Για... μια ανάσα

3

Το δυστοπικό οδοιπορικό μιας δαιμονισμένης γυναίκας σε μια Ευρώπη που καταρ­ρέει. Η Ελένη Ράντου φέρνει στα μέτρα της ένα ενδιαφέρον αλλά υπερφίαλο σύγχρονο ψυχόδραμα και ο Σταμάτης Φασουλής το σκηνοθετεί με το απαιτούμενο μέτρο. Επάξιοι συμπρωταγωνιστές οι Μελέτης Ηλίας, Αντώνης Καρυστινός κι Ελένη Ουζουνίδου.

Για... μια ανάσα

Το δυστοπικό οδοιπορικό μιας δαιμονισμένης γυναίκας σε μια Ευρώπη που καταρ­ρέει. Η Ελένη Ράντου φέρνει στα μέτρα της ένα ενδιαφέρον αλλά υπερφίαλο σύγχρονο ψυχόδραμα και ο Σταμάτης Φασουλής το σκηνοθετεί με το απαιτούμενο μέτρο. Επάξιοι συμπρωταγωνιστές οι Μελέτης Ηλίας, Αντώνης Καρυστινός κι Ελένη Ουζουνίδου.

Για... μια ανάσα - εικόνα 1

Μια Ευρωπαία αστή, η Άννα, περνάει μια ηδονική βραδιά με έναν περίεργο τύπο. Όταν αρνείται να δεχτεί τα 45 ευρώ που της δίνει για το σεξουαλικό τους αλισβερίσι, εκείνος την καταδιώκει ανελέητα. «Μολύνει» το σώμα, τη φωνή, το μυαλό και τη ζωή της. Μήπως τελικά αυτός ο τύπος είναι ο... δαίμων του καπιταλισμού; Ή μήπως πρόκειται για μια νοσηρή φαντασίωσή της; Τίποτα δεν είναι βέβαιο στο πληθωρικό αλλά δίχως κέντρο βάρους έργο της Ζίνι Χάρις. Οι εκκρεμότητες και οι ασάφειες εμμένουν μέχρι τέλους, με τη μία απιθανότητα να διαδέχεται την άλλη σε ένα τοπίο Αποκάλυψης: το τραπεζικό σύστημα καταρρέει, τα σύνορα κλείνουν και η Άννα με την αδερφή της, ως μετανάστριες πια, θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο.

Για... μια ανάσα - εικόνα 2

Η Ζίνι Χάρις μπλέκει το πνεύμα­ της εποχής (το λεγόμενο «zeitgeist») με το πνεύμα του κακού (το λεγόμενο «poltergeist»). Δεν αναπτύσσει όμως τη φαεινή της ιδέα με μαεστρία, αποφασιστικότητα ή έστω επαρκή σοβαρότητα. Πληθωρικό ψυχόδραμα, το «Για… μια ανάσα» (πρωτ. «How to hold your breath», 2015) παλινωδεί ανάμεσα στη χοντροκομμένη κωμωδία καταστάσεων και τη μελοδραματική αλληγορία. Με ιντριγκαδόρικες εναλλαγές σκηνών και προσώπων, αλλά με την άστοχα υπερφίαλη διά­θεση να χωρέσει «τα πάντα», αναφέρεται επιδερμικά, με μελό ατάκες, «τραβηγμένα» επεισόδια και ασυνέχειες στη χρηματοπιστωτική κρίση, στο προσφυγικό και το αντι-ουμανιστικό πνεύμα των ημερών. Εξίσου επιδερμική είναι η συνάφειά του με τον «Φάουστ» του Γκαίτε και το «Blasted» της Σάρα Κέιν.

Ευτυχώς, υπάρχουν μεμονωμένα στιγμιότυπα φλεγματικού αυτο-υπονομευτικού χιούμορ, όπως στη σκηνή που η Ελένη Ουζουνίδου επισημαίνει: «Είμαι ψύχραιμη, διότι τίποτα­ κακό δεν μπορεί να μας συμβεί στην Ευρώπη». Ανά σημεία, λοιπόν, το έργο αποκαλύπτεται ως μια θαρραλέα εκκεντρική ευρωπαϊκή δυστοπία, με τον Σταμάτη Φασουλή να το σκηνοθετεί ψύχραιμα, μετριάζοντας τις συγγραφικές αντινομίες, δίνοντας αρχικά τον τόνο στο κωμικό κι επιτρέποντας σταδιακά στο δράμα να το εμβολίσει. Δυσλειτουργικά φαντάζουν τα σκηνικά της Μαγιού Τρικεριώτη και ατυχώς κιτς τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη. Αντίθετα, υπέρ της δημιουργίας ατμόσφαιρας λειτουργούν οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη και οι μουσικές της Nalyssa Green.

Στην Ελένη Ράντου αρέσουν από παλιά τέτοια ιδιόρρυθμα έργα. θυμίζω εδώ τη σουρεαλιστική «Νύχτα Ραδιο-Φόνων». Όπως τότε «απο-αμερικανοποίησε» τη φάρσα του Νίκι Σίλβερ, έτσι τώρα «απο-αγγλικοποιεί» με την απόδοσή της το ψυχόδραμα της Χάρις, φέρνοντάς το σε ένα πιο ελληνικό θεατρικό «καθ’ ημάς». Αφήνει το φλέγμα στην άκρη, προβάλλει τις έντονες υφολογικές του διακυμάνσεις και προσδίδει ταυτόχρονα το μεσογειακό, υπερ-εκφραστικό κι ενίοτε υπερβολικό υποκριτικό της ιδίωμα στον ρόλο της Άννας. Έχει συνοδοιπόρο την εξίσου λυρική Ελένη Ουζουνίδου (στον ρόλο της αδερφής της), ως αντίπαλον δέος τον παιγνιώδη­ κι εύστοχα γκροτέσκο Μελέτη Ηλία (στον ρόλο του αινιγματικού βιβλιο­θηκάριου) και ως alter ego τον επιβλητικό Αντώνη Καρυστινό (ο δαίμων Φελίς). Συνεπείς στους περιφερειακούς ρόλους τους οι Γιώργος Ματζιάρης και Κρις Ραντάνοφ.

ΔΙΑΝΑ Ιπποκράτους 7, 2103626596. Διάρκεια: 120΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Για... μια ανάσα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Η οδύσσεια δύο γυναικών, η ζωή των οποίων μετατρέπεται σε θρίλερ καθώς ταξιδεύουν σε μια Ευρώπη που καταρρέει

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.