του για φέτος,) συντονισμένο με τις αγωνίες μας, μας συστήνει νέα πρόσωπα και μοιάζει να απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα κοινού ακόμα και σε εφήβους και παιδιά. Εκτός σκηνής συνεχίζει, η κινητή μονάδα του θεάτρου τις παραστάσεις της για παιδιά που βρίσκονται σε νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς αλλά και ειδικά σχολεία. Εντός θεάτρου θα ξαναπαιχτούν για τα εφηβάκια οι αριστοφανικές «Νεφέλες» σε σκηνοθεσία Τζωρτζίνας Κακουδάκη και για τα παιδιά η ολοκαίνουργια ανάγνωση του Παντελή Δεντάκη στον «Πινόκιο».

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Εικοσαετής πορεία στην πρωτοπορία - εικόνα 5
«Heisenberg»

Γέλιο, συγκίνηση και πολιτική εγρήγορση, σ’ αυτά ποντάρει το ΘΝΚ και καλεί τον Δημήτρη Καραντζά να σκηνοθετήσει το έργο σταθμός της σύγχρονης δραματουργίας «Με δύναμη από την Κηφισιά» του Δημήτρη Κεχαΐδη και της Ελένης Χαβιαρά με πρωταγωνίστριες τις Λυδία Φωτοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη και Ευδοξία Ανδρουλιδάκη. Η ελληνική δραματουργία εκπροσωπείτε και από «Το προξενιό της Αντιγόνης» του Βασίλη Ζιώγα που ανεβαίνει από την ομάδα Grasshopper σε σκηνοθεσία Εύας Βλασσοπούλου. Έργο βαθιά κοινωνικό το πρωτόπαιχτο στη χώρα μας «Heisenberg» του Σάιμον Στήβενς μας αποκαλύπτει πόσο διαφορετικοί μπορεί να είναι δυο άνθρωποι ή και να μην είναι, στη σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με πρωταγωνιστές την Κόρα Καρβούνη και τον Περικλή Μουστάκη. Έργα εξίσου ευαίσθητα είναι «Το μικρό πόνι» του Πάκο Μπεθέρα, που εστιάζει στο θέμα της διαφορετικότητας και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη με τους Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο και Ρηνιώ Κυριαζή και το γνωστό στο ελληνικό κοινό «Μόλλυ Σουήνη» στο οποίο ο Μπράιαν Φρίελ χαράσσει μια διαδρομή αυτογνωσίας βασιζόμενος σε μια πειραματική μελέτη του νευρολόγου Όλιβερ Σακς. Η έμπειρη Ιώ Βουλγαράκη το σκηνοθετεί για λογαριασμό της ομάδας της ΠΥΡ (Δέσποινα Κούρτη, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Γεωργιάδης), ενώ την πρώτη του σκηνοθεσία επιχειρεί ο γνωστός φωτιστής Σάκης Μπιρμπίλης στον μονόλογο «Ωκεανό» του Αλεσάντρο Μπαρίκο, που περιγράφει μια αλήθεια διαφορετική για τον καθένα, αλλά με κοινό προορισμό την ήττα του ανθρώπου, με πρωταγωνίστρια την Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Εικοσαετής πορεία στην πρωτοπορία - εικόνα 6
«Ορφέας και Ευρυδίκη»

Το ρεπερτόριο ακουμπά και στην ποίηση με Λαπαθιώτη, Βερλαίν, Εγγονόπολο. Οι bijoux de kant ξαναφέρνουν στη σκηνή τον βραβευμένο στα Queer Theatre Awards 2017, Αντώνη Γκρίτση, στην παράσταση «Ναπολέων» βασισμένη σε κείμενα του Γιώργου Ιωάννου και του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και αντλούν έμπνευση από τον υπερρεαλιστή ποιητή Νίκο Εγγονόπουλο για το «Μπολιβάρ». Η «Τομή» της Πάμελα Κάρτερ που σκηνοθετεί ο Μενέλαος Καραντζάς με πρωταγωνιστές τους Νίκο Γιαλελή, Σελήνα Διαμαντοπούλου, Φοίβο Μαρκιανό έχει ως αφετηρία την ερωτική ιστορία των ποιητών Πωλ Βερλαίν και Αρτύρ Ρεμπώ και το απαρηγόρητο love story «Ορφέας και Ευρυδίκη» ζωντανεύει σε μια σπαρακτική ποιητική σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μπογδάνου με τους ηθοποιούς Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη, Ευθαλία Παπακώστα. Τη διαχρονική ποίηση ενός αριστοτεχνικού κρητικού ποιμενικού ειδυλλίου του 16ου αιώνα της «Βοσκοπούλας» θέλει να δείξει η ομάδα Elephas tiliensis. Είναι υποδειγματικός ο τρόπος που λειτουργεί το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε επίπεδο ανθρώπινης επαφής και αγαπάει τις ωραίες παρέες σαν κι αυτή της Ελένης Κοκκίδου και της Μάρθας Φριντζήλα που μαζί στήνουν στο αυτοσχέδιο «Σου φυλάξαμε μια θέση». Ανάλογη περίπτωση είναι και ο «Αρίστος», παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» που φέρνει μαζί την Ελένη Ουζουνίδου, του Γιώργου Μπινιάρη και του Γιώργου Χριστοδούλου.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ωραία του Πέραν

