Relax… Mynotis

4

Με φλεγματικό χιούμορ και ειρωνική διάθεση, ο Βασίλης Παπαβασιλείου καλπάζει μέσα στο νεοελληνικό χρόνο και τα σαρώνει όλα, το θέατρο και την ιστορία του, όχι ως ιδεοληπτικός μοναχικός καβαλάρης αλλά ως ένας διανοητής θεατρίνος που σε ενεργοποιεί με την «ευγλωττία» της σκέψης του.

Relax… Mynotis

Με φλεγματικό χιούμορ και ειρωνική διάθεση, ο Βασίλης Παπαβασιλείου καλπάζει μέσα στο νεοελληνικό χρόνο και τα σαρώνει όλα, το θέατρο και την ιστορία του, όχι ως ιδεοληπτικός μοναχικός καβαλάρης αλλά ως ένας διανοητής θεατρίνος που σε ενεργοποιεί με την «ευγλωττία» της σκέψης του.

Relax… Mynotis - εικόνα 1

Ένας εκατοντάχρονος ηθοποιός (Βασίλης Παπαβασιλείου), εμμονικός με τις διαθήκες, υπαγορεύει στον πολύ νεότερό του συμβολαιογράφο (Γιάννος Περλέγκας) την 35η διαθήκη του. Την ώρα που ρητορεύει δηλώνοντας πως αφήνει μόλις 100 δραχμάς σε έναν από τους δεκάδες κληρονόμους του δεν μπορεί να κρύψει την έπαρση, τη ματαιοδοξία και τη μοναξιά του. Σε μια μεταθεατρική διάσταση τον ακούμε να διαπιστώνει ότι «η τέχνη είναι δάσκαλος θάρρους» και να θυμίζει: «Όταν ακούς από θεατρίνο ότι δεν του δόθηκαν ευκαιρίες, να κουμπώνεσαι...

Κανείς δεν χαρίζει τίποτα σε κανέναν». Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Μινωτή τροφοδότησαν το νέο θεατρικό εγχείρημα του Βασίλη Παπαβασιλείου. Ξεκίνησε να γράφει το έργο το 1990, με αφορμή τον ταυτόχρονο θάνατο του θεατρανθρώπου Αλέξη Μινωτή και του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Κανένα από τα στοιχεία που δίνονται δεν παραπέμπει στην πραγματική διαθήκη του Μινωτή πλην της φράσης «τα ποσά είναι ασήμαντα, πλην όμως τα αισθήματα πρωτεύουν».

Relax… Mynotis - εικόνα 2

Η δραματική ανθρώπινη μονάδα αναδύεται μοναδικά στις παραστάσεις του Βασίλη Παπαβασιλείου, ιδιαίτερα στις τελευταίες δύο, το περσινό «Σιχτίρ ευρώ, µπουντρούµ δραχµή, θα πεις κι ένα τραγούδι» και το φετινό «Relax… Mynotis». Το σαγηνευτικό σκηνικό του ιδίωμα είναι το καταστάλαγμα μιας μαθητείας κι ενός πικρού στοχασμού για τα αδιέξοδα, προσωπικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά, σε εποχές κρίσης κι έλλειψης αξιών. Το «Relax… Mynotis» έχει αναφορές στο τώρα, δεν έχει όμως επικαιρικό χαρακτήρα όπως το περσινό έργο του, που θα μπορούσες να το πεις και... μανιφέστο. Είναι διαφορετικής φόρμας, πιο ολοκληρωμένο ως θεατρικό έργο και μπορεί να παίζεται από βιρτουόζους ηθοποιούς.

Κάθε σκηνή αποτελεί κι ένα υπαρξιακό επεισόδιο, μια πράξη ζωής κρυμμένη στη φαντασία και την πραγματικότητα, την κοινωνία και την Ιστορία, τους μύθους, που πολλές φορές χτίζουμε με ευκολία, και την ιδεολογία. Με την αγωνία εκείνου που θέλει να τα πει αλλά κι εκείνου που θέλει να ακούσει, μέσα από αλλεπάλληλα στρώματα του εγώ, επαληθεύει τα θεωρήματα για τον άνθρωπο καλλιτέχνη, αγωνιά για το θέατρο και αναζητά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ξεφύγει από όλες του τις παθογένειες και να κοιτάξει μπροστά. Ο Γιάννος Περλέγκας βρίσκεται στην απόλυτη ωριμότητά του και με την ερμηνεία του κάνει κατά κάποιον τρόπο τους δύο ρόλους του έργου ισότιμους.

Μετατρέπεται κι εκείνος στο τέλος σε Παπαβασιλείου ή Μινωτή και αποδέχεται τη μοίρα του καταλήγοντας να ομοιάζει τρομακτικά με τον πρόγονό του, ενώ εκείνος έχει ήδη φύγει από τη ζωή. Η στατική­ σκηνική δράση και η ασταμάτητη αφήγηση μπορεί να κουράσουν κάποιους, όμως η σύλληψη του κειμένου είναι ευφυής και οι λέξεις του καιροφυλακτούν σαν κρυμμένος δυναμίτης.

ΤΕΧΝΗΣ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ», Φρυνίχου 14, Πλάκα, 2103222464. Διάρκεια 85΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Relax… Mynotis

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Ένας μεγάλος –σε ηλικία και αξία– ηθοποιός υπαγορεύει τη διαθήκη του σε έναν νεαρό βοηθό συμβολαιογράφου. Μόνο που η υπαγόρευση εξελίσσεται σε ένα σατιρικό ταξίδι στο νεοελληνικό χωροχρόνο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.