6 νέοι ηθοποιοί στο «Έξυπνο πουλί»

Έξι νέοι ηθοποιοί ηλικίας 23-30 ετών, που υπήρξαν συμφοιτητές στη Δραματική Σχολή του Εθνικού –πλην μιας, που αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών–, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανεβάζουν το «Έξυπνο πουλί» του Ζορζ Φεντό.

6 νέοι ηθοποιοί στο «Έξυπνο πουλί»

Έξι νέοι ηθοποιοί ηλικίας 23-30 ετών, που υπήρξαν συμφοιτητές στη Δραματική Σχολή του Εθνικού –πλην μιας, που αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών–, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανεβάζουν το «Έξυπνο πουλί» του Ζορζ Φεντό.

6 νέοι ηθοποιοί στο «Έξυπνο πουλί» - εικόνα 1

Τρία αγόρια και τρία κορίτσια που πήραν το «χρίσμα» του ηθοποιού το 2013 ή το 2014, χωρίς να χάσουν χρόνο, μπήκαν δυναμικά στο χώρο του θεάτρου ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Μπορεί να μην έχουν συστήσει τύποις κάποια ομάδα, δουλεύουν όμως ως τέτοια για το ανέβασμα της κωμωδίας «Έξυπνο πουλί» του Ζορζ Φεντό στο Θέατρο Tempus Verum - Εν Αθήναις (30/1). Αυτό που τους συνδέει είναι η ανάγκη να επενδύσουν συλλογικά στο θέατρο κόντρα στο «ιδεώδες» του ατομικισμού αλλά και κάτι περισσότερο…

Οι κοινοί κώδικες και πρακτικές, η ίδια αντίληψη για τη σκηνοθεσία, την υποκριτική κατεύθυνση, τις αισθητικές επιλογές. Ποιοι είναι και τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα; Από την παρέα μόνο η Κατερίνα Ζησούδη –μία από τις ηθοποιούς της δραματοποιημένης νουβέλας του Χάινριχ φον Κλάιστ «Σεισμός στη Χιλή» που σκηνοθέτησε ο Ακύλλας Καραζήσης το 2015– φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αποφοίτησαν από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού.

6 νέοι ηθοποιοί στο «Έξυπνο πουλί» - εικόνα 2

Στην ίδια παράσταση του Καραζήση είδαμε και τον Μάνο Βαβαδάκη. Έχει παίξει σε άλλες μια ακόμα αξιόλογη παραγωγή, το «Η Γη σε 100 χρόνια» της Δανάης Θεοδωρίδου. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού την ερχόμενη άνοιξη. Ο Γιώργος Κατσής ήταν ένας από τους Ρωμαίους του Κωνσταντίου Ρήγου στο περσινό ανέβασμα του σαιξπηρικού «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και φέτος παίζει στη «Δεύτερη φωνή» των Ρέππα - Παπαθανασίου στο Θέατρο Αποθήκη.

Είδαμε τη Χαρά-Μάτα Γιαννάτου στην ελληνογερμανική ταινία «Με μια Ανάσα» του Κρίστιαν Τσούμπερτ και στον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη και φέτος τη βρίσκουμε στο Θέατρο Νέου Κόσμου μαζί με τον Αργύρη Ξάφη στη «Λαμπεντούζα» του Άντερς Λουστγκάρτεν, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Η Στέλλα Βογιατζάκη ήταν η Μάρθα στο «Φάουστ» του Γκαίτε που σκηνοθέτησε η Κατερίνα Ευαγγελάτου και ο Πάνος Παπαδόπουλος, εκτός από τη συμμετοχή του στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, μετράει και μια συνεργασία με τη Σοφία Φιλιππίδου στο «Καρφίτσες στα γόνατα» της Ρούλας Γεωργακοπούλου.

6 νέοι ηθοποιοί στο «Έξυπνο πουλί» - εικόνα 3

Η υπόθεση του έργου

Ο Ποντανιάκ (Γιώργος Κατσής), αμετανόητος γυναικάς, κυνηγά την Λουσιέν (Στέλλα Βογιατζάκη) ως το σαλόνι του σπιτιού της. Εκεί ανακαλύπτει πως είναι παντρεμένη με τον Βατλέν (Πάνος Παπαδόπουλος), τον καλύτερο του φίλο. Εκείνος της αποκαλύπτει πως ο Ποντανιάκ είναι κι αυτός παντρεμένος με την κυρία Ποντανιάκ (Κατερίνα Ζησούδη). Η Λουσιέν θα εκμυστηρευτεί στον Ποντανιάκ πως θα απατούσε τον άντρα της, μόνο αν αυτός την απατούσε πρώτος, υπόσχεση που έχει δώσει από καιρό και στον Ρεντιγιόν (Μάνος Βαβαδάκης), οικογενειακό τους φίλο. Τι θα συμβεί, όμως, όταν ο Βατλέν αποκαλύπτει στον Ποντανιάκ, ότι απατά την γυναίκα του με τη Γερμανίδα Γκουντρούν (Χαρά-Μάτα Γιαννάτου) που ήρθε από το Μόναχο και τον εκβιάζει; Και τι θα συμβεί, όταν όλοι αυτοί βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο του ξενοδοχείου Corte – Flirt; Πόρτες, μοιχεία, παρεξηγήσεις, ψέματα από έξι χαρακτήρες που προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβεβαιώσουν τον ανδρισμό ή τη θηλυκότητά τους αποτυγχάνοντας, ωστόσο, παταγωδώς. Μια φαρσοκωμωδία απογυμνωμένη από τα αστικά της στοιχεία σε μια σύγχρονη αφήγηση που επαναπροσδιορίζει τα βασικά της συστατικά. Κι ενώ οι χαρακτήρες της φάρσας στηρίζονται στον κόσμο που γελά σε βάρος τους, αντί να προσποιηθούν άγνοια κρυμμένοι πίσω απ’ τις πόρτες, την... κατασκευάζουν.

Φωτό. Νίκος Πανταζάρας

Περισσότερες πληροφορίες

Έξυπνο πουλί

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Φάρσα γεμάτη ανατροπές, με μια πλειάδα άχαρων και χαρούμενων συζύγων να ασφυκτιά μέσα στη σύμβαση του γάμου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.