  • Ρομαντικό Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Ο μοιραίος έρωτας δύο νέων έρχεται από τα στενά του Βοσπόρου, σε μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο ερωτικό ρομάντσο του 1920

Ναπολέων

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Μια παράσταση της ομάδας Bijoux de Kant βασισμένη σε κείμενα των Γιώργου Ιωάννου και Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.

Με δύναμη από την Κηφισιά

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Τέσσερις γυναίκες των βορείων προαστίων, στην προσπάθειά τους να αυτονομηθούν και να αντιμετωπίσουν τη ζωή με δύναμη, διαπιστώνουν τη ματαιότητα της χειραφέτησής τους.

Τομή

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Ένα αυτοκαταστροφικό ερωτικό τρίγωνο, εμπνευσμένο από την ερωτική ιστορία των ποιητών Πολ Βερλέν και Αρτίρ Ρεμπό

Το μικρό πόνι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Μια παράσταση-εξερεύνηση πάνω στις ευθύνες και στα αίτια του εκφοβισμού, εμπνευσμένη από αληθινά περιστατικά. Κατάλληλη για εφήβους.

Μόλλυ Σουήνη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Βασισμένος σε μια πειραματική μελέτη του νευρολόγου Όλιβερ Σακς, ο Φρίελ πλάθει μια ιστορία που αφορά την τυφλή Μόλι, η οποία βρίσκει την όρασή της έπειτα από 35 χρόνια.

Ωκεανός

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 55 '

Ένα έργο για τη συνάντηση και την πάλη του ανθρώπου με τον εαυτό αλλά και τα πιο κρυφά και σκοτεινά ένστικτα, όταν ισορροπεί ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο.

Ορφέας και Ευρυδίκη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 65 '

Μια ποιητική αφήγηση για τα «μέχρι θανάτου» όρια του έρωτα, βασισμένη στην ιστορία αγάπης του γνωστότερου ζευγαριού της μυθολογίας.

Μπολιβάρ

  • Δραματοποιημένη Ποίηση
  • Διάρκεια: 70 '

Άλλο ένα εθνικό πορτρέτο από την ομάδα Bijoux de Kant, εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου για τον Λατινοαμερικάνο ηγέτη Σιμόν Μπολιβάρ.

Η βοσκοπούλα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Εμπνευσμένο από κρητικό ποιμενικό ειδύλλιο του 16ου αιώνα αλλά και από μια αληθινή ιστορία του σήμερα, αποκλύπτει τη δύναμη και την απολυτότητα της αγάπης.

Σου φυλάξαμε μια θέση

  • Performance
  • Διάρκεια: 85 '

Μια περφόρμανς που αντιμετωπίζει το τραγούδι σαν λόγο θεατρικό.

Αρίστος

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Η θεατρική μεταφορά του βραβευμένου μυθιστορήματος του Θωμά Κοροβίνη με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου».

Το προξενιό της Αντιγόνης

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Στο υπερρεαλιστικό έργο του 1958, ο γάμος και οι συζυγικές σχέσεις γίνονται το όχημα για μια σάτιρα στα ήθη της εποχής και στην ανθρώπινη ασυνεννοησία

Αρίστος

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Η θεατρική μεταφορά του βραβευμένου μυθιστορήματος του Θωμά Κοροβίνη με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου».

Πέτρες στις τσέπες του

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 85 '

Δύο Βορειοϊρλανδοί κομπάρσοι αναζητούν μερίδιο από τη λάμψη των σταρ. Έτσι ανεβάζουν το δικό τους έργο, την αφήγηση της εμπειρίας τους ως κομπάρσων σε μια μεγάλη χολιγουντιανή παραγωγή που γυρίστηκε στα μέρη τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.